„Munkanélküliség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
(1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10))
== A munkanélküli ==
 
A köznyelvben '''munkanélküli'''nek hívunk minden olyan személyt, aki szeretne dolgozni de nem talál munkát. A [http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/munkfelmmod.pdf hivatalos statisztikában] az Európai Unió statisztikai hivatala ([http://ec.europa.eu/eurostat Eurostat]) ajánlása szerint az számít munkanélkülinek, aki munkaképes korú, nem dolgozik, de rövid időn belül munkába tudna állni és keres is munkát. Annak meghatározása, hogy ki a munkanélküli, viszont nem ilyen egyszerű. Szociálpolitikai megközelítésben a munkanélküliek a [[hátrányos helyzet]]űeknek azon csoportja, akik nem bizonyultak elég erősnek a munkából származó jövedelemért folytatott harcban, és így munka nélkül maradtak.<ref>[{{Cite web |url=http://www.3sz.hu/jm/Szakmai+anyagok/5)Benedek+Laci.htm# |title=Benedek László: Tanácsadás munkanélkülieknek] |accessdate=2014-11-14 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090131180451/http://www.3sz.hu/jm/Szakmai+anyagok/5)Benedek+Laci.htm# |archivedate=2009-01-31 }}</ref> Munkanélküliségükből következik, hogy nem rendelkeznek jövedelemmel, így gyakran megélhetési gondjaik vannak. Ezen az állam – a törvény által előírt ideig – a munkanélküli segéllyel és más munkanélkülieket támogató programokkal igyekszik segíteni.
</ref> Munkanélküliségükből következik, hogy nem rendelkeznek jövedelemmel, így gyakran megélhetési gondjaik vannak. Ezen az állam – a törvény által előírt ideig – a munkanélküli segéllyel és más munkanélkülieket támogató programokkal igyekszik segíteni.
 
Mindenkire '''bejelentési kötelezettség''' vonatkozik, aki elvesztette a munkáját. Ennek elmulasztása jelentheti azt is, hogy a munkanélküli személy nem lesz jogosult a támogatásokra.
174 288

szerkesztés

Navigációs menü