Módosítások

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
12 bájt hozzáadva ,  6 hónappal ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
[[Fájl:Baby boy after birth.jpg|jobbra|bélyegkép|260px|Egy új élet kezdetén…]]
Az élő szervezetek potenciálisan '''szaporodni''' is képesek, azaz saját magukhoz többé-kevésbé hasonló (lényegileg azonos szerveződésű) és ugyancsak szaporodóképes utódo(ka)t létrehozni. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, a következőknek kell teljesülnie:
# Az utódnak kapnia kell egy másolatot az örökítő anyagból mert az jó (hiszen ez határozza meg a kifejlődésének és működésének programját).
# Az utódnak kapnia kell egy teljes kémiai "motor"-t is, aminek segítségével elkezdi a saját anyagcseréjét. Enélkül az örökítő anyag információja haszontalan, mert az csakis az anyagcserében hasznosul (a biokatalizátorok felépítésére vonatkozik). Az anyagcsere kémiai reakcióhálózata a sejt formájában adható át az utódnak. Ezért nem lehetséges teljes sejt nélkül szaporodás.
# Az utód tehát sejtből és a benne levő örökítőanyag-másolatból kezdi az önálló életét. Ez viszont [[sejtosztódás]]t igényel. Az előd szervezet maga mint sejt vagy a szaporító szerveiben képződő sejtek osztódásával [[szaporítósejt]]e(ke)t (csírasejte/ke/t) hoz létre sejtosztódással, és e szaporítósejtek jelentik az utód első kiindulási sejtjét.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü