„2002-es labdarúgó-világbajnokság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 553. sor: 1 553. sor:
|végeredmény=2–1 |hosszabbítás=i
|végeredmény=2–1 |hosszabbítás=i
|csapat2={{lr|ITA}}
|csapat2={{lr|ITA}}
|gólszerző1=[[Seol Ki-Hyeon]] {{Gól|88}} <br /> [[Ahn Jung-Hwan]] {{aranygól|117}}
|gólszerző1=[[Szol Kihjon]] {{Gól|88}} <br /> [[An Dzsonghvan]] {{aranygól|117}}
|félidő=0–1
|félidő=0–1
|jegyzőkönyv=http://www.fifa.com/worldcup/archive/edition=4395/results/matches/match=43950056/report.html
|jegyzőkönyv=http://www.fifa.com/worldcup/archive/edition=4395/results/matches/match=43950056/report.html

A lap 2019. január 2., 16:42-kori változata

Labdarúgó-világbajnokság
(2002)
(2002 FIFA World Cup Korea/Japan
2002 FIFA 월드컵 한국/일본
2002 FIFAワールドカップ 韓国/日本)
Adatok
Rendezők Dél-Korea
Japán
Dátummájus 31.június 30.
Csapatok32 (5 szövetségből)
(selejtezőben indult: 199)
Helyszínek20 (20 rendező városban)
HonlapHivatalos honlap

Címvédő Franciaország
Győztes Brazília (5. cím)
Statisztika
Mérkőzések64
Gólok161 (átlag: 2,52)
Nézőszám
Összesen2 705 134 (átlag: 42 268)

GólkirályBrazília Ronaldo
(8 gólos)
Legjobb játékosGER Oliver Kahn
Lev Jasin díj (Aranykesztyű)GER Oliver Kahn
Legjobb fiatal játékosAmerikai Egyesült Államok Landon Donovan

 ← 19982006 → 

A 2002-es labdarúgó-világbajnokság a futball történetének 17. világbajnoksága volt. Dél-Korea és Japán közösen rendezte május 31. és június 30. között. A címvédő Franciaország volt. A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna.

A vb-t Brazília nyerte, a döntőben Németországot verték 2–0-ra, így 1994 után ismét világbajnokok lettek. Ez volt Brazília 5. világbajnoki címe. A győztes csapat edzője Luiz Felipe Scolari volt. Brazília százszázalékos teljesítménnyel jutott a döntőbe, minden meccset megnyertek, első nehéz ellenfelük Anglia volt a negyeddöntőben (2–1). Németország a Szaúd-Arábia elleni 8–0-val kezdett, aztán Írországgal 1–1-et játszottak, de a Kamerun elleni mérkőzésen, majd az egyenes kieséses szakaszban a döntőig nem kaptak gólt. Azonban Ronaldónak kétszer is sikerült betalálnia Oliver Kahn hálójába.

Helyszínek

10 japán és 10 dél-koreai város stadionja.

Stadionok Japánban

Város Befogadóképesség
Jokohama 70 654 férőhely
Kasima 42 000 férőhely
Kóbe 42 000 férőhely
Rifu 47 291 férőhely
Niigata 42 700 férőhely
Oszaka 50 000 férőhely
Ōita 43 000 férőhely
Sizuoka 51 347 férőhely
Szapporo 42 000 férőhely
Szaitama 63 700 férőhely
 

Stadionok Dél-Koreában

Város Befogadóképesség
Csondzsu 42 477 férőhely
Kvangdzsu 42 880 férőhely
Puszan 55 982 férőhely
Szogüpho 42 256 férőhely
Ulszan 43 550 férőhely
Tedzson 42 176 férőhely
Szöul 64 677 férőhely
Incshon 52 179 férőhely
Tegu 68 014 férőhely
Szuvon 44 047 férőhely

Kabalák

Ezen a világbajnokságon a hivatalos kabalák Ato, Kaz és Nik voltak, a három futurisztikus, számítógép készítette teremtények. Ők mindannyian tagjai az „Atmoball” csapatának (egy kitalált, labdarúgáshoz hasonló sport), Ato a vezetőedző, míg Kaz és Nik a játékosok. A három egyéni nevet egy listából választották, amelyet az internetet használók és a McDonald's üzletlánc állított össze a rendező országokban.

Selejtezők

  A világbajnokságra kijutottak
  A világbajnokságra nem jutottak ki
  A világbajnokság selejtezőjében nem indultak
  Nem FIFA-tagországok

A selejtezőkön amelyek már 1999-ben elkezdődtek 199 válogatott indult el. A címvédő Franciaország és a társházigazda Dél-Korea és Japán automatikusan résztvevők voltak így nem kellett a selejtezőkön részt venniük. Ez volt a legutolsó alkalom, hogy a címvédő automatikus résztvevői jogot kapott.

Az UEFA-tagszövetségeknek (Európa) 13, a CAF-tagoknak (Afrika) 5, a CONMEBOL (Dél-Amerika) illetve az AFC (Ázsia) szövetségeinek 4–4, míg a CONCACAF-tagoknak (Észak-, Közép-Amerika és Karibi-térség) 3 hely volt fenntartva. A fennmaradó két hely sorsáról rájátszás döntött az AFC és a CONCACAF, illetve a CONMEBOL és az OFC (Óceánia) között. Négy nemzet kvalifikálta magát első alkalommal a világbajnokságra: Kína, Ecuador, Szenegál, illetve Szlovénia.

