„Kultiplex” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Batsan (vitalap | szerkesztései)
25. sor: 25. sor:
[[Kategória:Mozik]]
[[Kategória:Mozik]]
[[Kategória:Budapest IX. kerülete]]
[[Kategória:Budapest IX. kerülete]]
[[Kategória:Budapest kulturális élete]]
[[Kategória:Budapest szórakozóhelyei]]
[[Kategória:Budapesti szórakozóhelyek]]

A lap 2019. szeptember 22., 20:57-kori változata

Koordináták: é. sz. 47° 29′ 09″, k. h. 19° 03′ 58″

A Kultiplex 2008 februárjában

A Kultiplex (régebbi nevén Kultúr, Kinizsi mozi, majd Blue Box mozi) egy szórakozóhely, filmszínház és művelődési központ volt Ferencvárosban.

Az épület története

A ferencvárosi Kinizsi utcában álló épület feltehetően még az első világháború előtt bérháznak épülhetett, neve ekkor Tanítók Otthona volt. Az épületben már 1923-ban filmszínházi előadásokat rendeztek, de itt működött 1927-ig a Pedagógiai Filmgyár is. 1937-ben a főváros felújíttatta, az emeleten bérlakásokat, a földszinten filmszínházat alakítottak ki. A második világháború előtt az intézmény felvette a Kultúr Színpad Mozgó nevet, amelyet később a köznyelv Kultúrra rövidített. 1959-ben kapta a filmszínház a Kinizsi Mozi nevet. 1989-től Blue Box néven üzemelt tovább, ám az egyre hanyatló forgalmú intézményt hamarosan koncertek és közösségi rendezvények céljára is bérbe kellett adni. A veszteséges intézményt az üzemeltető Budapest Film 2000-ben koncesszióba bocsátotta. Az épületbe 2000 augusztusában beköltöző Tilos Rádió itt rendezte be stúdióját és a Kultiplex nevű művelődési házát. Az épület és a telek tulajdonjogát egy telekügylet során Ferencváros önkormányzata szerezte meg.[1] A bauhaus stílusjegyeit őrző épületet bérlői hiába kísérelték meg műemlékké nyilvánítani, a tulajdonos 2008 tavaszán lebontatta.[2] Helyén közpark épült.

Története

A Tilos Rádió 1999-től kezdve keresett helyet stúdiójának Budapesten. A Budapest Film 2000-ben vállalkozót keresett a Kinizsi utcában üresen álló épület üzemeltetésére. A Tilos Rádió 2000-ben költözött az épületbe és egy civilszervezettel együtt látott hozzá egy kultúrház jellegű közösségi központ kialakításának. A Sziget Fesztivált is rendező Sziget kft. bevonásával kezdődött meg a Kultiplexnek elkeresztelt intézmény kialakítása. (A „Kultiplex” elnevezés az ezredforduló táján elterjedő, szinte kizárólag amerikai tömegfilmeket terjesztő, ún. multiplex mozik alternatíváját kívánta sugallni.) A filmvetítésre alkalmas belső terek mellett egy kerthelyiséget is létrehoztak. Az épületben egy időben 800-1000 fő szórakozhatott, a megnyitóra 2000. május 9-én került sor.[3] A Kultiplex a következő években főként az alternatív városi kultúrát kereső fiatalok között vált népszerűvé. A rendszeresen megtartott jazz-, rock- és hiphop-koncertek mellett filmvetítésekkel és sportközvetítésekkel igyekeztek minél több látogatót vonzani.

A Kultiplex sikere azonban hamarosan kiváltotta a környékbeli lakosok ellenszenvét. Az önkormányzathoz hamarosan több panasz is érkezett a zaj, szemét és a környéken romboló ittas fiatalok miatt.[4] Sokkal kellemetlenebb konfliktusba keveredett a Kultiplex a politikai jobboldallal. A Tilos Rádiónak a Kultiplex épületében elhelyezett stúdiójából hangzottak el 2003 karácsonyán Bajtai Zoltán felháborodást kiváltó szavai a keresztények kiirtásáról. Négy év múlva az egyik rendezvény nevének szerencsétlen megválasztása (Fuck the X-mass) vezetett botrányhoz.[5] A Kultiplex körüli állandósult feszültséget megelégelve Ferencváros önkormányzata 2007 áprilisában nyomást gyakorolt a Budapest Filmre, hogy az mondja fel az épület bérleti szerződését.[6] A kultúrház vezetőinek tiltakozása hiábavaló volt, az intézmény 2008 februárjában az egy hónapig tartó Dózer Fesztivállal búcsúzott közönségétől. A Kultiplex 2008. február 28-án zárt be.[7]

Források

Hivatkozások

Commons:Category:Kultiplex
A Wikimédia Commons tartalmaz Kultiplex témájú médiaállományokat.

Jegyzetek

  1. Nagy Gergely: Fűvel vetik be a Kultiplex helyét (magyar nyelven). Heti Világgazdaság, 2007. október 4. (Hozzáférés: 2011. január 14.)
  2. Csordás Lajos: Nem lesz műemlék a Kultiplex (magyar nyelven). Népszabadság, 2008. február 24. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  3. A Kultiplex Mûvelõdési Ház bemutatása (magyar nyelven). Kultiplex. [2003. december 26-i dátummal az [ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 16.)
  4. Karácsonyi rémeket lát a ferencvárosi Fidesz. Népszabadság, 2007. december 22. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 16.)
  5. A jobboldali politikusok magyarázata szerint az X-mass a karácsonyt, esetleg a karácsonyi szentmisét, a szervezők szerint a karácsonyi tömeget és a fogyasztói társadalom ellentmondásait jelölte.
  6. Bezár a Kultiplex, mert lebontják jövőre (magyar nyelven). Quart, 2007. április 27. (Hozzáférés: 2011. január 16.)
  7. Kiss Ádám: Megszállás alatt a Kultiplex: költözés, vagy kilakoltatás? (magyar nyelven). Hírszerző, 2008. március 4. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 16.)