„Szöveges feladat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szöveges feladatok igazi haszna tehát a matematikai kifejezések mögötti mélyebb értelem megértése.
 
==Történelem és kultúra==
 
A szöveges feladatok múltja igen nagy, már a babilóniaiak idejében is jelen voltak:
Az ókori egyiptomiak szintén használtak szöveges feladatokat, egy az ún. [[Rhind-papirusz]]on található:
:Hét ház van, mindegyikben hét macska. Mindegyik macska hét egeret ölt meg, melyek mindegyike hét szem búzát evett meg. Minden búzaszemből hét kalász lett volna. Mennyi a felsorolt dolgok számossága?
 
A modern matematikai jelölés előtt minden matematikai feladatot szövegesen fogalmaztak meg.
==Kultúra==
Modernebb időkben az olykor feleslegesen zavarosnak tűnő szöveges feladatok nem egy szatiristát ihlettek. [[Gustave Flaubert]] például a következőket írta:
:Mivel éppen geometriát és trigonometriát tanultok, adok egy, a témához illő fejtörőt. Egy hajó szeli az óceánt. Bostonból indult telerakva gyapottal. 200 tonnát nyom. A Le Havre kikötőbe tart. Eltört a fővitorlája, a felmosófiú a fedélzeten van, tizenkét utast szállít, a szél északkeletről fúj, az óra negyed négyet mutat. Májusban vagyunk. Hány éves a kapitány?
 
Megoldhatatlan feladatok néha az oktatásban is előfordulnak, amikor a szövegben megadott mennyiségekből nem lehet következtetni a kérdezett adatra. Hasonlóan, felbukkanhatnak feladatok, amelyek hasonlítanak egy már ismert megoldhatatlan feladatra. Mindezek számos hibalehetőséget rejtenek magukban. A gyerekek a megoldást keresve összefüggések nélküli számokkal végeznek műveleteket, ahelyett, hogy észrevennék az összefüggés hiányát. Ezt a német szakirodalom a fenti feladatra gondolva kapitányszindrómának nevezi.<ref>W. Affolter, G. Beerli, H. Hurschler, B. Jaggi, W. Jundt, R. Krummenacher, A. Nydegger, B. Wälti und G. Wieland: ''mathbu.ch. Impulse zur Mathematikdidaktik''. Schulverlag blmv AG und Klett und Balmer AG, Bern und Zug, 2006.</ref>
A modern matematikai jelölés előtt minden matematikai feladatot szövegesen fogalmaztak meg.
 
==Fordítás==

Navigációs menü