„Rasztergrafika” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 87.244.196.62 (vita) szerkesztéséről Gg. Any szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
|}
 
A '''rasztergrafika''', másként '''pixelgrafika''' olyan [[digitális]] [[kép]], ábra, melyen minden egyes képpontot ([[pixel]]t) önállóan definiálunk.
 
Előnyei: Egyszerű adatszerkezet; egyszerű [[algoritmus]]; gyors feldolgozás; fototechnikai trükköknél jól alkalmazható.
 
Hátrányai: az adatállomány nagy méretű; rögzített [[felbontás]]; nagyításnál a minőség romlik.
[[Fájl:Bitmap Coordinates.svg|bélyegkép|jobbra|170px|A pixelgrafika [[koordináta-rendszer]]e ([[Mátrix (matematika)|mátrixa]])]]
 
<br />
A pixelgrafikus [[rajzolóprogram]]ok a képeket [[Mátrix (matematika)|mátrix]]-szerűen elrendezett képpontokból, [[pixel]]ekből építik fel. A sorokat és oszlopokat alkotó képpontok különböző színűek lehetnek, ezekből a pontokból áll össze a rajz. A bitmap grafika (vagy rasztergrafika) egy kép tartalmát egy négyzetrácson elhelyezkedő színes képpontok összességeként, ún. pixelekkel írja le. Ahogy a képen látható, a falevél képét képpontjai helyének és a képpontok színértékeinek tárolásával hozzuk létre úgy, mintha egy [[mozaik]] kockáit raknánk egymás mellé. A pixelekből álló képet a kép felépítésére utalva bittérképnek is nevezik. A bittérképek egyik legfontosabb tulajdonsága a felbontás. A kép minőségét több felbontás-típus egyszerre határozza meg.
 
== Felbontás ==
buzi vagy
A képfelbontás a képen belüli képpont-távolságot mutatja. Mértékegysége a képpont/[[Hüvelyk (mértékegység)|hüvelyk]] ([[angol nyelv|angolul]] ''pixels per inch'', ppi). Ha egy kép felbontása 72 ppi, az azt jelenti, hogy egy négyzethüvelyknyi területen 72×72 = 5184 képpont található.
 
<br />
Nagyobb felbontás esetén jobb a kép minősége, azaz több részlet jelenik meg rajta. A képfelbontás elméleti érték, ugyanis az, hogy milyen minőségű képet kapunk, függ a kép fizikai méretétől és a kimeneti eszköz felbontásától is. A bitfelbontás vagy [[színmélység]] azt mutatja meg, hogy egy képpont színét hány [[bit]]en tároljuk, vagyis maximálisan hány színt használhatunk a képben. A nagyobb színmélység több színt, az eredeti kép pontosabb színvisszaadását teszi lehetővé, de egyben a képfájl méretét is növeli. 8 bites színmélység esetén 256, a 16 bites (High Color) színmélység esetén 65&nbsp;536, a 24 bites (True Color) színmélység esetén 16&nbsp;777&nbsp;216 színt használhatunk. A [[monitor]]felbontás a megjelenítő eszköz képfelbontását jellemzi. A forgalomban levő átlagos monitorok felbontása 72…96 dpi (pont/hüvelyk, ''dot per inch''). A monitor felbontása a megjeleníthető kép méretét mutatja, például egy 192 ppi képfelbontású kép egy 96 dpi felbontású monitoron eredeti méretének kétszeresében jelenik meg, mivel a 192 képpontból csak 96 jeleníthető meg a képernyő egy hüvelykjén.
 
== Rácsfelbontás ==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü