„Five Nights at Freddy’s (videójáték-sorozat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BlueBizarrrd (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
19. sor: 19. sor:


}}
}}
A '''Five Nights at Freddy’s''' ''(magyarul: Öt éjszaka Freddy-éknél)'' egy indie, 6 részes túlélő-horror játék. ami egy fiktív helyszínen, a ''Freddy Fazbear Pizzeria''-ban játszódik ahol a játékos egy éjjeli biztonsági őrt irányít. A játékosnak reggel 12-6 óráig kell egy irodában túlélnie, miközben a pizzéria állatrobotjai támadják. A játék lényege hogy öt alap éjszakát kell túlélni. A játéknak komoly háttértörténete van, aminek rengeteg ismeretlen része van és nagyrészt a játék kedvelőinek teóriáiból áll, de vannak a játékon belül igazolt események is, mint pl.: a '87-es harapás, Springtrap vagy a játékos kiléte és hasonlók.
A '''Five Nights at Freddy’s''' ''(magyarul: Öt éjszaka Freddy-éknél)'' egy indie, 7 részes túlélő-horror játék. ami egy fiktív helyszínen, a ''Freddy Fazbear Pizzeria''-ban játszódik ahol a játékos egy éjjeli biztonsági őrt irányít. A játékosnak reggel 12-6 óráig kell egy irodában túlélnie, miközben a pizzéria állatrobotjai támadják. A játék lényege hogy öt alap éjszakát kell túlélni. A játéknak komoly háttértörténete van, aminek rengeteg ismeretlen része van és nagyrészt a játék kedvelőinek teóriáiból áll, de vannak a játékon belül igazolt események is, mint pl.: a '87-es harapás, Springtrap vagy a játékos kiléte és hasonlók.


A játékok népszerűsége miatt két regény is megjelent, valamint egy rajongói kézikönyv, ezeket részben a játékok készítője írta.
A játékok népszerűsége miatt két regény is megjelent, valamint egy rajongói kézikönyv, ezeket részben a játékok készítője írta.

A lap 2019. április 30., 17:38-kori változata

Five Nights at Freddy's
Nem hivatalos Magyar logó
Nem hivatalos Magyar logó
MűfajTúlélő-horror, szerepjáték, Point-and-Click
FejlesztőScott Cawthon
KiadóScott Cawthon
TervezőScott Cawthon
MűvészScott Cawthon
ÍróScott Cawthon
ZeneszerzőLeon Riskin
PlatformokMicrosoft Windows, Android, IOS
Eredeti platformMicrosoft Windows
Első játékFive Nights at Freddy’s
Legutóbbi játékUltimate Custom Night
Spin-offokFNaF World
Hivatalos weboldalhttp://www.scottgames.com/ http://fnafworld.com/

A Five Nights at Freddy’s (magyarul: Öt éjszaka Freddy-éknél) egy indie, 7 részes túlélő-horror játék. ami egy fiktív helyszínen, a Freddy Fazbear Pizzeria-ban játszódik ahol a játékos egy éjjeli biztonsági őrt irányít. A játékosnak reggel 12-6 óráig kell egy irodában túlélnie, miközben a pizzéria állatrobotjai támadják. A játék lényege hogy öt alap éjszakát kell túlélni. A játéknak komoly háttértörténete van, aminek rengeteg ismeretlen része van és nagyrészt a játék kedvelőinek teóriáiból áll, de vannak a játékon belül igazolt események is, mint pl.: a '87-es harapás, Springtrap vagy a játékos kiléte és hasonlók.

A játékok népszerűsége miatt két regény is megjelent, valamint egy rajongói kézikönyv, ezeket részben a játékok készítője írta.

A játékok menete

A játékokban általában öt alap éjszakát kell túlélni (egy éjszaka általában 8 perc, 36 másodpercig tart valós időben, mobil verzión ezt 4 percre csökkentették), minden egyes éjszaka elteltével a robotok agresszívabbak lesznek. A játékos rendelkezésére állnak a biztonsági kamerák (első három játék és ötödik játék utolsó éjszaka) melyekkel az egész épületet és a robotok hollétét lehet megfigyelni, valamint a legtöbb játékban az éjszakák elején a játékos kap egy telefonhívást egy ismeretlen személytől, akitől megtudhat minden fontos információt a robotokkal kapcsolatban (első három játék). A robotok mozgása és támadási módja eltér. Míg egyes robotok egy megszokott útvonalon próbálják megközelíteni a játékost, néhány robot paranormális módon vagy bujkálva is elérhet a játékoshoz. A játékosnak különböző eszközei vannak, amivel megakadályozhatja a támadást (például: zárható ajtók, lámpák, kamerarendszer, sokkolók) ezek jelenléte játékonként eltér. Ha a játékos teljesítette az első 5 éjszakát, akkor lehetőség van további éjszakák lejátszására, és további bónuszok feloldására. A játék közben néha minijátékok is megjelennek, melyek arra szolgálnak hogy háttér információkat szolgáltassanak a történettel kapcsolatban. A Sister Location-ben a többi játéktól eltérően a játékosnak különböző feladatokat kell teljesítenie, hogy a robotok készen álljanak a reggeli előadásaikra, míg a Freddy Fazbear's Pizzeria Simulator-ban a saját éttermünket kell felügyelni éjszaka.

