„Márka (marketing)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
[061] <ref> hibás központozással AWB
(apró)
a ([061] <ref> hibás központozással AWB)
== A márkaépítés ==
Legelőször a '''márkanév''' kitalálása, képi megjelenítése után jogilag kell levédeni azt. Védjegyoltalomban kell részesíteni a márkát, ez biztosítja a márka használatához való kizárólagos jogot.
Az első feladatok közé tartozik a fogyasztók- és konkurensek elemzése, a célcsoport meghatározása, majd a [[pozicionálás]] következik. Ennek eredményeként megkülönböztetésre kerül a termék a versenytársak termékeitől.<ref name="Keszténé Kiss Jolán Mitől lesz márka a termék? CEO 2003/3 34.old">[Keszténé Kiss Jolán Mitől lesz márka a termék? CEO 2003/3 34.old]</ref> Az egyik első lépés a jelenlét. Ismertté kell váljon a márkanév, a vásárlói igényeknek megfelelően kell ezt megvalósítani. Egy sikeres márkának a kommunikációnak megfelelően ki kell tudnia elégítenie a fogyasztó igényeit és adjon valami értéktöbbletet is. így fog idővel kialakulni a márkahűség, ami leegyszerűsíti a vásárló döntését, és megtörténik az újravásárlás.<ref name="http://www.marketinginfo.hu/marketingelmelet/theory.php?id=125">[http://www.marketinginfo.hu/marketingelmelet/theory.php?id=125]</ref>. Sikeresnek akkor nevezhető a márkaépítés, ha a márkanév meghallása után a potenciális fogyasztók be tudják azonosítani a fogalom mögött levő terméket, szolgáltatást, szervezetet. Eredményesnek akkor, ha a vásárló hajlandó a többletet kifizetve vásárolni, és amikor újra szükséglet lép fel nála, akkor ismét ugyanazt a márkát választja. A márkáknak is van életútjuk, így lehetséges a két szint között is márkákat azonosítani.
 
== A márkaépítés eszközei ==
# Intel
 
A márka értéket meghatározzák következő tényezők:<ref name="Keszténé Kiss Jolán Mitől lesz márka a termék? CEO 2003/3 33.old">[Keszténé Kiss Jolán Mitől lesz márka a termék? CEO 2003/3 33.old]</ref>:
*márkanév ismertsége
*márkahű fogyasztók
134 448

szerkesztés

Navigációs menü