„Videókamera” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Porribot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Videokamera fajták: video hosszítás AWB
Porribot (vitalap | szerkesztései)
a video hosszítás AWB
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
==Bevezetés==
==Bevezetés==
[[Fájl:Jules Naudet Camera 1.JPG|bélyegkép|jobb|Videokamera]]
[[Fájl:Jules Naudet Camera 1.JPG|bélyegkép|jobb|Videókamera]]
A [[kamera]] a [[camera obscura]] latin kifejezésből származó elnevezés, amelyet a magyar átvett filmfelvevő és videokamera értelemben, de újabban az angol hatására a [[fényképezőgép]] elnevezésére is használják.
A [[kamera]] a [[camera obscura]] latin kifejezésből származó elnevezés, amelyet a magyar átvett filmfelvevő és videókamera értelemben, de újabban az angol hatására a [[fényképezőgép]] elnevezésére is használják.


A videokamera egy [[optikai]] lencsékből és fényvédett részből álló szerkezet. A lencsék egy zárszerkezeten keresztül képet vetítenek egy rögzítő felületre, ([[CCD]]-re vagy [[CMOS]]-ra) mely az érkező fényt elektronikusan továbbítja/tárolja. Itt a rögzítés történhet [[Analógia|analóg]] módon (kazettában lévő mágnesszalagra) vagy [[digitálisan]] (kazettában lévő mágnesszalagra, írható DVD-re, esetleg merevlemezre, mint egy számítógépnél). A felbontásuk még bőven a hagyományos kamerák alatt van, de néhány éven belül valószínűleg ez is megváltozik.
A videókamera egy [[optikai]] lencsékből és fényvédett részből álló szerkezet. A lencsék egy zárszerkezeten keresztül képet vetítenek egy rögzítő felületre, ([[CCD]]-re vagy [[CMOS]]-ra) mely az érkező fényt elektronikusan továbbítja/tárolja. Itt a rögzítés történhet [[Analógia|analóg]] módon (kazettában lévő mágnesszalagra) vagy [[digitálisan]] (kazettában lévő mágnesszalagra, írható DVD-re, esetleg merevlemezre, mint egy számítógépnél). A felbontásuk még bőven a hagyományos kamerák alatt van, de néhány éven belül valószínűleg ez is megváltozik.


==Történelme==
==Történelme==
A videokamera elektronikusan rögzíti a mozgóképet. Kezdetben a televíziós iparban fejlesztették ki, de mára már teljesen elterjedt eszközzé vált. A legkorábbi videokamerák [[John Logie Baird]] tervei alapján egy elektromechanikus [[Paul Nipkow|Nipkow]]-tárcsával készültek, melyekkel a [[BBC]] és a Német Posta kísérletezett az 1930-as években. A teljesen elektronikus videokamerákban már [[katódsugárcső|katódsugárcsöves]] rendszer volt (mint Vladimir Zworykin ikonoszkópjában és Philo T. Farnsworth kép disszektorában), mely 1940-re felülkerekedett a Baird rendszeren és széles körben használták egészen 1980-as évekig, amikor megjelent a szilárdtestű [[képérzékelő]] ([[CCD]]-k és később a [[CMOS]] ''active pixel sensor''), mely megszüntette a cső technológiával kapcsolatos problémákat, ezzel egyszerűbbé és praktikusabbá téve a digitális videó munkafolyamatát.
A videókamera elektronikusan rögzíti a mozgóképet. Kezdetben a televíziós iparban fejlesztették ki, de mára már teljesen elterjedt eszközzé vált. A legkorábbi videókamerák [[John Logie Baird]] tervei alapján egy elektromechanikus [[Paul Nipkow|Nipkow]]-tárcsával készültek, melyekkel a [[BBC]] és a Német Posta kísérletezett az 1930-as években. A teljesen elektronikus videókamerákban már [[katódsugárcső|katódsugárcsöves]] rendszer volt (mint Vladimir Zworykin ikonoszkópjában és Philo T. Farnsworth kép disszektorában), mely 1940-re felülkerekedett a Baird rendszeren és széles körben használták egészen 1980-as évekig, amikor megjelent a szilárdtestű [[képérzékelő]] ([[CCD]]-k és később a [[CMOS]] ''active pixel sensor''), mely megszüntette a cső technológiával kapcsolatos problémákat, ezzel egyszerűbbé és praktikusabbá téve a digitális videó munkafolyamatát.


