„Lenin egy gomba” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
A közel egyórás produkció [[Vlagyimir Iljics Lenin]] életét és személyi kultuszát, az 1917-es [[1917-es októberi orosz forradalom|Nagy Októberi Szocialista Forradalom]]ban betöltött szerepét parodizálja. Alapvető célkitűzése bizonyítani: egyfelől a bolsevik hatalomátvétel vezére és teoretikusa [[Hallucinogén gombák|hallucinogén]] "varázsgombákon" élt, s az 1917-es kaotikus események egyfajta pszichedelikus mozgalomnak foghatóak föl. Másfelől pedig annyit evett a szerből, hogy a tudattágítás eredményeképp végül maga is gombává lett...
 
A televíziós szatírát becslések szerint első alkalommal mintegy 11-12 millió ember látta, a későbbiekben pedig ismétlések révén az egész ország megismerte (értsd: nem tiltották be), idővel videókazettán is megjelent stb. A jól fölépített adásmenet évtizedes szovjet politikai bálványokat fricskáz, nevetségessé teszi a tudatosan gerjesztett Lenin-mitológiát, mintegy deszakraliziálja az Alapító Vezért. Egyfajta abszurd humor-produkciónak is fölfogható, tekintve a belezsúfolt rengeteg információból kikerekedő "hülyülést" (ez szó szerint is értendő, lévén a két Szergej többször is röhög a saját ökörködésén.). A felvonultatott tényanyagnak csak egy része kitaláció, fikció – sok esetben a valódi szövegközléseket, filmbejátszásokat a műsorvezetők kommentárjai manipulálják, vagy a kontextus torzítja el őket és vesznek mást irányt.
 
Az [[Áltudomány|áltudományos]] gondolatmenet abszurd mozzanatai egyszersmind a tömegmédia (televíziózás) közvéleményre kifejtett hatását, valamint a Szovjetunióban akkoriban szerfölött divatos paranormális jelenségekről szóló kiadványokat, műsorokat, előadásokat is kifigurázza. Többek szerint a tévés produkció jelentette szimbolikusan a peresztrojka győzelmét, a cenzúra enyhülését, az igazi szabadság eljövetelét (közéleti tabudöngetés). S részben ez vezetett a Szovjetunió széteséséhez, a birodalom egységének megszűnéséhez. A legismertebb orosz popénekesnő, Alla Pugacsova egyszer beismerte: "Ekkor értettem meg, hogy az országban tényleg kezd beköszönteni a szabadság."<ref>http://www.ng.ru/archivematerials/2007-11-01/40_lenin.html</ref> Ezt a "médiadobást" csak ott és akkor lehetett megcsinálnielkövetni, csakis ekkor szólhatott ekkorátily hatalmasat – a Szovjetunió 1991-es felbomlása, az egypárturalom megszűnése után, a dekoncentrált média világában, a kereskedelmi televíziózás és a hirtelen jött fogyasztói attitűd erősödésével a politika, pláne a szovjet forradalom mítoszai egyre kevésbé kezdték érdekelniérdekelte a közönséget.
 
==Létrejötte==

Navigációs menü