Módosítások

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
13 bájt hozzáadva ,  5 hónappal ezelőtt
a
CheckWiki error (22) javítása; kategória szóközökkel
 
==Fekvése==
[[Taskent]]től kb. 520  km-rel délre, délnyugatra fekszik, és az üzbég-afgán határtól mintegy 335  km-rel északra található.
 
==Története==
A város búzát, gyapotot és selymet előállító termékeny oázis középpontjában, a [[Balh]] és [[Buhara]] közötti útvonalon található. Nevének mai Qarshi változata erődöt jelent.
 
[[Sahriszabz]] [[18. század]]ban bekövetkezett csökkenésével a Karsi jelentősége nőtt, a város [[Buhara]] Emirátusának koronahercegi székhelye volt. Ebben az időszakban a városnak két fala, 10 karavánja és 4 medresze volt. 1868-ig az oroszokhoz csatolták a Zarafshan-völgyet, és 1873-ban Karsiban írták alá a bukharai orosz protektorátusú szerződést.
 
Az 1970-es évek elején egy nagy öntözési projekt első szakasza fejeződött be, mely a türkmenisztáni [[Amu-darja]] folyótól keletre Üzbegisztánba szállította a vizet, hogy a Karsit körülvevő földet öntözze. A város körüli ilyen öntözött területek nagy részére gyapotot ültetnek.
 
==Ipar==
Karsitól 40  km-re délre földgáz (GTL) üzem áll építés alatt. Ez az üzem a Sasol GTL-technológiáján alapul, és évi 1,4 millió tonna kapacitással rendelkezik, a következő termékekből: GTL dízel, petróleum, benzin és folyékony kőolaj. A projekt teljes költsége 4 milliárd dollár, és ez az első ilyen csúcstechnológiai üzem az eurázsiai kontinensen. A GTL Üzbegisztán közös projektje, ahol Sasol és Üzbegisztán állami olajipari vállalata, a Uzbekneftgas 44,5%-os részesedéssel rendelkezik, és a többi 11% Malajziai Petronához tartozik, 2009-ben alakult. Az üzem a Shurtan gáz- és kémiai komplexum alapján épül fel.
 
==Nevezetességek==
{{Portál|Földrajz}}
 
[[Kategória: Üzbegisztán települései]]
485 721

szerkesztés

Navigációs menü