„Jel” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 694 bájt törölve ,  3 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{egyért3|2=a}}
 
A jelekkel foglalkozó tudomány meghatározása szerint a '''jel''' a valóság egy olyan, érzékszerveinkkel felfogható ([[látás|látható]], [[tapintás|tapintható]], [[hallás|hallható]]) darabja, jelensége, amely az (emberi vagy állati, vagy egyéb) elme vagy értelem számára egy másik valóságdarabra, jelenségre utal ([[Georg Klaus]] megállapítása).
 
Azt a valóságdarabot, tárgyat, ami jelként egy másik tárgyra utal, a jel “jeltestének”, míg azt a valóságdarabot vagy tárgyat, amelyre a jeltest utal, a jel “jelöletének” (denotátumának) vagy '“jelentésének” nevezik (a jelentés szó manapság azonban inkább egy másik, lentebb leírt értelemben használatos). E kifejezésmód használatakor figyeljünk arra, hogy a „jel” szót itt már az előbbi definícióbelinél tágabb értelemben használt: ott csak a jeltestet jelentette, itt már a jeltest és a jelölet sajátos viszonyát vagy együttesét.
 
A jel legtöbb meghatározása összhangban van a következő nagyon általános megállapítással: A ''jelölő'' ''(jeltest)'' az a jelenség, dolog, ami valami mást a ''jelöltet'' (a jel tárgyát) valamilyen szabály szerint helyettesíti, reprezentálja. A jelölő, a jelölt és az összekapcsoló szabály együtt alkotják a jelet. Ebben a felfogásban a jel egy reláció, amelynek konkrét tartalma rendkívül sokféle lehet.<sup>[1]</sup>
 
A jelet mint mesterségesen teremtett vagy manipulált valóságdarabot, a jeltest által megjelölt jelölet (és/vagy jelentés), információ képzésére, tárolására, átalakítására és továbbítására használják ([[L. O. Reznyikov]]).
 
== A jel (inter)szubjektivitása ==
=== A jelölet azonosításának interszubjektivitása ===
Névtelen felhasználó

Navigációs menü