„Turányi Alajos” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „'''Turányi Alajos''' (Budapest, 1889. szeptember 29. – Budapest, Kőbánya, 1945. július 19.)<ref>Halálesete bejegyezve a Bp. X. ker.…”
 
3. sor: 3. sor:
==Életútja==
==Életútja==


Rothen Alajos és Turányi Katalin fiaként született. Papnak készült. Elvégezte [[Rákosi Szidi]] színiiskoláját és 1908-ban lépett először színpadra. 1910-ben [[Szabadka|Szabadkán]] dr. [[Farkas Ferenc]]nél működött, ahol a ''Sasfiók''ban volt nagy sikere, innen [[Nagyvárad]]ra, 1913-ban [[Szeged]]re ment. Játszott még: [[Miskolc]], [[Kapuvár]], [[Fiume]], [[Szolnok]], [[Munkács]] színpadjain. Az [[első világháború]] alatt filmfelvételeken vett részt (Karthauzi—címszerep). 1918 szeptember havában a [[Nemzeti Színház]]hoz szerződött, ahol fiatal társalgási és amorózó szerepkörben működött szép sikerrel. 1944-ig volt az intézmény színésze és statisztavezetője. 1926-ban a Farkas-Ratkó-díjat nyerte és ezzel járó ezüst gyűrűvel tüntették ki sikeres szerepléséért. A Kozma utca 13. szám alatt hunyt el, halálát vesegyulladás okozta.
Rothen Alajos és Turányi Katalin fiaként született. Papnak készült. Elvégezte [[Rákosi Szidi]] színiiskoláját és 1908-ban lépett először színpadra. 1910-ben [[Szabadka|Szabadkán]] dr. [[Farkas Ferenc (színművész)|Farkas Ferenc]]nél működött, ahol a ''Sasfiók''ban volt nagy sikere, innen [[Nagyvárad]]ra, 1913-ban [[Szeged]]re ment. Játszott még: [[Miskolc]], [[Kapuvár]], [[Fiume]], [[Szolnok]], [[Munkács]] színpadjain. Az [[első világháború]] alatt filmfelvételeken vett részt (Karthauzi—címszerep). 1918 szeptember havában a [[Nemzeti Színház]]hoz szerződött, ahol fiatal társalgási és amorózó szerepkörben működött szép sikerrel. 1944-ig volt az intézmény színésze és statisztavezetője. 1926-ban a Farkas-Ratkó-díjat nyerte és ezzel járó ezüst gyűrűvel tüntették ki sikeres szerepléséért. A Kozma utca 13. szám alatt hunyt el, halálát vesegyulladás okozta.


==Fontosabb szerepei==
==Fontosabb szerepei==

A lap 2019. július 13., 19:11-kori változata

Turányi Alajos (Budapest, 1889. szeptember 29. – Budapest, Kőbánya, 1945. július 19.)[1] színész.

Életútja

Rothen Alajos és Turányi Katalin fiaként született. Papnak készült. Elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját és 1908-ban lépett először színpadra. 1910-ben Szabadkán dr. Farkas Ferencnél működött, ahol a Sasfiókban volt nagy sikere, innen Nagyváradra, 1913-ban Szegedre ment. Játszott még: Miskolc, Kapuvár, Fiume, Szolnok, Munkács színpadjain. Az első világháború alatt filmfelvételeken vett részt (Karthauzi—címszerep). 1918 szeptember havában a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol fiatal társalgási és amorózó szerepkörben működött szép sikerrel. 1944-ig volt az intézmény színésze és statisztavezetője. 1926-ban a Farkas-Ratkó-díjat nyerte és ezzel járó ezüst gyűrűvel tüntették ki sikeres szerepléséért. A Kozma utca 13. szám alatt hunyt el, halálát vesegyulladás okozta.

Fontosabb szerepei

  • Laertes (Shakespeare: Hamlet)
  • Ráthy (Herczeg Ferenc: Három testőr)
  • Le Bret (Rostand: Cyrano de Bergerac)
  • Inas (Márai Sándor: Kaland)
  • Herceg (Sancho Pansa)
  • forgalmista (Süt a nap)

Jegyzetek

  1. Halálesete bejegyezve a Bp. X. ker. állami halotti akv. 2131/1945. folyószáma alatt.

Források