„Tolcsvay-trió” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
 
A '''Tolcsvay-trió''' egy [[1967]]-ben alakult magyar könnyűzenei együttes.
 
==Története==
 
Az együttes [[1967]]-ben alakult a Tolcsvay testvérekkel, [[Tolcsvay Béla|Bélával]] és [[Tolcsvay László|Lászlóval]], valamint [[Balázs Gábor (zenész)|Balázs Gábor]] bőgőssel. A tagok [[1965]]-ben már játszottak különböző alkalmi formációkban. Az [[1968]]-as [[Ki mit tud?]]-on tűntek fel az [[Illés-együttes|Illés]] zenekar jóvoltából. A népzenei elemek felhasználása a kezdetektől jellemezte stílusukat. [[1970]]-től [[1973]]-ig Tolcsvayék és a Trió néven szerepeltek. [[1972]]-ben a ''Tolcsvayék és a Trió'' című egyetlen önálló albumukon a három akkori legnépszerűbb énekesnő, [[Koncz Zsuzsa (előadóművész)|Koncz Zsuzsa]], [[Kovács Kati (előadóművész)|Kovács Kati]] és [[Zalatnay Sarolta]] is énekelnek. Se előtte, se utána nem szerepelt a három énekesnő egyazon lemezen. Ugyanebben az évben Kovács Kati [[Autogram helyett]] című nagylemezének zenei alapját készítették el, majd 1973-ig koncerten is kísérték az énekesnőt.<ref>https://www.youtube.com/watch?v=oNXRAxf9VCA#t=8m26s</ref> Tagjai voltak a KITT-Egyletnek, mely [[1973]]-ig működött ([[Illés-együttes|Illés]], Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trio). Rendszeresen felléptek az Illés klubjában és olyan slágereket adtak elő, mint a ''[[Ne menj el]]'', ''[[Boldogtalan vándor]]'', ''[[Lány, akit nem ismerek]]'', ''[[A Hold és a lány]]''. [[1969]]-ben a legnépszerűbb hat zenekar közé választották őket.
[[1979]] novemberében a trió feloszlott, és a Tolcsvay testvérek megalakították a Tolcsvay-együttes formációt. Balázs később a [[Studio 11]] tagja lett.
 
AAz 901990-es évek közepén ismét összeálltak. [[1992]] óta [[Egri László (zenész)|Egri László]] a szólógitáros, és [[Czipó Tibor]] a basszusgitáros.
Emellett [[Tolcsvay Béla]] önállóan is fellép, mint énekmondó. A dalok szövegét és zenéjét is Tolcsvay Béla írja.
 

Navigációs menü