„Interdictum” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
594 bájt törölve ,  2 évvel ezelőtt
jav
(→‎Római jog: kis korrektúra)
(jav)
Címke: tataroz vagy építés alatt sablon kihelyezve
{{tataroz}}
{{nincs tartalomjegyzék}}
Az '''interdictum''' (''interdiktum'') [[Latin nyelv|latin]] szó, amely tilalmat, kitiltást, kiközösítést jelent.
 
* ''dico'' (szól) vagy ''dicere'' (‘mond’)
 
== RómaiA római katolikus egyházegyházban ==
Az interdictum vagy '''egyházi tilalom''' egyházi cselekmények gyakorlásának, főleg [[szentségek]] kiszolgáltatásának és felvételének, bizonyos személyektől vagy bizonyos helytől való eltiltása. Kiterjedhet csak egy meghatározott személyre vagy pedig több személy összességére, egy testületre, illetve egy egész városra is. Hatásában hasonló a [[kiközösítés]]hez.
 
== RómaiA jogrómai jogban ==
{{pallas}}
A [[római jog]]ban interdictumnak bizonyos birói parancsokat neveztek, amelyek leginkább tényleges állapotoknak [[hatalmaskodás]] és ehhez hasonló cselekmények ellen hatóságilag való fenntartását célozták, a jogvédelemnek, de egyúttal a közcsend rendészeti védelmének is szükséges kiegészítését képezték.
 
Az interdictumoknak tárgyuk szerint különböző neveik voltak. (pl. [[Interdictum utrubi]]).
Aszerint, amint az interdictum bizonyos tilalmat tartalmazott vagy alperesnek valaminek visszaszolgáltatását vagy előmutatását hagyta meg, prohibitoria, restitutoria v. exhibitoria interdictumokat különböztettek meg. A birtok védelmére szolgáló interdictumok különösen i. retinendae vagy krecuperandae, vagy kadipiscendae possessionis, aszerint, amint fennálló, de megháborított birtoknak fenntartására, elvesztett birtoknak visszaszerzésére, vagy birtoknak megszerzésére irányulnak. Az elsőt ingatlanoknál interdictum uti possidites-, ingóknál interdictum atrubinak nevezték. Ezenkívül az interdictumoknak tárgyuk szerint különböző neveik voltak.
 
== Kapcsolódó cikkcikkek ==
* [[Interdictum utrubi]] (a római jogban)
 

Navigációs menü