==Kezdetek==
==Kezdetek==
[[Fájl:TV-Kamera.jpg|bélyegkép|jobb|TV kamera]]
[[Fájl:TV-Kamera.jpg|bélyegkép|jobb|TV kamera]]
[[Fájl:Arri435-filmcamera.jpg|bélyegkép|jobb|Filmes kamera]]
[[Fájl:Arri435-filmcamera.jpg|bélyegkép|jobb|Filmes kamera]]
A videokamerát elsősorban két módon használták. Az első a korai (élő) műsorozásra volt jellemző, mikor a kamera a valós idejű képet mutatta a képernyőn, azonnal. Ez a módszer még napjainkban is létezik (legtöbbjük biztonsági okok / katonai / taktikai / ipari műveletek miatt fontos). A második mód terjedt el inkább manapság, amikor a képet egy tárolóeszközre (sok éven keresztül a [[videókazetta]] volt az elsődleges, de napjainkban már optikai adathordozókat használnak, pl. merevlemez, flash memória, szalag nélküli kamerák) rögzítik archiválási vagy további feldolgozási célokra. Ezt a rögzített formát használja a televíziós filmgyártás és egyéb felügyeleti feladatokhoz, ahol a felügyelet nélküli felvétel később szükséges lehet az elemzéshez.
A videókamerát elsősorban két módon használták. Az első a korai (élő) műsorozásra volt jellemző, mikor a kamera a valós idejű képet mutatta a képernyőn, azonnal. Ez a módszer még napjainkban is létezik (legtöbbjük biztonsági okok / katonai / taktikai / ipari műveletek miatt fontos). A második mód terjedt el inkább manapság, amikor a képet egy tárolóeszközre (sok éven keresztül a [[videókazetta]] volt az elsődleges, de napjainkban már optikai adathordozókat használnak, pl. merevlemez, flash memória, szalag nélküli kamerák) rögzítik archiválási vagy további feldolgozási célokra. Ezt a rögzített formát használja a televíziós filmgyártás és egyéb felügyeleti feladatokhoz, ahol a felügyelet nélküli felvétel később szükséges lehet az elemzéshez.


==Videokamera fajták==
==Videókamera fajták==
A modern videokameráknak számos formája és célja van, amelyek közül nem mindegyik hasonlít egy korai televíziós kamerára.
A modern videókameráknak számos formája és célja van, amelyek közül nem mindegyik hasonlít egy korai televíziós kamerára.
*1. '''Szakmai videokamerák:''' a televíziós ipar használja, néha filmkészítésnél (digitális mozi)
*1. '''Szakmai videókamerák:''' a televíziós ipar használja, néha filmkészítésnél (digitális mozi)
*2. '''Kamera:''' amelyek egyesítik a kamera és a videómagnót vagy egyéb felvevő eszközt egy egységben (pl. mobil). Széles körben használják televíziós gyártásnál, házimozihoz, elektronikus hírgyűjtéshez. (pl. zseb videokamera)
*2. '''Kamera:''' amelyek egyesítik a kamera és a videómagnót vagy egyéb felvevő eszközt egy egységben (pl. mobil). Széles körben használják televíziós gyártásnál, házimozihoz, elektronikus hírgyűjtéshez. (pl. zseb videókamera)
*3. '''Biztonsági videokamerák:''' biztonság, felügyelet és/vagy ellenőrzési célokra alkalmazott videokamera. Kialakításuk miatt könnyen elrejthetőek. Képesek a felügyelet nélküli használatra. Gyakran ipari és tudományos célokra is használják! (pl. sugárzás, magas hő vagy mérgező vegyi anyagoknál)
*3. '''Biztonsági videókamerák:''' biztonság, felügyelet és/vagy ellenőrzési célokra alkalmazott videókamera. Kialakításuk miatt könnyen elrejthetőek. Képesek a felügyelet nélküli használatra. Gyakran ipari és tudományos célokra is használják! (pl. sugárzás, magas hő vagy mérgező vegyi anyagoknál)
[[Fájl:Security camera closeup.jpeg|bélyegkép|jobb|Biztonsági kamera]]
[[Fájl:Security camera closeup.jpeg|bélyegkép|jobb|Biztonsági kamera]]
*4. '''Web kamera:''' olyan kamera, amely közvetít egy élőképet a számítógépen. Erre a célra a nagyobb videokamerák is használhatóak, bár szükség lehet egy analóg-digitális átalakítóra.
*4. '''Web kamera:''' olyan kamera, amely közvetít egy élőképet a számítógépen. Erre a célra a nagyobb videókamerák is használhatóak, bár szükség lehet egy analóg-digitális átalakítóra.
[[Fájl:Webcam.jpg|bélyegkép|jobb|Webkamera]]
[[Fájl:Webcam.jpg|bélyegkép|jobb|Webkamera]]
*5. '''A XXI. Századi videokamerák''' digitálisak, melyek átalakítják a jelet közvetlenül digitális kimenetre. Az ilyen kamerák gyakran kicsik, kisebbek, mint a biztonsági kamerák és a többségüket számítógépekbe és egyéb kommunikációs hardverekbe építik bele. (legfőképpen mobiltelefonokban, de használják egyéb analóg berendezésekben is.)
*5. '''A XXI. Századi videókamerák''' digitálisak, melyek átalakítják a jelet közvetlenül digitális kimenetre. Az ilyen kamerák gyakran kicsik, kisebbek, mint a biztonsági kamerák és a többségüket számítógépekbe és egyéb kommunikációs hardverekbe építik bele. (legfőképpen mobiltelefonokban, de használják egyéb analóg berendezésekben is.)
*6. '''Speciális rendszerek:''' tudományos kutatásoknál használt videokamerák (pl. műhold, űrjáró, [[mesterséges intelligencia]] és [[robotikakutatás]]). Gyakran a nem látható sugárzásra vannak hangolva, mint pl. [[infravörös]] fotózás (éjjellátó és hő érzékelő), [[röntgen]] (orvosi és csillagászati) használatra.
*6. '''Speciális rendszerek:''' tudományos kutatásoknál használt videókamerák (pl. műhold, űrjáró, [[mesterséges intelligencia]] és [[robotikakutatás]]). Gyakran a nem látható sugárzásra vannak hangolva, mint pl. [[infravörös]] fotózás (éjjellátó és hő érzékelő), [[röntgen]] (orvosi és csillagászati) használatra.


==Lásd még==
==Lásd még==

A lap 2019. szeptember 27., 15:11-kori változata

Bevezetés

Videókamera

A kamera a camera obscura latin kifejezésből származó elnevezés, amelyet a magyar átvett filmfelvevő és videókamera értelemben, de újabban az angol hatására a fényképezőgép elnevezésére is használják.

A videókamera egy optikai lencsékből és fényvédett részből álló szerkezet. A lencsék egy zárszerkezeten keresztül képet vetítenek egy rögzítő felületre, (CCD-re vagy CMOS-ra) mely az érkező fényt elektronikusan továbbítja/tárolja. Itt a rögzítés történhet analóg módon (kazettában lévő mágnesszalagra) vagy digitálisan (kazettában lévő mágnesszalagra, írható DVD-re, esetleg merevlemezre, mint egy számítógépnél). A felbontásuk még bőven a hagyományos kamerák alatt van, de néhány éven belül valószínűleg ez is megváltozik.