A következő csapatok vettek részt a 2002-es labdarúgó-világbajnokságon:

Zárójelben a 2002 májusi szerinti FIFA-világranglista-helyezés olvasható.[1]

Afrika – CAF (5)
Ázsia – AFC (4)
Észak-Amerika, Közép-Amerika & Karibi térség – CONCACAF (3)
Dél-Amerika – CONMEBOL (5)
Óceánia – OFC (0)
  • egy sem
Európa – UEFA (15)

Összegzés

Csoportkör

A FIFA 1974-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy a négy évvel korábbi világbajnoknak kell a torna első mérkőzését megvívnia.

A nyitómérkőzés érdekességei:

  • még soha nem volt nyitómérkőzés európai és afrikai csapat között,
  • a francia válogatott kezdő együttesében csak egy olyan játékos volt, aki a hazai bajnokságban játszott, a többi idegenlégiós,
  • a teljes szenegáli kezdő csapat minden játékosa Franciaországban játszott.
  • a szenegáli csapat abszolút újoncként első vb-megméretésre készült, és 1–0-ra legyőzte a címvédőt.

A kontinentális szervezetek közötti különbségek csökkentésére törekedve, a FIFA határozata értelmében a nyitó mérkőzésen az egyesült arab emírségbeli Ali Bujszaim fújta a sípot. A világbajnokságok történetében még sohasem fordult elő, hogy ázsiai játékvezető vezette volna a nyitó mérkőzést.

A világbajnokság a címvédő franciák 1-0-s vereségével kezdődött, akik a sérült Zinédine Zidane nélkül játszottak az újonc Szenegállal Dél-Korea fővárosában, Szöulban a torna nyitómérkőzésén. Szenegál a torna csapatai közül az egyik legerősebbjével mérkőzött meg. Az A csoport második mérkőzésén Franciaország tartotta góltalanságát, Uruguayjal döntetlent játszottak miután a csatársztár Thierry Henryt kiállították. Az utolsó mérkőzésükön megpecsételődött a sorsuk, Dániától 2-0-ra kikaptak. A címvédő góltalansági csúcsukkal és a világbajnokság legrosszabb teljesítményű csapataként estek ki. A jó teljesítményt nyújtó Dánia nyerte a csoportot, Szenegál is csatlakozott a továbbjutók közé a következő fordulóra. Szenegál döntetlent játszott Dániával és Uruguayjal, így bebiztosította helyét a második fordulóra. Annak ellenére, hogy az utolsó csoportmérkőzésen Szenegál 3-0-s vezetése után Uruguay felállt, nem tudak egy negyedik gólt szerezni, így kiestek a versenysorozatból.

Spanyolország volt azon két csapat közül az egyik aki maximális pontszámmal nyerte meg a B csoportot, Paraguayjal és Szlovéniával szemben egyaránt 3-1 győzelmet aratott, később Dél-Afrikát 3-2-re győzte le. Paraguaynak szüksége volt egy újabb gólra a másik újonc, Szlovénia ellen, hogy megakadályozzák Dél-afrika gólkülönbséggel való továbbjutását (már továbbjutók voltak pontjaikkal) és ez sikerült is, Paraguay több lőtt góllal továbbjutott.

A másik csapat aki megnyerte összes csoportmérkőzését a C csoport részvevője Brazília volt. Törökország is továbbjutott Costa Ricát gólkülönbséggel megelőzve. Kína válogatottjának edzője Bora Milutinović (sorozatban öt világbajnokságra az ötödik csapatával is kijutott), pont és lőtt gól nélkül távozott csapatával.

A D csoportban az Egyesült Államok 3-2-re győzött Portugália ellen. Brad Friedel hatalmas védéseinek köszönhetően az amerikaiak 1-1-es döntetlent játszottak Dél-Korea ellen. Dél-Korea már biztos továbbjutó volt, miután 2-0-ra legyőzték Lengyelországot, és szintén győztek Portugália ellen, ezzel kiejtették az európaiakat, így az amerikaiak jutottak tovább.

Németország 8-0-s vereséget mért Szaúd-Arábiára az E csoport nyitómérkőzésén, ahol Miroslav Klose mesterhármast szerzett. Írország a volt csapatkapitánya, Roy Keane nélkül játszott, aki a világbajnokság előtti napokban utazott haza, de a csak névrokonságban lévő Robbie a második helyre segítette csapatát Afrika bajnoka, Kamerun bánatára.

Az F csoportból kiesett Argentína. Az angoloktól David Beckham belőtt tizenegyese után 1-0-ra kikaptak és a következő mérkőzésükön Svédországgal döntetlent játszottak, akik a dél-amerikaiakat így megelőzve továbbjutottak. A skandinávok csoportjukat megnyerve, Angliával együtt tovább folytathatták a sorozatot. Nigéria utolsóként fejezte be a csoportot.

A G csoportban Olaszország, Horvátország és Ecuador küzdött meg a továbbjutó helyért, de az olaszok döntetlent játszottak a csoportgyőztes mexikói válogatott ellen, amíg a másik két csapat kikapott az Észak-amerikai csapat ellen, így a háromszoros világbajnok szerezte meg a második helyezést a csoportban.

A házigazda Japán válogatott könnyedén jutott tovább a H csoportból, csatlakozva Belgiumhoz. Oroszország és Tunézia kiesett.

Egyenes kieséses szakasz

A nyolcaddöntők során, Németország 1-0-ra legyőzte Paraguayt egy késői góllal, amelyet Oliver Neuville szerzett idegfeszítő izgalmak között. A védekezésre koncentráló és a kontrákra építkező Dániát Anglia könnyedén 3-0-ra verte. A Spanyolország-Írország mérkőzésen, a két csapat 1-1-es döntetlent játszott, és büntetőkkel Spanyolország jutott a negyeddöntőbe. Svédország és Szenegál 1-1-es mérkőzésén Camara hosszabbításban szerzett aranygóljával dőlt el a továbbjutás. Az Egyesült Államok 2-0-s győzelmet aratott Mexikó felett. Brazília 2-0-ára győzött Belgium ellen, míg Törökország a házigazda Japánt ejtette ki 1-0-s győzelmével. A társházigazda Dél-Korea 2-1-re győzött Olaszország ellen, aranygóllal. Az olasz válogatottól a torna alatt öt szabályos gólt vettek el a bírók.[forrás?] Dél-Korea győzelmével, első alkalommal a kupa történetében megtörtént, hogy egyszerre európai, észak-amerikai, dél-amerikai, afrikai és ázsiai csapat szerepelt a negyeddöntőben.

A negyeddöntőben Ronaldinho szabadrúgása a kint álló David Seaman felett a kapuba hullott, így Brazília 2-1-re győzött az angolok ellen. Az Egyesült Államok 1-0-ra elveszítette a Németország elleni mérkőzését, Michael Ballack gólja döntött. Dél-Korea megszerezte újabb győzelmét, amihez nagyban hozzájárult az egyiptomi Gamál al-Gandúr játékvezető és ugandai illetve trinidadi asszisztense.[forrás?] Spanyolországot 0-0-s döntetlen után büntetőkkel győzték le, így ők voltak az első ázsiai csapat, akik világbajnoki elődöntőbe jutottak, felülmúlva a Koreai NDK-t akik 1966-ban a negyeddöntőig jutottak. Törökország folytatta nagyszerű menetelését, megállítva Szenegált, aranygóllal 1-0-ra győztek.

Az elődöntőkben két 1-0-s győzelem született, az elsőn Ballack gólja elég volt Németország továbbjutásához Dél-Korea ellen. Azonban Ballack sárga lapot kapott a mérkőzés alatt, amely a második sárga lapja volt, így – az akkori szabályok szerint – ki kellett hagynia a döntőt. A brazil Ronaldo megszerezte hatodik gólját a tornán a törökök ellen. A harmadik helyért folyó mérkőzésen, Törökország 3-2-re győzött Dél-Korea felett, az első gólt Hakan Şükür szerezte rögtön a középkezdés után, amely a világbajnokságok történetében a valaha szerzett leggyorsabb góljának számít.[forrás?]

A döntőt Jokohamában tartották, Japánban, ahol Ronaldo két góljával Brazília győzött Németország ellen. Ronaldo a mérkőzés után megkapta a Világbajnoki aranycipő díjat, mivel nyolc góljával a torna gólkirálya lett. Ez volt Brazília ötödik világbajnoki címe, ezzel megszilárdítva a versenysorozat legsikeresebb válogatott csapata rangot. A brazil csapatkapitány, Cafu volt az első játékos, aki egymást követő három világbajnoki döntőben vett részt.[forrás?]

Játékvezetők

Konföderáció Játékvezető Partjelzők
Afrika

Egyiptom Gamál al-Gandúr
Benin Coffi Codjia
Tunézia Mourad Daami
Marokkó Mohammed Kezzáz
Szenegál Falla N’Doye

Tunézia Taufik Adjengui
Mali Dramane Danté
Egyiptom Vagih Ahmed Farag
Libanon Haidar Koleit
Zimbabwe Brighton Mudzamiri
Uganda Ali Tomusange

Ázsia

Egyesült Arab Emírségek Ali Búdzsszajm
Japán Kamikava Tóru
Dél-Korea Kim Jongdzsu
Kína Lu Csün
Kuvait Szaad Kamíl al-Fadli

Malajzia Awang Hamat
Jordánia Avni Haszuneh
Szingapúr Visva Nathan Krishnan
India Komalíszvaran Sankár
Szaúd-Arábia Ali at-Trajfi

Európa

Olaszország Pierluigi Collina
Skócia Hugh Dallas
Svédország Anders Frisk
Norvégia Terje Hauge
Spanyolország Antonio López Nieto
Svájc Urs Meier
Portugália Vítor Melo Pereira
Németország Markus Merk
Szlovákia Ľuboš Micheľ
Dánia Kim Milton Nielsen
Anglia Graham Poll
Görögország Kírosz Vasszárasz
Franciaország Gilles Veissière
Hollandia Jan Wegereef

Csehország Evžen Amler
Franciaország Frédéric Arnault
Ausztria Egon Bereuter
Magyarország Székely Ferenc
Fehéroroszország Jurij Dupanov
Portugália Carlos Matos
Dánia Jens Larsen
Svédország Leif Lindberg
Németország Heiner Müller
Hollandia Jaap Pool
Anglia Philip Richard Sharp
Szlovákia Igor Šramka
Belgium Roland van Nylen
Lengyelország Maciej Wierzbowski

Észak-Amerika, Közép-Amerika & Karibi térség

Guatemala Carlos Batres
Amerikai Egyesült Államok Brian Hall
Costa Rica William Mattus
Jamaica Peter Prendergast
Mexikó Felipe Ramos

Kanada Héctor Vergara
Trinidad és Tobago Michael Ragoonath
Antigua és Barbuda Curtis Charles
Salvador Vladimir Fernández Alfaro

Óceánia

-|valign=top| Ausztrália (ország) Mark Shield

Vanuatu Elise Doriri
Maldív-szigetek Mohamed Saeed
Új-Zéland Paul Ridgeway Smith

Dél-Amerika

Paraguay Valenzano Ubaldo Aquino
Ecuador Byron Moreno
Bolívia René Ortubé
Kolumbia Óscar Ruiz
Argentína Ángel Sánchez
Brazília Carlos Simon

Ecuador Bomer Fierro
Paraguay Miguel Giacomuzzi
Brazília Jorge Oliveira
Argentína Jorge Horacio Rattalino

Keretek

A keretek teljes listáját, amely szerepelt a tornán, lásd a 2002-es labdarúgó-világbajnokság keretek alatt. Ez volt az első világbajnokság, amelyen 23 játékost tartalmaztak a keretek, és ahol a korábbi 22-ről 23-ra növekedett a létszám. A 23 játékosból 3-nak kapusnak kellett lennie.

Csoportkör

Az A-, B-, C-, D csoportok helyszíne Dél-Koreában, az E-, F-, G-, H csoportok helyszíne Japánban volt.

Jelmagyarázat
A csoportok első és második helyezettje bejutott az egyenes kieséses szakaszba.
A csoportok harmadik és negyedik helyezettjei kiestek.

Az időpontok helyi idő szerint (UTC+9), zárójelben magyar idő szerint (UTC+2) olvashatók.

A csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Dánia 3 2 1 0 5 2 +3 7
 Szenegál 3 1 2 0 5 4 +1 5
 Uruguay 3 0 2 1 4 5 –1 2
 Franciaország 3 0 1 2 0 3 –3 1
2002. május 31.
20:30 (13:30)
Franciaország  0–1  Szenegál
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Diop Gól : 30' 30'


2002. június 1.
18:00 (11:00)
Uruguay  1–2  Dánia
Rodríguez Gól : 47' 47' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Tomasson Gól : 45' 45' Gól : 83' 83'
Munsu Cup Stadium, Ulszan
Nézőszám: 30 157
Játékvezető: Szaad Kamíl al-Fadli (kuvaiti)


2002. június 6.
15:30 (8:30)
Dánia  1–1  Szenegál
Tomasson Gól : 16' 16' (11-esből) (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Diao Gól : 52' 52'
Daegu World Cup Stadium, Tegu
Nézőszám: 43 500
Játékvezető: Carlos Batres (guatemalai)


2002. június 6.
20:30 (13:30)
Franciaország  0–0  Uruguay
Jegyzőkönyv
Részletek
Busan Asiad Main Stadium, Puszan
Nézőszám: 38 289
Játékvezető: Felipe Ramos (mexikói)


2002. június 11.
15:30 (8:30)
Dánia  2–0  Franciaország
Rommedahl Gól : 22' 22'
Tomasson Gól : 67' 67'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Incheon Munhak Stadium, Incshon
Nézőszám: 48 100
Játékvezető: Vítor Melo Pereira (portugál)


2002. június 11.
15:30 (8:30)
Szenegál  3–3  Uruguay
Fadiga Gól : 20' 20' (11-esből)
Bouba Diop Gól : 26' 26' Gól : 38' 38'
(3–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Morales Gól : 46' 46'
Forlán Gól : 69' 69'
Recoba Gól : 88' 88' (11-esből)
Suwon World Cup Stadium, Szuvon
Nézőszám: 33 681
Játékvezető: Jan Wegereef (holland)

B csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Spanyolország 3 3 0 0 9 4 +5 9
 Paraguay 3 1 1 1 6 6 0 4
 Dél-afrikai Köztársaság 3 1 1 1 5 5 0 4
 Szlovénia 3 0 0 3 2 7 –5 0
2002. június 2.
16:30 (9:30)
Paraguay  2–2  Dél-afrikai Köztársaság
Santa Cruz Gól : 39' 39'
Arce Gól : 55' 55'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Mokoena Gól : 63' 63'
Fortune Gól : 90+1' 90+1' (11-esből)
Busan Asian Main Stadium, Puszan
Nézőszám: 25 186
Játékvezető: Ľuboš Micheľ (szlovák)


2002. június 2.
20:30 (13:30)
Spanyolország  3–1  Szlovénia
Raúl Gól : 44' 44'
Valerón Gól : 74' 74'
Hierro Gól : 87' 87' (11-esből)
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Cimirotič Gól : 82' 82'
Gwangju World Cup Stadium, Kvangdzsu
Nézőszám: 28 598
Játékvezető: Mohammed Kezzáz (marokkói)


2002. június 7.
18:00 (11:00)
Spanyolország  3–1  Paraguay
Morientes Gól : 53' 53' Gól : 69' 69'
Hierro Gól : 83' 83' (11-esből)
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Puyol Gól : 10' 10' (öngól)
Jeonju World Cup Stadium, Csondzsu
Nézőszám: 24 000
Játékvezető: Gamál al-Gandúr (egyiptomi)


2002. június 8.
15:30 (8:30)
Dél-afrikai Köztársaság  1–0  Szlovénia
Nomvethe Gól : 4' 4' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Daegu World Cup Stadium, Tegu
Nézőszám: 47 226
Játékvezető: Ángel Sánchez (argentin)


2002. június 12.
20:30 (13:30)
Dél-afrikai Köztársaság  2–3  Spanyolország
McCarthy Gól : 31' 31'
Radebe Gól : 53' 53'
(1–2)
Jegyzőkönyv
Részletek
Raúl Gól : 4' 4' Gól : 56' 56'
Mendieta Gól : 45+1' 45+1'
Daejeon World Cup Stadium, Tedzson
Nézőszám: 31 024
Játékvezető: Szaad Kamíl al-Fadli (kuvaiti)


2002. június 12.
20:30 (13:30)
Szlovénia  1–3  Paraguay
Ačimovič Gól : 45+1' 45+1' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Cuevas Gól : 65' 65' Gól : 84' 84'
Campos Gól : 73' 73'
Jeju World Cup Stadium, Szögvipo
Nézőszám: 30 176
Játékvezető: Felipe Ramos (mexikói)

C csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Brazília 3 3 0 0 11 3 +8 9
 Törökország 3 1 1 1 5 3 +2 4
 Costa Rica 3 1 1 1 5 6 –1 4
 Kína 3 0 0 3 0 9 –9 0
2002. június 3.
18:00 (11:00)
Brazília  2–1  Törökország
Ronaldo Gól : 50' 50'
Rivaldo Gól : 87' 87' (11-esből)
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Hasan Şaş Gól : 45+2' 45+2'
Munsu Cup Stadium, Ulszan
Nézőszám: 33 842
Játékvezető: Kim Jongdzsu (dél-koreai)


2002. június 4.
15:30 (8:30)
Kína  0–2  Costa Rica
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Gómez Gól : 61' 61'
Wright Gól : 65' 65'
Gwangju World Cup Stadium, Kvangdzsu
Nézőszám: 27 217
Játékvezető: Kírosz Vasszárasz (görög)


2002. június 8.
20:30 (13:30)
Brazília  4–0  Kína
Roberto Carlos Gól : 15' 15'
Rivaldo Gól : 32' 32'
Ronaldinho Gól : 45' 45' (11-esből)
Ronaldo Gól : 55' 55'
(3–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Jeju World Cup Stadium, Szögvipo
Nézőszám: 36 750
Játékvezető: Anders Frisk (svéd)


2002. június 9.
18:00 (11:00)
Costa Rica  1–1  Törökország
Parks Gól : 86' 86' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Emre Gól : 56' 56'
Incheon Munhak Stadium, Incshon
Nézőszám: 42 299
Játékvezető: Coffi Codjia (benini)


2002. június 13.
15:30 (8:30)
Costa Rica  2–5  Brazília
Wanchope Gól : 39' 39'
Gómez Gól : 56' 56'
(1–3)
Jegyzőkönyv
Részletek
Ronaldo Gól : 10' 10' Gól : 13' 13'
Edmílson Gól : 38' 38'
Rivaldo Gól : 62' 62'
Júnior Gól : 64' 64'
Suwon World Cup Stadium, Szuvon
Nézőszám: 38 524
Játékvezető: Gamál al-Gandúr (egyiptomi)


2002. június 13.
15:30 (8:30)
Törökország  3–0  Kína
Hasan Şaş Gól : 6' 6'
Bülent Gól : 9' 9'
Ümit Gól : 85' 85'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Seoul World Cup Stadium, Szöul
Nézőszám: 43 605
Játékvezető: Óscar Ruiz (kolumbiai)

D csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Dél-Korea 3 2 1 0 4 1 +3 7
 Egyesült Államok 3 1 1 1 5 6 –1 4
 Portugália 3 1 0 2 6 4 +2 3
 Lengyelország 3 1 0 2 3 7 –4 3
2002. június 4.
20:30 (13:30)
Dél-Korea  2–0  Lengyelország
Hvang Szonhong Gól : 26' 26'
Ju Szangcshol Gól : 53' 53'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Busan Asiad Main Stadium, Puszan
Nézőszám: 48 760
Játékvezető: Óscar Ruiz (kolumbiai)


2002. június 5.
18:00 (11:00)
Egyesült Államok  3–2  Portugália
O’Brien Gól : 4' 4'
J. Costa Gól : 29' 29' (öngól)
McBride Gól : 36' 36'
(3–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Beto Gól : 39' 39'
Agoos Gól : 71' 71' (öngól)
Suwon World Cup Stadium, Szuvon
Nézőszám: 37 306
Játékvezető: Byron Moreno (ecuadori)


2002. június 10.
15:30 (8:30)
Dél-Korea  1–1  Egyesült Államok
An Dzsonghvan Gól : 78' 78' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Mathis Gól : 24' 24'
Daegu World Cup Stadium, Tegu
Nézőszám: 60 778
Játékvezető: Urs Meier (svájci)


2002. június 10.
20:30 (13:30)
Portugália  4–0  Lengyelország
Pauleta Gól : 14' 14' Gól : 65' 65' Gól : 77' 77'
Rui Costa Gól : 88' 88'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Jeonju World Cup Stadium, Csondzsu
Nézőszám: 31 000
Játékvezető: Hugh Dallas (skót)


2002. június 14.
20:30 (13:30)
Portugália  0–1  Dél-Korea
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Pak Csiszong Gól : 70' 70'
Incheon Munhak Stadium, Incshon
Nézőszám: 50 239
Játékvezető: Ángel Sánchez (argentin)


2002. június 14.
20:30 (13:30)
Lengyelország  3–1  Egyesült Államok
Olisadebe Gól : 3' 3'
Kryszałowicz Gól : 5' 5'
Żewłakow Gól : 66' 66'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Donovan Gól : 83' 83'
Daejeon World Cup Stadium, Tedzson
Nézőszám: 26 482
Játékvezető: Lu Csün (kínai)

E csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Németország 3 2 1 0 11 1 +10 7
 Írország 3 1 2 0 5 2 +3 5
 Kamerun 3 1 1 1 2 3 –1 4
 Szaúd-Arábia 3 0 0 3 0 12 –12 0
2002. június 1.
15:30 (8:30)
Írország  1–1  Kamerun
Holland Gól : 52' 52' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
M'Boma Gól : 39' 39'
Niigata Stadium, Niigata
Nézőszám: 33 679
Játékvezető: Kamikava Tóru (japán)


2002. június 1.
20:30 (13:30)
Németország  8–0  Szaúd-Arábia
Klose Gól : 20' 20' Gól : 25' 25' Gól : 70' 70'
Ballack Gól : 40' 40'
Jancker Gól : 45+1' 45+1'
Linke Gól : 73' 73'
Bierhoff Gól : 84' 84'
Schneider Gól : 90+1' 90+1'
(4–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Sapporo Dome, Szapporo
Nézőszám: 32 218
Játékvezető: Valenzano Ubaldo Aquino (paraguayi)


