„Negyedik buddhista zsinat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
aztozás (szócikk is van e nyelvi babonáról)
(0 forrás archiválása és 1 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta15))
(aztozás (szócikk is van e nyelvi babonáról))
 
==A Srí Lanka-i tanácskozás==
A théraváda iskola buddhista tanácskozását annak kapcsán tartották, hogy az egyik évben Srí Lankán nagyon rossz volt a termés és nagyon sok szerzetes halt éhen. Mivel akkoriban a páli kánon csak a szájhagyományban élt, az életben maradt szerzetesek felismerték annak veszélyét, hogyha nem írják le a [[Tipitaka]] szövegét. Így akkor sem vész el a tanítás, ha a szerzetesek egy része életét veszti. A [[Tambapanni]] város mellett megrendezett tanácskozás négy évig tartott [[Valagambahu]] (i. e. 103-77 körül) király patrónusa mellett. Felismerték, hogy a szerzetesek többségének lehetetlen volt megtanulni a Tipitaka tanításainak szövegét kívülről. Egy Mahárakkhita nevű szerzetes vezetésével ötszáz további szerzetessel együtt idézték fel emlékezetük segítségével Buddha szavait és pálmalevelekre írták le azokatőket. Erre a hatalmas feladatra az Aloka lena-barlangban került sor, az ország közepén, a mai [[Matale]] város közelében. A szövegeket hónapok alatt sikeresen lejegyezték.
 
A tanácskozás után pálmalevél könyvek jelentek meg és más országokba is eljutottak, például [[Mianmar|Burmába]], [[Thaiföld]]re, [[Kambodzsa|Kambodzsába]] és [[Laosz]]ba.
A [[szarvásztiváda]] tanácskozást állítólag a [[Kusán Birodalom|kusán]] uralkodó [[Kaniska]] (i. e. 127-151 körül) hívta össze valószínűleg i. sz. 78-ban [[Dzsálandhár]]ban vagy Kasmírban. A théraváda iskola ezt a tanácskozást nem ismeri el hivatalosan. A tanácskozásról készült leírásokat a [[mahájána]] hagyományban őrzik. A mahájána hagyomány néhány írását a szarvásztiváda Abhidharma szövegeire alapozza, amelyeket ezen a tanácskozáson tettek rendbe.
 
Úgy tartják, hogy erre a tanácskozásra az uralkodó 500 szerzetest hívott össze azért, hogy hatalmas mennyiségű magyarázószövegeket írjanak az Abhidharmához. A tanácskozás legfontosabb eredménye a [[Mahávibhása]] ("Nagy szövegmagyarázat") megírása volt.
 
==Kapcsolódó szócikkek==
54 161

szerkesztés

Navigációs menü