„III. Jakab skót király” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[[II. Jakab skót király]] és [[Gelderni Mária skót királyné|Egmondi Mária]] gelderni hercegnő második fiaként a [[Stirling]]ben vagy a St Andrews várában született, miután elsőszülött testvére egy évvel korábban halva született. Három öccse (Sándor, Dávid és János) és két húga (Mária és Margit) volt. Jakab születésének pontos helye és ideje egészen az 1950-es évekig bizonytalan volt, mivel egyesek 1451. július 10-ét vagy 20-át tartották valószínűbbnek, mások viszont inkább az 1452-es év május hónapját tartották a pontos időpontnak. [[Normann MacDougall]] történész és életrajzíró szerint Jakab [[Fife]] megyében, a St Andrews várában született 1452 május végén. A trónörökös apját, II. Jakabot követte Skócia trónján, aki 1460. augusztus 3-án hunyt el, az új királyt pedig néhány héttel később, a Kelso apátságban, Roxburghshire-ben koronázták meg.
Mivel III. Jakab ekkor csupán 8-9 éves lehetett, így három évig nem ő, hanem édesanyja, az özvegy királyné kormányozta Skóciát 1460 és 1463 között, utána St Andrews püspöke, James Kennedy 1463-1466, majd pedig Lord Robert Boyd 1466 és 1469 között. (1469-ben vált nagykorúvá a gyermekkirály.) Robert Boyd fia, Thomas nőül vette Jakab húgát, [[Stuart Mária arrani grófné|Máriát]], miután a király megtette sógorát Arran grófjának. Ez a frigy rendkívül előnyös politikai lépés volt a Boyd család részéről, mivel így nemcsak nagyobb hatalmat szereztek maguknak Skócia felett, hanem népszerűbbé is váltak a nép körében, akik eleinte nem igen szívelhették őket, valamint az is nyilván megfordult a fejükben, hogyha netán Jakab fiú utód nélkül halna meg, akkor Mária és Thomas fiai jóval előrébb juthatnának a trónöröklési sorrendben.)
 
1469 júliusában a király a Holyrood apátságban, Edinburgh-ban nőül vette [[Oldenburgi Margit skót királyné|Dániai Margit]] hercegnőt, [[I. Keresztély dán király]] leányát, akitől három fia született:
56 000

szerkesztés

Navigációs menü