„Jézus” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
24 bájt törölve ,  1 évvel ezelőtt
a
[[Kép:Kruis san damiano.gif|jobbra|bélyegkép|190px|Assisi, San Damiano keresztje<ref>[http://www.ertedvagyok.hu/129/129_22-23.pdf San Damiano keresztje – felhívás a kereszténységhez], ertedvagyok.hu</ref>]]
[[Jézus tanítása és beszédei]] megismertették az emberekkel a szelídség fogalmát, amely a „szeresd ellenségeidet” tanításában látszik legjobban.
Követői közül elsőként [[Szent István (vértanú)|István]] vált vértanúvá, akinek története is azt igazolja, hogy a legtöbb esetben hamis vádakkal illették az első gyülekezetet, amely nem volt erőszakos és hatalomra törő. Jeruzsálemben az ősegyház követte a zsidó előírások többségét: a Templomban imádkoztak, tartották ennek megfelelően a parancsolatokat, csak Jézus személyét illetően bocsátkoztak vitába. Bár a zsidók közül csak kevesen követték az embertársi megértésre irányuló tanításait, azonban [[Péter apostol|Péter aposto]]<nowiki/>l több ezer honfitársat keresztelt meg Krisztus kereszthalála után. Míg [[Pál apostol]] hatására a [[diaszpóra|diaszpórában]] az istenfélők – zsidó hagyományokat követők, és a prozeliták (pogányok közül zsidó hitre betértek) – közül sokan csatlakoztak a városokban létrejövő keresztény közösségekhez. A pogányok között kifejtett tanítás hatására és jelentős eredményeikre tekintettel a környező provinciákban egyre nagyobb teret nyertek.
 
A [[66]]-ban kitört [[zsidó háború]] elől a hagyományok szerint a Jordánon túl lévő [[Pella|Pellába]] menekültek azok, akik a fővárosban a keresztény közösséghez tartoztak. Mivel [[Iosephus Flavius]] ebben a tekintetben sem említi őket külön, hatásuk ekkor a többi irányzathoz képest még jelentéktelen lehetett. [[Bar Kohba|Bar Kohbát]] a 2. zsidó háború ([[132]]–[[135]]) parancsnokát [[Akiba ben Jószéf]] vallási vezető Messiásnak ismerte el, és erre szólított fel mindenkit. Ezért azok a 'zsidó' követői, akik Jézust már közel egy évszázada Messiásnak vallották, elmenekültek az országból. Akik keletnek vették az irányt, hatásuk még jelentéktelenebb lett vallási szempontból, többségük viszont beleolvadt az akkor már jelentős számú és létszámú Pál apostol által alapított közösségekbe.

Navigációs menü