2002. június 5.
20:30 (13:30)
Németország  1–1  Írország
Klose Gól : 19' 19' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Robbie Keane Gól : 90+2' 90+2'
Kashima Soccer Stadium, Ibaraki
Nézőszám: 35 854
Játékvezető: Kim Milton Nielsen (dán)


2002. június 6.
18:00 (11:00)
Kamerun  1–0  Szaúd-Arábia
Eto'o Gól : 66' 66' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Saitama Stadium, Szajtama
Nézőszám: 52 328
Játékvezető: Terje Hauge (norvég)


2002. június 11.
20:30 (13:30)
Kamerun  0–2  Németország
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Bode Gól : 50' 50'
Klose Gól : 79' 79'
Ecopa Stadium, Sidzuoka
Nézőszám: 47 085
Játékvezető: Antonio López Nieto (spanyol)


2002. június 11.
20:30 (13:30)
Szaúd-Arábia  0–3  Írország
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Robbie Keane Gól : 7' 7'
Breen Gól : 61' 61'
Duff Gól : 87' 87'
International Stadium Yokohama, Jokohama
Nézőszám: 65 320
Játékvezető: Falla N’Doye (szenegáli)

F csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Svédország 3 1 2 0 4 3 +1 5
 Anglia 3 1 2 0 2 1 +1 5
 Argentína 3 1 1 1 2 2 0 4
 Nigéria 3 0 1 2 1 3 –2 1
2002. június 2.
14:30 (7:30)
Argentína  1–0  Nigéria
Batistuta Gól : 63' 63' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Kashima Soccer Stadium, Ibaraki
Nézőszám: 34 050
Játékvezető: Gilles Veissière (francia)


2002. június 2.
18:30 (11:30)
Anglia  1–1  Svédország
Campbell Gól : 24' 24' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Alexandersson Gól : 59' 59'
Saitama Stadium, Szajtama
Nézőszám: 52 721
Játékvezető: Carlos Simon


2002. június 7.
15:30 (8:30)
Svédország  2–1  Nigéria
Larsson Gól : 35' 35' Gól : 63' 63' (11-esből) (1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Aghahowa Gól : 27' 27'
Wing Stadium, Kóbe
Nézőszám: 36 194
Játékvezető: René Ortubé (bolíviai)


2002. június 7.
20:30 (13:30)
Argentína  0–1  Anglia
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Beckham Gól : 44' 44' (11-esből)
Sapporo Dome, Szapporo
Nézőszám: 35 927
Játékvezető: Pierluigi Collina (olasz)


2002. június 12.
15:30 (8:30)
Svédország  1–1  Argentína
Svensson Gól : 59' 59' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Crespo Gól : 88' 88'


2002. június 12.
15:30 (8:30)
Nigéria  0–0  Anglia
Jegyzőkönyv
Részletek
Nagai Stadium, Oszaka
Nézőszám: 44 684
Játékvezető: Brian Hall (amerikai)

G csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Mexikó 3 2 1 0 4 2 +2 7
 Olaszország 3 1 1 1 4 3 +1 4
 Horvátország 3 1 0 2 2 3 –1 3
 Ecuador 3 1 0 2 2 4 –2 3
2002. június 3.
15:30 (8:30)
Horvátország  0–1  Mexikó
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Blanco Gól : 60' 60' (11-esből)
Niigata Big Swan Stadium, Niigata
Nézőszám: 32 239
Játékvezető: Lu Csün (kínai)


2002. június 3.
20:30 (13:30)
Olaszország  2–0  Ecuador
Vieri Gól : 7' 7' Gól : 27' 27' (2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Sapporo Dome, Szapporo
Nézőszám: 31 081
Játékvezető: Brian Hall (amerikai)


2002. június 8.
18:00 (11:00)
Olaszország  1–2  Horvátország
Vieri Gól : 55' 55' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Olić Gól : 73' 73'
Rapaić Gól : 76' 76'
Kashima Soccer Stadium, Ibaraki
Nézőszám: 36 472
Játékvezető: Graham Poll (angol)


2002. június 9.
15:30 (8:30)
Mexikó  2–1  Ecuador
Borgetti Gól : 28' 28'
Torrado Gól : 57' 57'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Delgado Gól : 5' 5'
Miyagi Stadium, Mijagi
Nézőszám: 45 610
Játékvezető: Mourad Daami (tunéziai)


2002. június 13.
20:30 (13:30)
Mexikó  1–1  Olaszország
Borgetti Gól : 34' 34' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Del Piero Gól : 85' 85'
Ōita Big Eye Stadium, Ōita
Nézőszám: 39 291
Játékvezető: Carlos Simon (brazil)


2002. június 13.
20:30 (13:30)
Ecuador  1–0  Horvátország
Méndez Gól : 48' 48' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek

H csoport

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Japán 3 2 1 0 5 2 +3 7
 Belgium 3 1 2 0 6 5 +1 5
 Oroszország 3 1 0 2 4 4 0 3
 Tunézia 3 0 1 2 1 5 –4 1
2002. június 4.
18:00 (11:00)
Japán  2–2  Belgium
Szuzuki Gól : 59' 59'
Inamoto Gól : 67' 67'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Wilmots Gól : 57' 57'
Van Der Heyden Gól : 75' 75'
Saitama Stadium, Szajtama
Nézőszám: 55 256
Játékvezető: William Mattus (Costa Rica-i)


2002. június 5.
15:30 (8:30)
Oroszország  2–0  Tunézia
Tyitov Gól : 59' 59'
Karpin Gól : 64' 64' (11-esből)
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Kobe Wing Stadium, Kóbe
Nézőszám: 30 957
Játékvezető: Peter Prendergast (jamaicai)


2002. június 9.
20:30 (13:30)
Japán  1–0  Oroszország
Inamoto Gól : 51' 51' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
International Stadium Yokohama, Jokohama
Nézőszám: 66 108
Játékvezető: Markus Merk (német)


2002. június 10.
18:00 (11:00)
Tunézia  1–1  Belgium
Bouzaiene Gól : 17' 17' (1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Wilmots Gól : 13' 13'
Ōita Big Eye Stadium, Ōita
Nézőszám: 42 000
Játékvezető: Mark Shield (ausztrál)


2002. június 14.
15:30 (8:30)
Tunézia  0–2  Japán
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Morisima Gól : 48' 48'
Nakata Gól : 75' 75'
Nagai Stadium, Oszaka
Nézőszám: 45 213
Játékvezető: Gilles Veissière (francia)


2002. június 14.
15:30 (8:30)
Belgium  3–2  Oroszország
Walem Gól : 7' 7'
Sonck Gól : 78' 78'
Wilmots Gól : 82' 82'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Beszcsasztnih Gól : 52' 52'
Szicsov Gól : 88' 88'
Shizuoka Ecopa Stadium, Sidzuoka
Nézőszám: 46 640
Játékvezető: Kim Milton Nielsen (dán)

Egyenes kieséses szakasz

Sablon:Ágrajz-16

Nyolcaddöntők

Németország  1–0  Paraguay
Neuville Gól : 88' 88' (0–0)
Jegyzőkönyv
Szögvipo
Nézőszám: 25 176
Játékvezető: Batres (Guatemala)
Asszisztensek: Curtis Charles Antigua és Barbuda, Dante Dramane Mali


Dánia  0–3  Anglia
(0–3)
Jegyzőkönyv
Ferdinand Gól : 5' 5'
Owen Gól : 22' 22'
Heskey Gól : 44' 44'
Niigata
Nézőszám: 40 582
Játékvezető: Merk (Németország)
Asszisztensek: Heiner Muller Német, Evžen Amler Cseh


Svédország  1–2  (h. u.)  Szenegál
Larsson Gól : 11' 11' (1–1)
H. Camara Gól : 37' 37' gól : 104' 104'
Ōita
Nézőszám: 39 747
Játékvezető: Aquino (Paraguay)
Asszisztensek: Giacomuzzi Gotze Paraguay, Héctor Vergara Kanada



Mexikó  0–2  Egyesült Államok
(0–1)
Jegyzőkönyv
McBride Gól : 8' 8'
Donovan Gól : 65' 65'
Csondzsu
Nézőszám: 36 380
Játékvezető: Melo Pereira (Portugália)
Asszisztensek: Ferreira de Matos Portugál, Egon Bereuter Ausztria


Brazília  2–0  Belgium
Rivaldo Gól : 67' 67'
Ronaldo Gól : 87' 87'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Kóbe
Nézőszám: 40 440
Játékvezető: Prendergast (Jamaica)
Asszisztensek: Jurij Dupanov BLR, Mohamed Saeed Maldív-szigetek


Japán  0–1  Törökország
(0–1)
Jegyzőkönyv
Davala Gól : 12' 12'
Mijagi
Nézőszám: 45 666
Játékvezető: Collina (Olaszország)
Asszisztensek: Maciej Wierzbowski Lengyel, Paul Ridgeway Smith Új-Zéland


Dél-Korea  2–1  (h. u.)  Olaszország
Szol Kihjon Gól : 88' 88'
An Dzsonghvan gól : 117' 117'
(0–1)
Jegyzőkönyv
Vieri Gól : 18' 18'
Tedzson
Nézőszám: 38 588
Játékvezető: Moreno (Ecuador)
Asszisztensek: Jorge Horacio Rattalino Argentína, Székely Ferenc Magyar

Negyeddöntők

Anglia  1–2  Brazília
Owen Gól : 23' 23' (1–1)
Jegyzőkönyv
Rivaldo Gól : 45+2' 45+2'
Ronaldinho Gól : 50' 50'
Sidzuoka
Nézőszám: 47 436
Játékvezető: Ramos (Mexikó)
Asszisztensek: Héctor Vergara Kanada, Mohamed Saeed Maldív-szigetek


Németország  1–0  Egyesült Államok
Ballack Gól : 39' 39' (1–0)
Jegyzőkönyv
Ulszan
Nézőszám: 37 337
Játékvezető: Dallas (Skócia)
Asszisztensek: Philip Richard Sharp Angol, Ali at-Trajfi Szaúd-Arábia



Szenegál  0–1  (h. u.)  Törökország
(0–0)
Jegyzőkönyv
Mansız gól : 94' 94'
Oszaka
Nézőszám: 44 233
Játékvezető: Ruiz (Kolumbia)
Asszisztensek: Jorge Horacio Rattalino Argentína, Giacomuzzi Gotze Paraguay

Elődöntők

Németország  1–0  Dél-Korea
Ballack Gól : 75' 75' (0–0)
Jegyzőkönyv
Szöul
Nézőszám: 65 256
Játékvezető: Meier (Svájc)
Asszisztensek: Frédéric Arnault Francia, Evžen Amler Cseh


Brazília  1–0  Törökország
Ronaldo Gól : 49' 49' (0–0)
Jegyzőkönyv
Szajtama
Nézőszám: 61 058
Játékvezető: Milton Nielsen (Dánia)
Asszisztensek: Maciej Wierzbowski Lengyel, Igor Šramka Szlovákia

Bronzmérkőzés

Dél-Korea  2–3  Törökország
Lee Eul-Yong Gól : 9' 9'
Song Chong-Gug Gól : 90+3' 90+3'
(1–3)
Jegyzőkönyv
Şükür Gól : 1' 1'
Mansız Gól : 13' 13' Gól : 32' 32'
Tegu
Nézőszám: 63 483
Játékvezető: Szaad Kamíl al-Fadli (Kuvait)
Asszisztensek: Ali at-Trajfi Szaúd-Arábia, Héctor Vergara Kanada

