„Kristályos pala” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 35 interwiki link migrálva a Wikidata d:q15315 adatába
...nem bírja majd föstékkel szegény user, boldok ki
1. sor: 1. sor:
[[Kép:SchistUSGOV.jpg|jobbra|250px]]
[[Kép:SchistUSGOV.jpg|jobbra|250px]]
A '''kristályos pala''' (schist) olyan [[metamorf kőzetek|metamorf kőzet]], amely kézipéldányméretben, láthatóan jól kifejlett palásságot mutat. Palás megjelenésének oka a nagy mennyiségű, nem izometrikus ásványszemcse irányított elrendeződése. A [[filloszilikátok|filloszilikát]]-gazdag kőzetekre a '''kristályos pala''' elnevezést általában a '''közepes-durva szemcsés változatokra''' alkalmazzák (az egyes szemcsék szabad szemmel megkülönböztethetők egymástól), míg a finomszemcsés kőzetekre a [[zsindelypala]] (agyagpala /slate/) vagy a [[fillit]] elnevezés használatos.
A '''kristályos pala''' (schist) olyan [[metamorf kőzetek|metamorf kőzet]], amely kézipéldányméretben, láthatóan jól kifejlett palásságot mutat. Palás megjelenésének oka a nagy mennyiségű, nem izometrikus ásványszemcse irányított elrendeződése. A [[filloszilikátok|filloszilikát]]-gazdag kőzetekre a kristályos pala elnevezést általában a közepes-durva szemcsés változatokra alkalmazzák (az egyes szemcsék szabad szemmel megkülönböztethetők egymástól), míg a finomszemcsés kőzetekre a [[zsindelypala]] (agyagpala /slate/) vagy a [[fillit]] elnevezés használatos.


==Lehetséges típusai==
==Lehetséges típusai==

A lap 2019. február 28., 18:22-kori változata

A kristályos pala (schist) olyan metamorf kőzet, amely kézipéldányméretben, láthatóan jól kifejlett palásságot mutat. Palás megjelenésének oka a nagy mennyiségű, nem izometrikus ásványszemcse irányított elrendeződése. A filloszilikát-gazdag kőzetekre a kristályos pala elnevezést általában a közepes-durva szemcsés változatokra alkalmazzák (az egyes szemcsék szabad szemmel megkülönböztethetők egymástól), míg a finomszemcsés kőzetekre a zsindelypala (agyagpala /slate/) vagy a fillit elnevezés használatos.

Lehetséges típusai

Commons:Category:Schist
A Wikimédia Commons tartalmaz Kristályos pala témájú médiaállományokat.