„Finnugor nyelvek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 084 bájt hozzáadva ,  8 hónappal ezelőtt
Árnyaltabb fogalmazás, vitatott témáról lévén szó több szempont megjelenítése.
(Árnyaltabb fogalmazás, vitatott témáról lévén szó több szempont megjelenítése.)
A magyar nyelvet a finnugor nyelveken belül az [[ugor nyelvek]] csoportjába sorolják. Ide tartozik még a Szibériában, az [[Urál (hegység)|Urál-hegységtől]] keletre élő [[obi-ugor nyelvek|obi-ugorok]], a [[manysi nyelv|manysik]] (vogulok) és [[hanti nyelv|hantik]] (osztjákok) nyelve.
 
A '''finnugor népek''' a finnugor nyelveket beszélő [[etnikum|népek]] összefoglaló elnevezése. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a [[magyarok]], a [[finnek]], az [[észtek]] és a [[mordvinok]]. A nyelvrokonság és az egyes népek genetikai rokonsága általában eltér egymástól, a nyelv története és a nép története ritkán azonos. Nyelvváltásról azonban a ma finnugor nyelvet beszélő népek körében nem tudunk - mint például a bolgárok esetében - ezért a Finnugor elmélet száz éve fölállított történeti hipotézisei nehezen magyarázzák meg azokat az újabb kutatási eredményeket, melyek szerint az összehasonlító-genetika nem talált genetikai kapcsolatot a finnugor nyelveket beszélő népek között.
 
A finnugor nyelvrokonság vizsgálatával, a finnugor nyelvek és az ezeket beszélő népek [[kultúra|kultúrájának]] összehasonlító tanulmányozásával a [[finnugrisztika]] foglalkozik. Művelői, a finnugristák elsősorban magyar, finn és észt nyelvészek, de számos más országban is vannak finnugrista kutatók. A finnugor népek kultúrájának összehasonlítása azonban a genetikához hasonlóan a kapcsolatok hiányáról tanúskodik. Az összehasonlító népzenekutatás a magyar-török kapcsolatok irányába mutat. A sztyeppei nomád kultúra, beleértve az állattartást, növénytermesztést, öltözködést, katonaságot, fémművességet, fegyvergyártást, társadalom és államszervezetet a magyarság török-iráni kapcsolatait erősíti. A magyar legendák, nemzeti emlékezet hagyománya nem tud a finnugor kapcsolatról, hanem a török-iráni származásról.
 
[[Fejes László (nyelvész)|Fejes László]] nyelvész cikke szerint, feltételezhető, hogy a finnugor elnevezéséből „politikai okokból” maradt ki a "magyar".<ref>[http://www.nyest.hu/renhirek/harom-tevhit-a-nyelvrokonsaggal-kapcsolatban Három tévhit a nyelvrokonsággal kapcsolatban], nyest.hu</ref> Mások azonban cáfolják ezt, rámutatva, hogy a finn nevet a nyelvcsalád egy ágára használták, amit ma finnségi, illetve [[balti-finn nyelvek]]nek neveznek. MindenesetreÉppen ezért furcsa, és magyarázatra szorul, hogy a teljesmásik nyelvcsaládág nevétmiért a fiktív "ugor" nevet kapta, miért nem modernizálták.<ref>https://www.nyest.hu/renhirek/finnugor-helyett-finn-a másik ághoz hasonlóan, az erre az ágra legjellemzőbb, legtöbb nyelvhasználót magában foglaló magyar-nyelvcsalad</ref> nyelvről lett elnevezve.
== Felosztás ==
* '''[[Ugor nyelvek|Ugor ág]]'''
Névtelen felhasználó

Navigációs menü