Történelme

A videókamera elektronikusan rögzíti a mozgóképet. Kezdetben a televíziós iparban fejlesztették ki, de mára már teljesen elterjedt eszközzé vált. A legkorábbi videókamerák John Logie Baird tervei alapján egy elektromechanikus Nipkow-tárcsával készültek, melyekkel a BBC és a Német Posta kísérletezett az 1930-as években. A teljesen elektronikus videókamerákban már katódsugárcsöves rendszer volt (mint Vladimir Zworykin ikonoszkópjában és Philo T. Farnsworth kép disszektorában), mely 1940-re felülkerekedett a Baird rendszeren és széles körben használták egészen 1980-as évekig, amikor megjelent a szilárdtestű képérzékelő (CCD-k és később a CMOS active pixel sensor), mely megszüntette a cső technológiával kapcsolatos problémákat, ezzel egyszerűbbé és praktikusabbá téve a digitális videó munkafolyamatát.

Kezdetek

TV kamera
Fájl:Arri435-filmcamera.jpg
Filmes kamera

A videókamerát elsősorban két módon használták. Az első a korai (élő) műsorozásra volt jellemző, mikor a kamera a valós idejű képet mutatta a képernyőn, azonnal. Ez a módszer még napjainkban is létezik (legtöbbjük biztonsági okok / katonai / taktikai / ipari műveletek miatt fontos). A második mód terjedt el inkább manapság, amikor a képet egy tárolóeszközre (sok éven keresztül a videókazetta volt az elsődleges, de napjainkban már optikai adathordozókat használnak, pl. merevlemez, flash memória, szalag nélküli kamerák) rögzítik archiválási vagy további feldolgozási célokra. Ezt a rögzített formát használja a televíziós filmgyártás és egyéb felügyeleti feladatokhoz, ahol a felügyelet nélküli felvétel később szükséges lehet az elemzéshez.

Videókamera fajták

A modern videókameráknak számos formája és célja van, amelyek közül nem mindegyik hasonlít egy korai televíziós kamerára.

  • 1. Szakmai videókamerák: a televíziós ipar használja, néha filmkészítésnél (digitális mozi)
  • 2. Kamera: amelyek egyesítik a kamera és a videómagnót vagy egyéb felvevő eszközt egy egységben (pl. mobil). Széles körben használják televíziós gyártásnál, házimozihoz, elektronikus hírgyűjtéshez. (pl. zseb videókamera)
  • 3. Biztonsági videókamerák: biztonság, felügyelet és/vagy ellenőrzési célokra alkalmazott videókamera. Kialakításuk miatt könnyen elrejthetőek. Képesek a felügyelet nélküli használatra. Gyakran ipari és tudományos célokra is használják! (pl. sugárzás, magas hő vagy mérgező vegyi anyagoknál)
Biztonsági kamera
  • 4. Web kamera: olyan kamera, amely közvetít egy élőképet a számítógépen. Erre a célra a nagyobb videókamerák is használhatóak, bár szükség lehet egy analóg-digitális átalakítóra.
Webkamera
  • 5. A XXI. Századi videókamerák digitálisak, melyek átalakítják a jelet közvetlenül digitális kimenetre. Az ilyen kamerák gyakran kicsik, kisebbek, mint a biztonsági kamerák és a többségüket számítógépekbe és egyéb kommunikációs hardverekbe építik bele. (legfőképpen mobiltelefonokban, de használják egyéb analóg berendezésekben is.)
  • 6. Speciális rendszerek: tudományos kutatásoknál használt videókamerák (pl. műhold, űrjáró, mesterséges intelligencia és robotikakutatás). Gyakran a nem látható sugárzásra vannak hangolva, mint pl. infravörös fotózás (éjjellátó és hő érzékelő), röntgen (orvosi és csillagászati) használatra.

Lásd még

  • nagysebességű kamera
  • mikroszkópos kamera
  • víz alatti kamera
  • sztereoszkóp
  • holografikus rendszerű kamera
  • sávkamera
  • ipari kamera

Források