„Family Guy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
179. sor: 179. sor:
|[[Hájas Paulie]]
|[[Hájas Paulie]]
|?
|?
|[[Faragó András]]
|?
|-
|-
|[[Adam West]]
|[[Adam West]]

A lap 2019. június 22., 11:31-kori változata

Family Guy
Műfajszitkom

AlkotóSeth MacFarlane
Hang
Zeneszerző
  • Ron Jones
  • Walter Murphy

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok17
Epizódok309 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Részenkénti játékidő20–25 perc
Gyártó
  • Fuzzy Door Productions
  • 20th Television
  • 20th Television Animation
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóUSA FOX
Eredeti sugárzás kezdete1999. január 31.
Első magyar adóComedy Central
Magyar sugárzás kezdete2008. október 1.
Státuszfut
Korhatár
  • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (Comedy Central, korábban)
  • Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (Comedy Central, jelenleg; DVD)
Kronológia
ElőzőMicsoda rajzfilm!
KövetkezőA Cleveland-show
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Family Guy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Family Guy (magyarul Családos csóka) 1999-ben indult amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely a kitalált, Rhode Island-i Quahog városában játszódik. Alkotója Seth MacFarlane, aki meglepően sok szereplő hangjaként is közreműködik. A tévéfilmsorozat a Fox Broadcasting Company gyártásában készült, a FOX forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve szituációs komédiasorozat. Amerikában a FOX televíziócsatorna kezdte sugározni 1999-ben, majd bár 2003-ban törölték a műsorból a sorozatot, a sikeres DVD-eladásoknak és a Cartoon Network Adult Swim blokkjában elért meglepő nézettségi arányoknak köszönhetően a FOX 2005-ben ismét műsorra tűzte. Magyarországon a Comedy Central kezdte vetíteni 2008. október 1-jén.

A Family Guy gyakran alkalmaz „cutaway-jeleneteket”, melyek a történethez nem kapcsolódó vicces bejátszások. Ezek miatt sok kritikát is kapott a sorozat.

A FOX Seth McFarlane korábbi alkotására, a Larry rövidfilmekre figyelt fel először, és ennek hatására a készítőt egy új sorozat két évadára szerződtette. A második évad végével a társaság törölni szerette volna a sorozatot, azonban a cégen belüli hatalmi változás és a rajongók nyomására megrendeltek egy harmadik szezont is, ami után ismét megszakították. A Cartoon Network rajzfilmadó Adult Swim blokkjában tűntek fel ismét az addigi epizódok ismétlései, melyek viszonylag nagy érdeklődést váltottak ki a tévénézőkből, illetve a DVD-kiadások is jól fogytak az üzletek polcairól (több, mint 2,2 millió darabszámmal), minek hatására a televíziócsatorna újra érdeklődni kezdett a sorozat iránt. A Family Guy 2005-ben ismét visszatért a képernyőkre, további évadokkal és egy DVD-filmmel, amely a Stewie Griffin: The Untold Story címet kapta.

Szereplők

A sorozat általában a túlsúlyos családfő, Peter Griffin kalandjairól szól, aki egy ügyefogyott, de jószándékú munkásember. Az ő felesége a gazdag Pewterschmidt családból származó Lois, aki általában háziasszonyként tevékenykedik, illetve zongoraleckéket ad. A házaspárnak három gyereke van: a legidősebb Meg, aki előnytelen megjelenése és az iskolában való népszerűtlensége miatt állandó célpontja Peter és úgy általában a család vicceinek. Második gyermekük, Chris rengeteg dologban hasonlít apjára; ugyanolyan kövér és ostoba. Legkisebb gyermekük Stewie egy ördögi, világuralmi terveket dédelgető csecsemő, aki bizonytalan szexuális beállítottsággal rendelkezik, és felsőbb társadalmi osztályokra jellemző angol akcentussal beszél, valamint meg akarja ölni az anyját. A családhoz tartozik még Brian, a két lábon járó, beszélő kutya is, akit erős liberális értékrend és magas intelligencia jellemez. Kedvenc időtöltése Martinit iszogatva egy bárban üldögélni. Brian folyamatos tevékenysége, hogy könyvét (a sorozat nagy részén át) írja, és - mint később kiderül - története azonos a Vasmadarak című filmmel.

A Griffin családon kívül rengeteg visszatérő szereplő is van a sorozatban. Ezek közé tartozik a középkorú, szexmániás, agglegény pilóta, Glenn Quagmire, a mindig nyugodt, afroamerikai Cleveland Brown és felesége, Loretta, később Donna, a tolószékes rendőr, Joe Swanson és az ő „állandóan" terhes felesége, Bonnie, a paranoiás zsidó gyógyszerész, Mort Goldman, annak felesége, Muriel Goldman, illetve idegesítő fiuk, Neil Goldman, valamint a rokkant és pedofil öregember, Herbert. A tévés hírolvasók, Tom Tucker és Diane Simmons szintén gyakran feltűnnek az epizódokban, akárcsak a meglepően idióta polgármester, Adam West. Vannak emellett rendszeresen visszatérő, inkább csak a poén kedvéért alkalmazott epizódszereplők, mint a gonosz majom a szekrényből vagy a csirkeember, akivel Peter alkalmanként megverekszik.

Az eredeti hangok

A man with black hair and a black shirt, leaning forward, smiling into a microphone. A woman with black hair, tied back, smiling, and sitting behind a microphone. A man with red hair, smiling slightly and sitting behind a microphone. A woman with long brown hair, smiling into a microphone. A man with closely shaven hair, and slight stubble, looking to the side slightly with his eyes, behind a microphone.
Seth MacFarlane Alex Borstein Seth Green Mila Kunis Mike Henry
Peter Griffin, Stewie Griffin, Brian Griffin, Glenn Quagmire, Tom Tucker, Carter Pewterschmidt, egyéb Lois Griffin, Loretta Brown, Barbara Pewterschmidt, Tricia Takanawa, egyéb Chris Griffin, Neil Goldman, egyéb Meg Griffin Cleveland Brown, Herbert, Consuela, Bruce, Zsírral megkent süket, egyéb



Magyar hangok

Szereplő Eredeti hang

Magyar hang

Peter Griffin Seth MacFarlane Kerekes József
Lois Griffin Alex Borstein Vándor Éva
Chris Griffin Seth Green Hamvas Dániel
Meg Griffin Mila Kunis Nemes Takách Kata
Stewie Griffin Seth MacFarlane Dolmány Attila
Brian Griffin Seth MacFarlane Schnell Ádám
Tom Tucker Seth MacFarlane Bolla Róbert
Joe Swanson Partick Warburton Varga Rókus
Cleveland Brown Mike Henry Kapácsy Miklós
Glenn Quagmire Seth MacFarlane Seder Gábor
Jinn ? ?
Kurt Cobain Kurt Cobain
Eladó A ruhaboltban ? Vámos Mónika
Jason Voorhees Ari Lehman Joó Gábor
Lois apja
Lois anyja
Predator ? (nem szólal meg)
Ernie a Csirke ? ?
Hájas Paulie ? Faragó András
Adam West Seth MacFarlane ?

A film

2005-ben készült egy film, a Stewie Griffin: The Untold Story, melyben Stewie San Fransisco-ba látogat, annak reményében, hogy megleli valódi apját. Eközben Peter és Lois randizni tanítják Chris-t és Meg-et, hogy kimozduljanak a házból, és így a felnőtteknek is legyen idejük kettesben. A film három epizódra szétdarabolva a tévében is látható volt.

2007-ben elkészült a "Blue Harvest", a Family Guy saját Star Wars-átirata, mely szintén megjelent DVD-n. A tévében két epizódként ment le. A nagy sikerre való tekintettel az ötödik és a hatodik epizód paródiája is elkészült.

Díjak és elismerések

A Family Guyt eddig tizenegyszer jelölték Emmy- és Golden Globe-díjra különböző kategóriákban, és eddig mindkét fórumon háromszor nyert.

A Primetime Emmy díjon belül a kiemelkedő animált program - kevesebb, mint egy óra kategóriában háromszor (2000-ben a Road to Rhode Island, 2005-ben a North by North Quahog és 2006-ban a PTV c. epizódokért); a kiemelkedő animált program - több, mint egy óra kategóriában egyszer (2008-ban a Blue Harvest c. Star Wars-paródiáért) került jelölésre. Seth MacFarlane 2000-ben Stewie Griffin szerepéért megkapta a kiemelkedő szinkronteljesítményért járó díjat, valamint 2009-ben szintén őt (ezúttal Peter Griffinként nyújtott teljesítményéért) és 2007-ben Mila Kunist (Meg Griffin szerepéért) ugyanebben a kategóriában jelölték.

A Brian Wallows and Peter's Swallows c. epizódban elhangzott You've Got a Lot to See című dal 2002-ben megkapta legjobb betétdal és dalszöveg díjat (a zenét Walter Murphy szerezte, a szövegét Seth MacFarlane írta). Ugyanebben a kategóriában a Family Guy kapott még egy jelölést 2007-ben, a Peter's Two Dads c. részben felcsendült My Drunken Irish Dad c. dalért. Az eddigi utolsó Emmy-díjat Steven Fonti szerezte a sorozatnak, aki a kiemelkedő önálló teljesítmény animációban kategóriában lett első 2007-ben (a No Chris Left Behind c. epizód forgatókönyvéért).

Az eddigi legnagyobb elismerés, hogy 2009-ben Emmy-díjra jelölték a legjobb vígjátéksorozat kategóriában. 1961 óta először történt ez animációs sorozattal, akkor a Frédi és Béni (The Flintstones) c. műsort érte ez a megtiszteltetés.

Magyar változat

A szinkront a Comedy Central megbízásából a Balog Mix Stúdió készítette.

Magyar szöveg: Kiss Barnabás, Laki Mihály

Lektor: Hamvas Dániel

Hangmérnök: Gyapjas Károly, Kis Pál

Vágó: Katona Edit, Kocsis Éva

Gyártásvezető: Bogdán Anikó

Szinkronrendező: Dóczi Orsolya

Felolvasó: Megyeri János

Magyar hangok

Átfedések az Amerikai faterral

Seth McFarlane másik sorozatából alkalmanként szereplők érkeznek a Family Guy-ba is. Roger, az idegen lény szerepel az ötödik évad záróepizódjának legutolsó jelenetében, a Star Wars-paródia (Blue Harvest) kocsmajelenetében, valamint Stan Smith a "Lois megöli Stewie-t" részben látható. Emellett a 9. évad utolsó részében a Star Wars paródiában is feltűnik Roger, az űrlény, valamint Klaus, az aranyhal. Emellett néhány Cleveland show szereplő is feltűnt ebben a részben: Rallo Tubbs, aki Lendónak segít, és a Medve család, akik az ewokokat játsszák.

A Cleveland-show

2009 őszén egy új sorozatot indított útjának a FOX: a Family Guy szereplőgárdájából kiemelte Clevelandet, és egy önálló sorozatba helyezte őt, melynek címe A Cleveland-show. Ezt a műsort Seth MacFarlane és Mike Henry (aki Cleveland karakterének kitalálója és hangja) együtt vezette. A sorozatot 2013-ban törölték a FOX műsoráról.[2]

Források

További információk

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Family Guy témában.