„Kecskemétfilm Kft.” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Filmstúdiók kategória hozzáadva (a HotCattel)
a Kecskemét kategória hozzáadva (a HotCattel)
18. sor: 18. sor:


[[Kategória:Filmstúdiók]]
[[Kategória:Filmstúdiók]]
[[Kategória:Kecskemét]]

A lap 2019. június 15., 11:03-kori változata

A kecskeméti rajzfilmkészítés története egészen 1929-ig vezethető vissza, amikor Mátis Kálmán elkészítette A kiscserkész álma című animációját a kecskeméti híradófilmes műteremben és ez az alkotás díjat is nyert Londonban.

Története

Előtörténete

1971-ben úgy döntött a Pannónia Filmstúdió, hogy létesít egy vidéki telephelyet. Az új műterem vezetője Mikulás Ferenc lett. A Liszt Ferenc utcában 1 év alatt megépítették a stúdiót, amely 1981. június 17-re lett kész. Mikulás Ferenc művészeti iskoláknál érdeklődött fiatal grafikusokról, festőkről, akiknek nagy hasznát veheti a filmgyártásban. A legkiválóbb alkotók kiválasztására a megyei tanács és a Pannónia közös grafikai pályázatot hirdetett. Többen is jelentkeztek és a kecskemétiek rengeteg segítséget kaptak például Jankovics Marcelltől és Gémes Józseftől. Eleinte még közreműködőként segítették a Pannóniát, aztán már önálló filmeket gyártottak.

A Kft. története

A rendszerváltás után a stúdió önálló állami vállalat lett, majd 1993-ban 35 munkatárs megalapította a Kecskemétfilm Kft-t. A filmes technika fejlődése a Kecskemétfilmet is elérte és a 2D-s filmek mellett már 3D-s filmek is készülnek. Több neves, nagy nemzetközi produkcióban is részt vettek. Ezek közül az írek által forgatott Kells titka című egész estés rajzjátékfilmet Oscar-díjra is jelölték, illetve a franciák által gyártott Loulou és az elképesztő titok című alkotás pedig a 39. Césár-díj-átadón elnyerte a legjobb animációs filmnek járó elismerést.

A stúdióban készült filmek/sorozatok