„Bírósági titkár” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
sablon le
(jav)
(sablon le)
 
{{építés alatt}}
A '''bírósági titkár''' egy jogi szakvizsgát igénylő foglalkozás. A bírósági titkár [[igazságügyi alkalmazott]].<ref>1997. évi LXVIII. törvény 2. § (2) bek. a. pontja</ref>
 
A bírósági titkár nem lehet tagja pártnak, és nem folytathat politikai tevékenységet.
 
== Bírósági titkári kinevezést az kaphat, aki ==
* cselekvőképes
* magyar állampolgár
* Feladatainak részét képezi a bírák munkájának segítése, melyet a bírói hivatásra való felkészülés keretében végez. Ennek érdekében a bírósági titkárt az általa választott ügyszakban ítélkező bíró mellé osztják be és a bíró utasításának megfelelően, a bíró irányítása és felügyelete mellett jár el.
* A bírósági titkári teendők másik részében bírósági titkár törvény alapján önállóan, önálló aláírási joggal jogosult eljárni (kijelölt bírósági titkár). Ezek olyan ügyek, amelyeket a törvény ugyan bírói hatáskörbe utal, ám lehetővé teszi, hogy ezekben az ügyekben a bíró hatáskörében bírósági titkár járjon el. Ilyen ügyek tipikusan: a szabálysértési ügyek, a bírósági végrehajtással kapcsolatos ügyek, a magánvádas eljárásokban hozható egyes döntések, a civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárások, a csőd- és felszámolási ügyek.
 
 
A jogállásukat az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvény (Iasz.) szabályozza.

Navigációs menü