„Elektromos feszültség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
feszültség különbség kifejezésnek nincs fizikailag értelme
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 195.199.228.134 (vita) szerkesztéséről Atobot szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
(feszültség különbség kifejezésnek nincs fizikailag értelme)
Ha egy elektromos mező két pontja között (ami így egy [[áramkör]]t alkot) eltér az [[elektromos potenciál]], ezt nevezik elektromos potenciálkülönbségnek. Ez a különbség arányos azzal az elektrosztatikus erővel, ami elindítja az [[elektron]]ok áramlását vagy egyéb töltés cserét a két pont között. Az elektromos potenciálkülönbség hatására az elektronok egy [[elektromos ellenállás]]on keresztül is mozognak. A potenciálkülönbséget szokták [[elektromotoros erő]]nek is nevezni, de ez más értelemben használatos (lásd később).
 
A feszültség az [[elektromos mező]] jellemzője, nem pedig az elektroné. Amikor egy elektron áthalad egy feszültségmásik potenciálú helyre különbségenmozdul, akkor megváltozik az energiája, amit gyakran [[elektronvolt]]ban mérnek. Ez a jelenség analóg a gravitációs térben egy tömeg egyik pontból egy másik (alacsonyabb) pontba való esése okozta potenciális energiaváltozással.
 
Ha a 'potenciálkülönbség' vagy a 'feszültség' kifejezést használjuk, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy van két pont, amelyek között a feszültség fennáll vagy mérhető.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü