„Werner von Haeften” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Kurzív tartalmú zárójelek korr., ld.: WP:BÜ)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
1944. július 20-án Stauffenberg és Haeften voltak azok, akik a [[Kelet-Poroszország|kelet-poroszországi]] [[Rastenburg]]ba (ma Kętrzyn, Lengyelország) utaztak, a Wehrmacht főparancsnoki erődítményébe, a [[Farkasverem]]be ''(Wolfsschanze)'', azzal a céllal, hogy megölik [[Adolf Hitler]]t, és így a Tartalékhadsereg átveheti az irányítást a náciktól. Stauffenberg egy aktatáskába rejtett bombát helyezett el abban a konferenciateremben, ahol fontos német katonai vezetők tartottak tanácskozást a Führer részvételével. A robbanást követően Stauffenberg és Haeften sietve elhagyták a helyszínt, és Berlinbe repültek, ahol (abban a tudatban hogy Hitler meghalt, aki – mint később kiderült – túlélte a merényletet) [[Puccs|elindították]] a [[Walküre hadművelet]] névre keresztelt tervet. A terv azonban kudarcot vallott, a nácikhoz hű csapatok megakadályozták a hatalomátvételt.
 
Még aznap este Haeftent, Stauffenberget, valamint [[Friedrich Olbricht]] tábornokot és [[Albrecht Mertz von Quirnheim]] ezredest letartóztatták a [[Benderblock|Bendlerblock]] területén (a Hadügyminisztérium épületében), és [[Friedrich Fromm]] tábornok, a Tartalékhadsereg főparancsnoka (akinek a beleegyezése nélkül indították el a hadműveletet, és akit később szintén letartóztattak és kivégeztek hallgatólagos bűnrészességért) egy gyorsított hadbírósági eljárás keretében mind a négyüket [[golyó általi halál]]ra ítélte. Az ítéletet éjfél után, a BenderblockBendlerblock udvarán hajtotta végre egy tíz főből álló gyalogsági kivégzőosztag.<ref>(Moorhouse, 2006) 207. o.</ref> Olbricht és Quirnheim volt az első két kivégzett, majd Stauffenberget szólították, ám Haeften, hűségét és hatalomnak való ellenszegülését még egyszer utoljára bizonyítandó, a Stauffenbergnek szánt golyók útjába állt, így ő halt meg harmadikként.<ref>(Fest, 1996) 278. o.</ref>
 
Werner testvérét, Hansot (aki szintén részt vett az ellenállási mozgalomban) 1944. augusztus 15-én kötéllel végezték ki a Plötzenseei börtönben.
 
== Megjelenése a kultúrában ==
[[Fájl:Bendler_Block_Memorial.jpg|220px|right|thumb|A BenderblockBendlerblock udvarán kivégzett ellenállók emlékműve]]
Az 1971-es, ''Osvobozhdenie: Napravlenie glavnogo udara''<ref>Nincs magyar címe.</ref> című, a [[keleti blokk]] országainak koprodukciójában készült filmdrámában Haeftent a keletnémet Hans-Edgar Stecher alakította. A 2004-es német ''[[Stauffenberg - A Valkűr hadművelet]]'' című filmben Hardy Krüger, Jr. játszotta el, a 2008-as ''[[Valkűr (film)|Valkűr]]'' című filmben pedig [[Jamie Parker]].
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü