„Leszbosz a Gattilusi család uralma alatt” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése és WP:HIV#mihez)
a (Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése és WP:HIV#mihez))
[[Jakab leszboszi uralkodó|Jakab]] uralkodása alatt nézeteltérések támadtak Velencével, amely fő ellenfelei között tartotta számon Genovát és minthogy a Gattilusi-hatalom Leszboszon Genovát képviselte, ezért sérültek a térségben Velence érdekei. [[I. Teodór leszboszi uralkodó|I. Teodór]] idején már nemcsak a török támadások fokozódtak a sziget ellen, de Leszbosz megint belebonyolódott a bizánci belharcokba, ezúttal a [[Trapezunti Császárság]] oldalán. Teodór idejére esik [[Konstantinápoly eleste]] is, mely után a család leszboszi uralmának helyzete kilátástalanná kezdett változni. Teodór ekkor békére törekedett az Oszmán Birodalommal és adófizetést is vállalt, csakhamar azonban meghalt és [[II. Mehmed oszmán szultán|II. Mehmed]] már nyíltan igényt támasztott Leszboszra.
 
Thászosz szigetét a Gattilusiknak át kellett adniuk a törököknek, s a korábbi 3000 arany adó helyett 4000-et kellett Teodór utódjának, [[Dominik leszboszi uralkodó|Dominiknak]] fizetnie a szultán felé. [[1456]]. [[január 24.|január 24]]-én a törökök bevették Enosz városát és az ottani uralkodó [[II. Teodór enoszi uralkodó|II. Teodór]] elhagyta azt. Ezután a török flotta gyorsan okkupálta Szamothraké és Imbrosz szigetét is. Az ősz folyamán [[Trevisói Lajos]] [[aquileia]]i pátriárka vezetésével megérkezett a [[Pápai Állam]] flottája az Égei-tengerre és visszafoglalta Thászosz, Szamothraké és Imbrosz szigeteit a töröktől. Mehmed égtelen haragjában saját flottáját küldte Leszbosz ellen [[1457]]. [[augusztus]]ábanaugusztusában, ám a leszbosziak és pápai flotta visszaverték a támadást, Izmail bég, a flotta parancsnoka [[augusztus 9.|augusztus 9]]-én kénytelen volt hát visszavonulót fújni.
 
A pápai flotta visszavonulását követően [[Miklós leszboszi uralkodó|Miklós]] megölte testvérét, Dominikot és átvette a hatalmat a szigeten, majd [[katalánok|katalán]] kalózokkal intéztetett támadást a kis-ázsiai partok ellen. Ez ürügyet adott Mehmednek egy második Leszbosz elleni akcióra. Miklós közel 5000 katonával bírt és felvette a harcot a támadó törökökkel, de elvesztette a küzdelmet és családjával együtt Konstantinápolyba hurcolták, ahol megalázták őket és Miklóst utóbb ki is végezték. Ezzel a dicstelen véggel áldozott le a Gattilusi család korszaka Leszboszon.
168 346

szerkesztés

Navigációs menü