Módosítások

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás, 7 hónappal ezelőtt
Az óriáspanda elsősorban talajlakó, de jól mászik és úszik. Az óriás panda megroggyantott hátsó lában is meg tud állni, de hamar elfárad, minden alkalmat kihasznál a pihenésre. Táplálékát legtöbbször ülve fogyasztja el, így mellső mancsa szabaddá válik, hogy a táplálékot megfogja. Ezek az állatok szürkületben vagy éjszaka aktívak, míg nappal fák üregeiben, sziklahasadékokban vagy barlangokban alszanak. A bambuszbozótban alagútszerű járatokat készít, hogy a táplálkozási területét alvóhelyével összekösse.
 
Az óriáspandák egyedül élnek nagyjából 4-6  [[négyzetkilométer]] területen. A nőstények [[territórium (biológia)|territórium]]ának van egy 30-40  [[hektár]]os központi része, amelyről kiűzi a fajtársait. A hímek rugalmasabbak, és nem védik a területüket, nincs semmilyen központi rész, és gyakran közös része is van másik hímekével. Ennek ellenére a fajtársaik többnyire kitérnek az útjukból. Vándorlásuk alatt megjelölik útvonalukat: a fákat megkarmolják, hozzádörgölődnek vagy a vizeletükkel hagynak jelet.
 
Más medvékkel szemben az óriáspandák nem alszanak [[Hibernáció|téli álmot]], a hidegebb [[évszak]] alatt csupán mélyebben fekvő területekre vándorolnak.
147 869

szerkesztés

Navigációs menü