„Rasztergrafika” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
== Felbontás ==
== Ruzulj meg ácsfelbont ==
A képfelbontás a képen belüli képpont-távolságot mutatja. Mértékegysége a képpont/[[Hüvelyk (mértékegység)|hüvelyk]] ([[angol nyelv|angolul]] ''pixels per inch'', ppi). Ha egy kép felbontása 72 ppi, az azt jelenti, hogy egy négyzethüvelyknyi területen 72×72 = 5184 képpont található.
 
Nagyobb felbontás esetén jobb a kép minősége, azaz több részlet jelenik meg rajta. A képfelbontás elméleti érték, ugyanis az, hogy milyen minőségű képet kapunk, függ a kép fizikai méretétől és a kimeneti eszköz felbontásától is. A bitfelbontás vagy [[színmélység]] azt mutatja meg, hogy egy képpont színét hány [[bit]]en tároljuk, vagyis maximálisan hány színt használhatunk a képben. A nagyobb színmélység több színt, az eredeti kép pontosabb színvisszaadását teszi lehetővé, de egyben a képfájl méretét is növeli. 8 bites színmélység esetén 256, a 16 bites (High Color) színmélység esetén 65 536, a 24 bites (True Color) színmélység esetén 16 777 216 színt használhatunk. A [[monitor]]felbontás a megjelenítő eszköz képfelbontását jellemzi. A forgalomban levő átlagos monitorok felbontása 72…96 dpi (pont/hüvelyk, ''dot per inch''). A monitor felbontása a megjeleníthető kép méretét mutatja, például egy 192 ppi képfelbontású kép egy 96 dpi felbontású monitoron eredeti méretének kétszeresében jelenik meg, mivel a 192 képpontból csak 96 jeleníthető meg a képernyő egy hüvelykjén.
 
== Rácsfelbontás ==
A rácsfelbontás vagy rácsfrekvencia az egy [[Hüvelyk (mértékegység)|hüvelykre]] eső, tónusképzéshez használt elemi egységek számát mutatja. Mértékegysége a vonal/hüvelyk (''lines per inch'', lpi). Ha egy színes képet fekete-fehérben nyomtatunk ki, vagy a nyomdai feldolgozáshoz alapszíneire bontjuk, fekete-fehér rácsmintát használunk a színek szimulálásához. A képminőség függ a rácsfelbontástól, és a kimeneti eszköz felbontásától. A kimeneti eszköz felbontása jellemzi a kész képet megjelenítő eszköz ([[nyomtató]], vagy nyomdai eszközök) felbontását. A forgalomban levő [[lézernyomtató]]k általában 600-1200 dpi (pont/hüvelyk, ''dot per inch'') felbontásúak.
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü