„Benzol” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
12 bájt törölve ,  3 évvel ezelőtt
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (→‎Reakciói: +hiv)
Számos bonyolultabb összetételű szénvegyület száraz desztillálásakor képződik. Jelentékeny mennyiségben van a kőszénkátrányban.
== Előállítása ==
A kőszénkátrány 60 és 200 °C között átdesztilláló részletéből, az ún. könnyű kátrányolajból készül. E könnyű kátrányolajatEzt előbb kevés tömény kénsavval elegyítik, amely aza organikusszerves bázisokat kioldja, majd tömény lúggal rázogatják, amely a savtermészetű vegyületeketsavakat távolítja el. Majd a folyadékot újból desztillálva a 85 °C-on átmenő részletet külön felfogják. Az így kapott termék az árubeli nyers benzol, amely a benzolon kívül, annak homológjait[[Benzolszármazékok|származékait]] (toluol, xilol) is tartalmazza. Frakcionált desztillációval is megtisztítható. Még tisztább úgy lesz, ha a nyers benzolt erősen lehűtik, miközben a benzol kifagyva kristályosan leválik. A kristályos tömeget kipréselik, ami által a meg nem fagyott homológjaiszármazékai elválaszthatóak. Igen tiszta benzolt kalcium-hidroxid és benzoesav elegyének száraz desztillálása révén kaphatunk.
A benzol dehidroaromatizálással és toluol dezalkilezésével is gyártható. A dehidroaromatizálás során a nyílt szénláncú normál''n''-hexánból[[hexán]]ból indulunk ki, ami katalizátor (például platina) jelenlétében gyűrűzáródás és dehidrogéneződés révén benzollá alakul. A dehidroaromatizálással azonban nem csak a benzol, hanem homológjai is előállíthatóak. Például ha ipari normál''n''-heptánból[[heptán]]ból indulunk ki, ugyanezzel a módszerrel 90%-os hozammal toluolt kapunk. A toluol dezalkilezéssel szintén benzollá alakítható. Az eljárás lényege, hogy hidrogéngáz és toluolgőz keveréke 500-600 °C-on benzollá és metánná alakul:
 
:C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>CH<sub>3</sub> + H<sub>2</sub> = C<sub>6</sub>H<sub>6</sub> + CH<sub>4</sub>
Másik módszer a hexánból való hidrogénelvonás, és az azutáni aromatizálás (gyűrűvé zárás).
 
:C<sub>6</sub>H<sub>14</sub> = C<sub>6</sub>H<sub>12</sub> + H<sub>2</sub>
 
:C<sub>6</sub>H<sub>12</sub> = C<sub>6</sub>H<sub>6</sub> + 3 H<sub>2</sub>
 
== Reakciói ==

Navigációs menü