„Kabul (folyó)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Zsuzsakossuth (vitalap | szerkesztései)
Zsuzsakossuth (vitalap | szerkesztései)
47. sor: 47. sor:
A 700 km hosszúságú folyó Afganisztánban, a Hindukus-hegységben, Maidan Wardak tartományban ered, 2400 méter tengerszint feletti magasságban, majd Pakisztán az [[Indus]] folyóba torkollik Attock, Punjab környékén. Medencéjének mérete 66 000 km2 (25 000 négyzetméter)
A 700 km hosszúságú folyó Afganisztánban, a Hindukus-hegységben, Maidan Wardak tartományban ered, 2400 méter tengerszint feletti magasságban, majd Pakisztán az [[Indus]] folyóba torkollik Attock, Punjab környékén. Medencéjének mérete 66 000 km2 (25 000 négyzetméter)


A Kabul-folyó Afganisztánban áthalad [[Kabul]], [[Surobi]] és [[Dzsalálábád|Dzsalálábád]] városain, mielőtt [[Pakisztán]]ban Khyber Pakhtunkhába áramolna mintegy 25 kilométerrel északra a Durand Line határátkelőn, Torkhamban. Khyber Pakhtunkhwában a folyó [[Peshawar]], [[Charsadda]] és [[Nowshera]] városain folyik át.
A Kabul-folyó Afganisztánban áthalad [[Kabul]], [[Surobi]] és [[Dzsalálábád (település, Afganisztán)|Dzsalálábád]] városain, mielőtt [[Pakisztán]]ban Khyber Pakhtunkhába áramolna mintegy 25 kilométerrel északra a Durand Line határátkelőn, Torkhamban. Khyber Pakhtunkhwában a folyó [[Peshawar]], [[Charsadda]] és [[Nowshera]] városain folyik át.


==Fő mellékfolyói==
==Fő mellékfolyói==

A lap 2019. február 11., 23:38-kori változata

Kabul-folyó
Közigazgatás
OrszágokAfganisztán, Pakisztán
Földrajzi adatok
Hossz700 km
Vízgyűjtő terület75 000 km²
ForrásHindukus-hegység, Maidan Wardak tartomány, Afganisztán
Coordinate: Nem értelmezhető adatok
TorkolatIndus
é. sz. 33° 55′ 07″, k. h. 72° 13′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kabul-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kabul-folyó (perzsa nyelven: دریای کابل), egy 700 kilométer hosszú folyó, amely Maidan Wardak tartományban, a Hindukus-hegységben, Afganisztánban ered, és az Unai-hágónál elkülönül a Helmand-folyó vízgyűjtőjétől. A folyó Pakisztánban ömlik az Indus-folyóba, Attock közelében. Ez Afganisztán keleti részének fő folyója.

Leírása

A 700 km hosszúságú folyó Afganisztánban, a Hindukus-hegységben, Maidan Wardak tartományban ered, 2400 méter tengerszint feletti magasságban, majd Pakisztán az Indus folyóba torkollik Attock, Punjab környékén. Medencéjének mérete 66 000 km2 (25 000 négyzetméter)

A Kabul-folyó Afganisztánban áthalad Kabul, Surobi és Dzsalálábád városain, mielőtt Pakisztánban Khyber Pakhtunkhába áramolna mintegy 25 kilométerrel északra a Durand Line határátkelőn, Torkhamban. Khyber Pakhtunkhwában a folyó Peshawar, Charsadda és Nowshera városain folyik át.

Fő mellékfolyói

A Kabul-folyó fő mellékfolyói a Logar, Panjshir, Alingar, Surkab, Kunar, Bara és Swat folyók.


Hidrológia

A Kabul-folyó az év nagy részén csak szivárog, de nyáron vize megduzzad a Hindukus tartomány hóolvadása miatt. Legnagyobb mellékfolyója a Kunar-folyó, amely a Mastuj-folyóból indul ki, a Chitral-i völgyben, Chitralban, Pakisztánban, majd Afganisztánban délre áramlik, ezután a Nuresztan-ból folyó Bashgal-folyóval találkozik. A Kunar a Kabulal Dzsalálábád közelében találkozik.

Gátak a folyón

A Kabul-folyón több gát is található. A Naghlu, Surobi és Darunta gátak Afganisztán Kabul és Nangarhar tartományaiban találhatók. A Warsak-gát Pakisztánban a Peshawar-völgyben található, Peshawar városától kb. 20 km-re északnyugatra.

A Kubhā szó, amely a folyó ősi neve, mind szanszkrit, mind Avestan szó, mely később Kābul-ra változott. A folyó később a régiónak és Kabul településének is nevet adott.

Galéria

Források