A 3 fő karakter, aki megtámad minket az 1. részben. Balról jobbra: Bonnie a nyúl, Freddy a medve, és Chica a csirke.


Fő játékok hat része

Five Nights at Freddy’s (2014)

Az első játék 2014. augusztus 8-án jelent meg, ez a játék egy pizzériában (Freddy Fazbear's Pizzéria) játszódik a '90-es években, ahol öt állatrobot ellen kell túlélni (abból az ötödik egy ritka úgynevezett Easter egg). A játékos egy kicsi irodában ül, ahol nézheti a kamerákat, villanyokat kapcsolgatva ellenőrizheti az ajtók melletti területeket és lezárhatja a két vasajtót ha szükség tartja. Azonban a kamerák, lámpák és az ajtók áramot fogyasztanak, amiből korlátolt mennyiség áll a játékos rendelkezésére minden éjszaka, így nem lehet bezárva a két vasajtó egész éjszaka. Ha elfogy az áram, akkor a játékos veszít kivéve, ha elég közel van a reggel 6 órához. Ebben a játékban összesen 7 éjszaka van, öt hivatalos, és két bónusz-éjszaka.

Five Nights at Freddy’s 2 (2014)

A második játék 2014. november 11-én jelent meg, ez a játék szintén a Freddy Fazbear's Pizzériában játszódik azonban most 1987 novemberében. Ez a pizzéria nagyobb, és sokkal barátságosabb külsejű, mint az első játékban lévő. Itt már összesen 11 robot ellen kell védekezni. A pizzériában itt van az első játék öt robotja, megváltozott külsővel, roncs állapotban, illetve az első játék négy fő karakterjének az áttervezett, "Toy (magyarul: Játék)" verziói. Továbbá két új ellenfél jelenik meg ebben a játékban, egy Marionette-báb , akinek ha nem húzzuk fel a zene dobozát, akkor megtámad minket, és semmilyen módon nem lehet védekezni ellene, és egy lufit tartó gyermek-robot Itt már korlátlan mennyiségű áram látja el az épületet, azonban a vasajtók helyett egy üres robot-medve fejet kell felvennünk védekezésül (a robotok ettől azt hiszik, hogy mi is robotok vagyunk ezért nem támadnak), illetve erre a célra használhatjuk a korlátolt elemlámpánkat, és mindig föl kell tekernünk egy zenedobozt, a Marionette-báb elleni védekezésül. Ebben a játékban összesen 7 éjszaka van, öt hivatalos, és 2 bónusz-éjszaka.

Five Nights at Freddy’s 3 (2015)

A harmadik játék 2015. március 2-án jelent meg. Az első két játékkal ellentétben egy horror attrakcióban játszódik (Fazbear's Fright, The Horror Attraction) 2017-ben miután bezárt a Freddy Fazbear's Pizzéria a '90-es évek végén. Itt mindössze csak 1 robot ellen (Springtrap) kell védekezni, azonban itt csak úgy védekezhetünk, hogy hangokkal tudjuk egyik szobából a másikba terelni a robotot. Továbbá lehetőség van lezárni öt szellőző járatot, ha a robot bemászik az egyikbe. Ügyelni kell a fantom robotokra, melyek az első és második játékból vett robot-karakterek ijesztőbb, megkorosodott verziói. Ezek nem ölik meg, hanem csak szabotálják a játékost és a rendszereket, amiket ha elrontanak, mindig újra kell indítani, különben nem használhatjuk a kamerarendszert. Ebben a játékban 5 éjszaka van és egy bónusz.

Five Nights at Freddy’s 4 (2015)

A negyedik játék 2015. július 23-án jelent meg. A negyedik játék sokban eltér a többitől, ugyanis itt nincs kamerarendszer, nincs telefonhívás, illetve nem egy pizzériában hanem a '83 harapás áldozatának hálószobájában játszódik 1983-ban. Itt a kamerák helyett egyik ajtótól a másikig, illetve az ágy és a szekrény között kell futnunk a szobán belül, illetve a hátunk mögé tudunk nézni az ágyra. Védekezésül van egy kifogyhatatlan elemlámpánk, illetve két ajtó és egy szekrény amiket csak akkor tarthatunk zárva, ha ott vagyunk. Összesen 7 robot van, ebből 6 jelent ránk veszélyt éjszakánként. Ezek a robotok az első illetve a harmadik játék robot-karakterjeinek szörnyszerű verziói (hatalmas hegyes fogak, hegyes karmok, hiányos kosztüm, izzó szemek). Ebben a játékban leginkább a hallásunkra kell hagyatkozni a többi játékkal ellentétben amikor az egyik ajtónál vagyunk és döntenünk kell, hogy megvilágítsuk a folyosót, vagy becsukjuk az ajtót. Továbbá ellenőrizni kell a szekrényt és az ágyat is. Ebben a játékban összesen 8 éjszaka van, 5 alap és 3 bónusz éjszaka. A játéknak van egy a halloweeni kiadása, ahol néhány karakter új ünnepi kinézetet kapott.

Five Nights at Freddy’s: Sister Location (2016)

A sorozat következő, ötödik játékát 2016 májusán jelentette be Scott. A játék egy vadonatúj helyszínen játszódik vadonatúj szereplőkkel. A játékos egy műszerészt irányít, akinek az a feladata, hogy a karbantartsa a Circus Baby's Pizza World robotjait. A játékosnak minden nap más feladatokat kell megoldania, melyek során a játékos újabb történeti elemeket fedez fel. A játék sok mindenben eltér az eredeti játéktól és kiterjesztett hangszinkront tartalmaz. A játék 2016. október 7-én jelent meg.

Freddy Fazbear's Pizzeria Simulator (2017)

Ez a játék 2017. december 4-én jelent meg. A többivel ellentétben itt egy pizzéria menedzsereként játszhatunk. Nappal dekorációkat vehetünk és tervezhetjük a hely kinézetét, míg éjszaka a leselejtezett és kevés pénzért hozzánk került robotoktól kell megvédenünk magunkat. Mivel a készítő ezt a széria utolsó játékának szánta, ezért ebben a játékban sok történeti elemet ismerünk meg, melyek lezárásképp szolgálnak.

Spin-off játékok

FNaF World

A széria többi részével ellentétben, ez nem egy horror játék, hanem egy szerepjáték ahol az előző játékokból ismert szereplőket irányíthatunk. A játék 2016. január 21-én jelent meg.

Ultimate Custom Night (2018)

Ebben a játékban mindegyik karakter benne van, aki szerepelt az előző részekben. A többi játékkal ellentétben a játékos személyre szabhatja mely karakterek ellen akar játszani. A teljesített nehézségi szint alapján a játékos pontokat kap, amellyel rövid kisfilmeket oldhat fel. A játék 2018. június 27-én jelent meg. Viszont ebben a részben nincs történet.

VR változat

A sorozathoz terveznek egy VR változatot is, amiben egy szerelőként kell dolgoznunk, és a robotokat kell megjavítanunk. A címe Five Nights at Freddy's VR: Help Wanted lesz. Jelenleg Playstation VR-ra fog megjelenni. Hivatalos megjelenése 2018. tavasz.[1]

Fogadtatás

Az első játék nagy hírnévre tett szert, mivel egyedinek számított akkor a műfajban. Leginkább a játék mesterséges intelligenciáját és a gazdag háttértörténetét emelték ki. A második játék is hasonló értékéléseket kapott. A harmadik játék viszont már vegyes értékeléseket kapott, mivel sokan panaszkodtak hogy a játékból hiányoznak az eredeti elemek és már kevésbé ijesztő. A negyedik játék is vegyes értékeléseket kapott, sokan hiányolták hogy több olyan elem is hiányzik, amelyek az eredeti játékban jelen voltak. Az ötödik, és a legújabb játék viszont pozitív fogadtatást kapott, a kritikusok elsősorban az átalakított játékélményt, és a hangszinkront emelték ki. A játékszéria pár nap leforgása alatt világhírűvé nőtt. A játék homályos történetét még ma is sokan próbálják megfejteni. Sok YouTube sztár használta a játékot a nézettség megnövelésére, valamint sok új csatornának segített meghozni a sikert. A játéknak már saját plüssfigura sorozata van, valamint több könyv is megjelent, melyek a történet megfejtésében segítenek a játékosoknak.

Adaptációk

A játékhoz több könyv is megjelent. Az első könyvet a Five Nights at Freddy’s: The Silver Eyes-t a játék készítője Scott Cawthon és Kira-Breed Wresley írta. A könyv 2015. december 17-én jelent meg. A második könyv, a Five Nights at Freddy's: The Twisted Ones, ami 2017, június 27-én jelent meg, szintén Scott Cawthon és Kira-Breed Wresley munkája.

A két regényen kivűl 2017-ben megjelent egy "útikalauz", ami a The Freddy Files nevet viseli, ami a karakterek, játékmechanikák és rajongói teóriák leírását tartalmazza. A második ehhez hasonló könyv a szintén 2017-ben megjelent Survival Logbook.

A játékhoz filmadaptáció is tervben van, melyet Chris Columbus és a videójáték készítője Scott Cawthon rendezi, Columbus ezen felül írója és producere lesz a filmnek. A filmet a Blumhouse Productions mutatja be előreláthatólag 2020-ban.

Bővebb információk

A játékról és a fontos tudnivalókról bővebben itt olvashatsz angolul.

Jegyzetek

További információk