Döntő

Németország  0–2  Brazília
(0–0)
Jegyzőkönyv
Ronaldo Gól : 67' 67' Gól : 79' 79'
Jokohama
Nézőszám: 69 029
Játékvezető: Pierluigi Collina (olasz)

A 2002-es labdarúgó-világbajnokság győztese

Brazília
5. cím

Díjak

Aranycipő: Aranylabda: Jasin-díj: FIFA Fair Play Trophy: Legszórakoztatóbb csapat:
Brazília Ronaldo Németország Oliver Kahn Németország Oliver Kahn  Belgium  Dél-Korea
All-star csapat
Kapusok Védők Középpályások Csatárok

Németország Oliver Kahn
Törökország Rüştü Reçber

Brazília Roberto Carlos
Anglia Sol Campbell
Spanyolország Fernando Hierro
Dél-Korea Hong Myung-Bo
Törökország Alpay Özalan

Brazília Rivaldo
Brazília Ronaldinho
Németország Michael Ballack
Dél-Korea Yoo Sang-Chul
Amerikai Egyesült Államok Claudio Reyna

Brazília Ronaldo
Németország Miroslav Klose
Szenegál El Hadji Diouf
Törökország Hasan Şaş

Gólszerzők

8 gólos
5 gólos
4 gólos
3 gólos
2 gólos
1 gólos
Öngólos

Végeredmény

Az első négy helyezett utáni sorrend nem tekinthető hivatalosnak, mivel ezekért a helyekért nem játszottak mérkőzéseket. Ezért e helyezések meghatározása a következők szerint történt:

  1. több szerzett pont (a 11-esekkel eldöntött találkozók a hosszabbítást követő eredménnyel, döntetlenként vannak feltüntetve),
  2. jobb gólkülönbség,
  3. több szerzett gól,
  4. nemzetnév.

A hazai csapat eltérő háttérszínnel kiemelve.

A 2002-es labdarúgó-világbajnokságon részt vevő országok helyezései
  A csoportkörben kiesett
Helyezés Nemzet M Gy D V G+ G– Gk P
01 Arany  Brazília 7 7 0 0 18 4 +14 21
02 Ezüst  Németország 7 5 1 1 14 3 +11 16
03 Bronz  Törökország 7 4 1 2 10 6 +4 13
4.  Dél-Korea 7 3 2 2 8 6 +2 11
5.  Spanyolország 5 3 2 0 10 5 +5 11
6.  Anglia 5 2 2 1 6 3 +3 8
7.  Szenegál 5 2 2 1 7 6 +1 8
8.  Egyesült Államok 5 2 1 2 7 7 0 7
9.  Japán 4 2 1 1 5 3 +2 7
10.  Dánia 4 2 1 1 5 5 0 7
11.  Mexikó 4 2 1 1 4 4 0 7
12.  Írország 4 1 3 0 6 3 +3 6
13.  Svédország 4 1 2 1 5 5 0 5
14.  Belgium 4 1 2 1 6 7 –1 5
15.  Olaszország 4 1 1 2 5 5 0 4
16.  Paraguay 4 1 1 2 6 7 –1 4
17.  Dél-afrikai Köztársaság 3 1 1 1 5 5 0 4
18.  Argentína 3 1 1 1 2 2 0 4
19.  Costa Rica 3 1 1 1 5 6 –1 4
20.  Kamerun 3 1 1 1 2 3 –1 4
21.  Portugália 3 1 0 2 6 4 +2 3
22.  Oroszország 3 1 0 2 4 4 0 3
23.  Horvátország 3 1 0 2 2 3 –1 3
24.  Ecuador 3 1 0 2 2 4 –2 3
25.  Lengyelország 3 1 0 2 3 7 –4 3
26.  Uruguay 3 0 2 1 4 5 –1 2
27.  Nigéria 3 0 1 2 1 3 –2 1
28.  Franciaország 3 0 1 2 0 3 –3 1
29.  Tunézia 3 0 1 2 1 5 –4 1
30.  Szlovénia 3 0 0 3 2 7 –5 0
31.  Kína 3 0 0 3 0 9 –9 0
32.  Szaúd-Arábia 3 0 0 3 0 12 –12 0

Közvetítések

Magyarországon az addigi vb-khez hasonlóan az MTV rendelkezett a közvetítési jogokkal. Valamennyi mérkőzés élőben került képernyőre az M1 csatornán, kivéve az utolsó csoportkör párhuzamos mérkőzései, amelyeket az M2-n adtak, majd az M1-en megismételtek. Az időeltolódás miatt magyar idő szerint délelőtt voltak a mérkőzések, ezért esténként ismétlések és összefoglalók is láthatók voltak. A kommentátorok a dél-koreai helyszíneken Matuz Krisztián és – többek között a nyitómérkőzésen és a bronzmérkőzésen is – Faragó Richard voltak, a japán helyszíneken Egri Viktor és – többek között a döntőben – Knézy Jenő.

A popkultúrában

A Brazilok című 2017-es magyar filmvígjátékban fontos szerepet kap az Anglia–Brazília negyeddöntő, a film a mérkőzés mindhárom gólját bemutatja, illetve a Brazilok és a Hivatal SC gólokra adott különböző reakcióit is. Ugyanakkor a döntőből már csak a brazilok lefújás utáni öröméből villan be pár másodperces részlet.

Jegyzetek

  1. FIFA/Coca Cola World Ranking (May 2002). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. (Hozzáférés: 2014. augusztus 11.)

Források

Commons:Category:FIFA World Cup 2002
A Wikimédia Commons tartalmaz 2002-es labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek