„Tudományos fokozat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A DLA Magyarországon nem csak képzőművészeti hanem iparművészeti ágon is megszerezhető. A MOME DLA képzése 8 félévből áll ugyanúgy mint a PhD képezés esetében ( tehát nem 6 félévből), elméleti és művészeti kutatást egyaránt végez a doktorandusz.
(magyar szabályozás módosítása)
(A DLA Magyarországon nem csak képzőművészeti hanem iparművészeti ágon is megszerezhető. A MOME DLA képzése 8 félévből áll ugyanúgy mint a PhD képezés esetében ( tehát nem 6 félévből), elméleti és művészeti kutatást egyaránt végez a doktorandusz.)
== A megszerzés folyamata ==
 
Magyarországon a PhD-t megkaphatják normális körülmények között 8 [[szemeszter]] ún. [[doktori iskola]]i tanulmányok, a [[doktori szigorlat]] ''(rigorosum)'', a [[disszertáció]] benyújtása, majd megvédése után [[bölcsészettudomány|bölcsészek]], [[teológia|teológusok]], [[természettudomány|természettudósok]], [[jogtudomány|jogászok]], [[mérnök]]ök, [[közgazdaságtan|közgazdászok]], valamint [[orvostudomány|orvosok]] és [[állatorvostudomány|állatorvosok]]. Más országokban [[gyógytornász]]ok és [[gyógyszerész]]ek is megkaphatják. Az Egyesült Államokban a PhD-képzés 4-5 éves, és általános vizsgát a második év végén kell tenni, és ezen két évben részesül oktatásban is a hallgató, míg Nagy-Britanniában a képzés 3-4 éves, a hallgató oktatásban kisebb mértékben részesül és inkább a kutatásra összpontosít, bizonyos mértékben oktat (ami, ellentétben az amerikai rendszerrel, nem kötelező) és vizsgát az első év végén kell tennie. DLA-t Magyarországon hat6-8 szemeszter (36 hónap) doktoriskola után szerezhetnek meg a gyakorlati és elméleti kutatómunkát egyaránt végző képzőművészek és iparművészek.
 
A PhD-disszertáció védésének körülményeiben is jelentős eltérések mutatkoznak attól függően, melyik országról is van szó. Magyarországon a konkrét védés alapvetően egy formális aktus, és kevésbé érdemi vita, hiszen a doktorjelölt előre megkapja a két opponensi véleményt, amire a védés során érdemben reagálnia kell, általában előre megírt szöveg alapján. Az angolszász országokban, például Nagy-Britanniában a védés sokkal kevésbé formális, hiszen alapvetően a jelölt és a két opponens vesz részt benne, viszont sokkal hosszabb is: [[Cambridge-i Egyetem|Cambridge]] és [[Oxfordi Egyetem|Oxford]], és több másik intézmény esetében is a védés nem ritkán több mint öt órát vesz igénybe, érdemi vitával.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü