„Régi Mária temető” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Térkép beillesztése
54. sor: 54. sor:
</gallery>
</gallery>


==Források==
==Fordítás==

* {{fordítás|pl| Dawny cmentarz przy Kościele Mariackim|oldid=51664947|n=a|4=lengyel}}
* {{fordítás|pl| Dawny cmentarz przy Kościele Mariackim|oldid=51664947|n=a|4=lengyel}}
{{Nemzetközi katalógusok}}


{{Krakkó}}
{{Krakkó}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{portál|Lengyelország}}
{{portál|Lengyelország|-}}


[[Kategória:Temetők]]
[[Kategória:Temetők]]

A lap 2019. október 18., 22:35-kori változata

Régi Mária temető
Közigazgatás
OrszágLengyelország
TelepülésKrakkó
VárosrészÓváros
Létrejötte1222
Megszűnése1796
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Régi Mária temető (Óváros (Krakkó))
Régi Mária temető
Régi Mária temető
Pozíció Óváros (Krakkó) térképén
é. sz. 50° 03′ 41″, k. h. 19° 56′ 22″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 41″, k. h. 19° 56′ 22″

A Régi Mária temető (lengyelülː Dawny cmentarz przy Kościele Mariackim, röviden: Cmentarz Mariacki) régi, felszámolt temető Krakkó Óvárosában (Stare Miasto). A helyén jött létre a mai Mária tér. 1803-ban nyitották meg a Rakowicki temetőt, a város új temetőjét.

Története

A csaknem hat évszázadon át működő egykori keresztény temető a krakkói Főtér (Rynek) északkeleti részénél, a Mária-templom (Kościół Mariacki) mellett terült el. 1222-ben nyitották meg a templom építésével egyidejűleg, s 1796-ban számolták fel, mivel a várost megszálló osztrák hatóságok közegészségügyi okokra hivatkozva megtiltották a további temetkezéseket a város falain belül.

A temetőben 1338-ban idősebb Mikołaj Wierzynek jómódú krakkói polgár adományából kápolnát emeltek. A Szent Barbara-temetőkápolnát 1394 és 1399 között átépítették és kibővítették, ez lett a mai Szent Borbála-templom.

A 15. század végén a templomhoz toldalékot építettek Adam Szwarc adományaként. A Szent Borbála-templom és a Gecsemáné-kertről elnevezett Ogrójec-kápolna az idők során sajátos stílusú, gótikus, reneszánsz és manierista épületegyüttessé fejlődött, és egyre több epitáfiummal gazdagodott. Az egyik ilyen sírfeliratot Wit Stwosz 1480-1485 körül készített, Krisztus az Olajfák hegyén (Chrystus w Ogrojcu) című reliefje díszítette.

A Mária-temetőt kőfal övezte, amely a Czynciela-háznál kezdődött és folytatódva északi irányban a Mikołajska utca felé, egészen a Wikarówkáig tartott. A temetőben állt egy pellengér (Kuna), amellyel a kisebb vétségek elkövetőit, a prostituáltakat, a részegeseket és az istenkáromlókat büntették. A nyakbilincs a temető bejáratánál volt elhelyezve, s miután megszűnt ez a büntetési mód, a Mária-templom kapujához helyezték át megőrzés és egyben figyelmeztetés céljából. Szintén a vétkesek bűntudatának felélesztését szolgálta a templom árkádos bejáratánál (Kruchta) épített börtöncella, amelynek ablaka a temetőre nézett. A sírok között állt a „halottak lámpája”, ami egy éjszaka világító oszlopos lámpás volt.

A temető helyén napjainkban a Mária tér található. Az egykori temetőfal nyomvonala a tér kövezetében néhol jelezve van világos színű utcakövekkel. A tér közepén szökőkút áll, figurális alakja a Mária-templom oltárán is szerepel.

Az egykori temető bejáratánál álló Mária-szobor napjainkban egy oszlopra helyezve a Jagelló Egyetem kertjében, a Jagiellońska és a Karol Olszweski utca találkozásánál látható a Plantyban.

Galéria

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dawny cmentarz przy Kościele Mariackim című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.