„Kalandfilm” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
16. sor: 16. sor:


==Néhány jelentős kalandfilm==
==Néhány jelentős kalandfilm==
Zorro jele {1920}
* [[Zorro jele]] {1920}
* [[Blood kapitány]] ([[1935]])
* [[Blood kapitány]] ([[1935]])
* [[Salamon király kincse]] / [[Salamon király bányái]] ([[1937]]), ([[1950]]), ([[1985]])
* [[Salamon király kincse]] / [[Salamon király bányái]] ([[1937]]), ([[1950]]), ([[1985]])

A lap 2007. szeptember 9., 19:12-kori változata

A Karib-tenger kalózai: A világ végén a modern kalandfilmek egyike, melyben a különleges képi- és hangeffektusok dominálnak.
A Jurassic Park több műfajt vegyít, de a fő vonalat a sci-fi mellett a kaland képezi.
Fájl:LOTR-Fellowship of the Ring A.jpg
A Gyűrűk Ura-trilógia a kalandfilm számos elemét tartalmazza, egy kitalált univerzumba helyezve.

A kalandfilm a mozgókép történetének egyik népszerű műfaja.

Noha a műfaj nem definiálható egyértelműen, a kalandfilm általában a múltban játszódik, vagy néha fantáziavilágban. Jellemző rá a kardvívás és — a modern akciófilmekkel ellentétben, melyek városokban játszódnak drogbárókkal és terroristákkal küzdő főhőssel — gyakran romantika is átszövi. Népszerű alapanyagok a kalandfilmhez: Robin Hood, Zorro, kalózok vagy Alexandre Dumas regényei.

A műfaj valószínűleg az 1930-as és 1940-es években élte hollywoodi fénykorát, mikor olyan filmek készültek, mint a Blood kapitány, a Robin Hood és a Zorro jele; Errol Flynn és Tyrone Power színészek erősen azonosultak a kalandhős-típussal.

A zsáner időszakos fellendüléseken ment át az 1950-es évek óta. Az olyan figurák, mint Robin Hood, többször került újra reflektorfénybe egy-egy új generációnak. A kalandfilm ezen újrafelfedezései közül néhány sikerre talált, úgymint a Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991), míg mások súlyos kudarcnak bizonyultak, mint például A jamaikai kalóz (1976). Az 1980-as években rendkívül népszerűnek bizonyuló Spielberg-film, Az elveszett frigyláda fosztogatói számos hasonszőrú produkciónak adott utat, azonban ezek többnyire megbuktak.

Nem ritka, hogy a kaland műfaj más kategóriával egyesül egy-egy filmben. Ilyen a Csillagok háborúja (1977), amiben megtalálhatók a tudományos-fantasztikus jellemzők mellett a kalandfilm ismérvei, vagy A múmia (1999), mely nem szűkölködik a horrorelemekben a kaland mellett.

Népszerű kalandfilm-koncepciók:

Néhány jelentős kalandfilm

Népszerű kalandfilm-készítők