„Wacław Sierpiński” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎Életpályája: Pontosítás
a (→‎Életpályája: Pontosítás)
Az 1919-[[1921]] között zajló [[Lengyel-szovjet háború|lengyel-bolsevik háború]] idején [[Stefan Mazurkiewicz]] és [[Stanisław Leśniewski]] matematikusokkal közösen részt vett a vezérkar mellett működő sifrírozóiroda munkájában mint kódfejtő.
 
[[1920]]-ban [[Zygmunt Janiszewski]]val és Mazurkiewicz-csel megalapították a világ első matematikai, szakmai terület szerint specializálódó matematikai folyóiratát. A [[Fundamenta Mathematicae]] elméleti és gyakorlati, illetve [[matematikai logika]]i tárgyú cikkeket közölt. 1921-ben a [[Lengyel Oktatási Akadémia]] (''Polska Akademia Umiejętności'') rendes tagjává választották és díjat kapott a lapalapításért.
 
A két világháború közötti években aktív tudományos életet élt. 1919 és 1939 között nyolc könyvet és hét tankönyvet adott ki, szerző társai [[Stefan Banach]] és [[Włodzimierz Stożek]] voltak. [[1924]]-ben [[Torontó]]ban, [[1928]]-ban [[Bologna|Bolognában]], [[1932]]-ben [[Zürich]]ben, [[1936]]-ban [[Osló]]ban vett részt tudományos konferencián. [[1929]]-ben a szláv matematikusok első kongresszusának szervezője volt. [[1932]]-től a [[Varsói Tudományos Társaság]] (''Towarzystwo Naukowe Warszawskie'') elnökévé választották. Tisztségét [[1952]]-ig, a [[Lengyel Tudományos Akadémia]] (''Polska Akademia Nauk'') megalakulásáig viselte.

Navigációs menü