„Penge” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Csonk, hiányos
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
3. sor: 3. sor:
{{hasonló}}
{{hasonló}}


A '''penge''' lapos, vágóéllel ellátott fémtárgy, általában a [[kés]]ek és más vágóeszközök illetve vágógépek lényeges alkatrésze. Bizonyos sportszerek ([[kard]], tőr stb.) speciális pengékkel vannak felszerelve. A penge lehet egyenes vagy ívelt. Az egyenes pengéjű kardok ütésre és szúrásra egyaránt használlhatóak, míg az íves pengéjű kardok ([[szablya|szablyák]]) alkalmasabbak a vágásra.
A '''penge''' lapos, vágóéllel ellátott fémtárgy, általában a [[kés]]ek és más vágóeszközök illetve vágógépek lényeges alkatrésze. Bizonyos sportszerek ([[kard]], tőr stb.) speciális pengékkel vannak felszerelve. A penge lehet egyenes vagy ívelt. Az egyenes pengéjű kardok ütésre és szúrásra egyaránt használhatóak, míg az íves pengéjű kardok ([[szablya|szablyák]]) alkalmasabbak a vágásra.


== Kapcsolódó szócikkek ==
== Kapcsolódó szócikkek ==

A lap jelenlegi, 2019. május 23., 11:19-kori változata

Késpengék

A penge lapos, vágóéllel ellátott fémtárgy, általában a kések és más vágóeszközök illetve vágógépek lényeges alkatrésze. Bizonyos sportszerek (kard, tőr stb.) speciális pengékkel vannak felszerelve. A penge lehet egyenes vagy ívelt. Az egyenes pengéjű kardok ütésre és szúrásra egyaránt használhatóak, míg az íves pengéjű kardok (szablyák) alkalmasabbak a vágásra.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]