„Hertha BSC” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
(update)
 
=== Kezdeti időszak ===
A klub [[1892]]-ben alakult Hertha teljesen92 jólnéven, játszvanevét egy [[gőzhajó]] kék és fehér kéményéről kapta. A Hertha név utalás [[Nerthus]]ra, beleértvea termékenység istennőjére a győzelmétgermán mitológiában. Hertha megnyerte az első berlini döntőndöntőt 1905-ben, amelyet el is nyert. [[1910]]. [[május]]ában abarátságos Herthamérkőzésen megnyerte a barátságos mérkőzésétnyert a [[Southend United FC]] ellen, amelyami ebben az időben hihetetlen teljesítményteljesítménynek voltszámított, hiszen [[Anglia]] ennek a sportnak a szülőföldje. EzutánKésőbb a Hertha összeolvadt egy jómódú [[berlin]]i klubbal, a [[Berliner Sport-Club|erliner Sport-Club]]bal és Hertha Berliner Sport-Club néven folytatta pályafutását a csapat. Az új csapat továbbra is jelentős sikereket ért el az [[Oberliga Berlin-Brandenburg]], amely Berlin legnagyobb labdarúgó csapatainak ligája volt. A csapat olyan jól játszott, hogy ezek után hat évig folyamatosan ez első osztályban szerepelt ([[1926]]-[[1931]]-ig) folyamatosan ez első osztályban szerepelt, viszont a legnagyobb eredménye ennek a kis csapatnak az [[1930–1931-es német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|1930–as]] és az [[1931-es német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|1931-es]] szezon volt, ugyanis ekkor aratták eddig két bajnoki címüket. A BSC így vált [[Németország]] legsikeresebb csapatává a [[II. világháború]] előtt.
A klub [[1892]]-ben alakult Hertha 92 néven, amely nevét egy [[gőzhajó]] kék és fehér kéményéről kapta. A Hertha név egy változata a [[Nerthus]]-ra utal, aki a termékenység istennője a germán mitológiában.
Hertha teljesen jól játszva, beleértve a győzelmét az első berlini döntőn 1905-ben, amelyet el is nyert. [[1910]]. [[május]]ában a Hertha megnyerte a barátságos mérkőzését a [[Southend United FC]] ellen, amely ebben az időben hihetetlen teljesítmény volt, hiszen [[Anglia]] ennek a sportnak a szülőföldje. Ezután a Hertha összeolvadt egy jómódú [[berlin]]i klubbal, a [[Berliner Sport-Club|erliner Sport-Club]]bal és Hertha Berliner Sport-Club néven folytatta pályafutását a csapat. Az új csapat továbbra is jelentős sikereket ért el az [[Oberliga Berlin-Brandenburg]], amely Berlin legnagyobb labdarúgó csapatainak ligája volt. A csapat olyan jól játszott, hogy ezek után hat évig folyamatosan ez első osztályban szerepelt ([[1926]]-[[1931]]-ig), viszont a legnagyobb eredménye ennek a kis csapatnak az [[1930–1931-es német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|1930–as]] és az [[1931-es német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|1931-es]] szezon volt, ugyanis ekkor aratták eddig két bajnoki címüket. A BSC így vált [[Németország]] legsikeresebb csapatává a [[II. világháború]] előtt.
 
=== Bajnokság a [[Harmadik Birodalom]] korában ===
 
A bajnokságot újraindították, mivel két szezont nem tartottak meg, [[1933]]-ban indították és feldarabolták tizenhat régióra, melyen a Hertha a Gauliga Berlin-Brandenburg-ba került. A klub továbbra is sikeresen vette a saját régiójában az összes ütközetet, és el is nyerték a divizionális címet [[1935]]-ben, [[1937]]-ben és [[1944]]-ben. Azonban már a bajnokság első mérkőzésén kiütötték őket. Ugyanis ebben az időben, a regionális liga kivételével, azaz a bajnokságon ott esel ki, ahol először vesztesz. A klub elnöke [[Hans Pfeifer]] lett, a náci párt tagja.
 
1963-ban megalakult a [[Bundesliga]], ahol a Hertha Berlin volt a címvédő, és így lett alakító tagja az új nemzeti ligának. Annak ellenére, hogy a csapat a kieső helyen végzett, a csapatot az 1964-65-ös szezonban még vesztegetéssel is megvádolták. Ez okozott egyfajta válságot a [[Bundesliga|Bundesligá]]ban, amely szerette volna, politikai okokból, hogy legyen egy Berlint képviselő csapat is a bajnokságban. A Herthának sikerült a visszatérés a legfőbb német ligába az 1968-1969-es szezonban, és kifejlesztett egy szilárd, kemény taktikát, mellyel elérték a sima bent maradást, így Berlin kedvenc csapata lett.
Azonban a Herthát ismét hamar megérintették a botránnyal kapcsolatos hírek, híresztelések.
 
Ez volt a Bundesliga valaha volt legnagyobb bunda botránya, az [[1971|1971-es]] évben, szezonban. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a klub 6 millió [[német márka|német márkával]] tartozik. Pénzügyi katasztrófa elhárult miután a csapat eladta egykori otthonát és a területére költözött.
 
Ennek ellenére, a csapat továbbra is élvezze a tisztességes ellenségeskedés mércéjét a pályán keresztül a 70-es és a második helyezett lett a Bundesligában a [[Borussia Mönchengladbach]]- mögött 1974-1975-ös évben és 1979-ben [[UEFA-kupa]] elődöntős is volt, amely ma az [[Európa-liga]] elődöntőjének felel meg, ezenkívül kétszer játszott német kupa döntőt (1977 és 1979), de egyiket sem nyerte meg. A következő években a csapat sorsa rosszra fordult, mert kiszorultak a [[Bundesliga 2]]-be, ahonnan csak [[1997]]-ben térnek vissza a profi ligába.
1982-ben a csapat egyesült a Tennis Borussia Berlinnel, a [[SpVgg Blau-Weiß 1890 Berlin]]nel és a [[SCC Berlin]]-nel és így az FC Utopia gúnynevet kapták. Hertha lecsúszott olyan alacsony szintre, mint a harmadosztály, ahol két szezont töltött (1986-1987 és 1987-1988). A Hertha nagyon jól játszott a [[Német ligakupa|német ligakupá]]ban, és a döntőig menetelt[[1993]]-ban, de [[Bayer 04 Leverkusen|Bayer Leverkusen]] 1-0-s vereséget mért rá.

Navigációs menü