„Marlboro” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
0 forrás archiválása és 1 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
16. sor: 16. sor:
{{csonk-szakasz}}
{{csonk-szakasz}}


A [[Human Rights Watch]] [[2010]]-ben készült jelentése szerint a Marlboronak szállító [[kazahsztán]]i [[dohány]] ültetvényeken 10 év körüli [[gyerekmunka|gyerekmunkások]] dolgoznak; a [[növényvédőszerek]] és a növényből bőrükön át felszívódó [[nikotin]], valamint a visszaélések miatt igen nehéz körülmények között. A jelentésre reagálva a Marlboro bejelentette, hogy megváltoztatná felvásárlási szabályait.<ref>[http://www.globalance.hu/node/501 Botrány a Marlboro-birodalomban: gyerekek dolgoztak a dohányföldeken] Globalance.hu</ref><ref>[http://hvg.hu/vilag/20100714_gyerekeket_dolgoztattak Botrány a Marlboro-birodalomban: gyerekek dolgoztak a dohányföldeken] HVG</ref><ref>[http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/kazakhstan0710webwcover_1.pdf “Hellish Work” Exploitation of Migrant Tobacco Workers in Kazakhstan] az eredeti tanulmány angol nyelven</ref>
A [[Human Rights Watch]] [[2010]]-ben készült jelentése szerint a Marlboronak szállító [[kazahsztán]]i [[dohány]] ültetvényeken 10 év körüli [[gyerekmunka|gyerekmunkások]] dolgoznak; a [[növényvédőszerek]] és a növényből bőrükön át felszívódó [[nikotin]], valamint a visszaélések miatt igen nehéz körülmények között. A jelentésre reagálva a Marlboro bejelentette, hogy megváltoztatná felvásárlási szabályait.<ref>[http://www.globalance.hu/node/501 Botrány a Marlboro-birodalomban: gyerekek dolgoztak a dohányföldeken]{{Halott link|url=http://www.globalance.hu/node/501 |date=2018-11 }} Globalance.hu</ref><ref>[http://hvg.hu/vilag/20100714_gyerekeket_dolgoztattak Botrány a Marlboro-birodalomban: gyerekek dolgoztak a dohányföldeken] HVG</ref><ref>[http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/kazakhstan0710webwcover_1.pdf “Hellish Work” Exploitation of Migrant Tobacco Workers in Kazakhstan] az eredeti tanulmány angol nyelven</ref>


== Választék ==
== Választék ==

A lap 2018. november 18., 03:41-kori változata

A Marlboro az egyik legnagyobb forgalmú és legismertebb cigarettamárka világszerte.

A Marlborot az Amerikai Egyesült Államokon belül a Philip Morris USA (az Altira konglomerátum része) gyártja. Az USA-n kívül minden más országban a Philip Morris International gyártja és forgalmazza. A márka köztéri hirdetőtáblákon megjelenő reklámai széles körben ismertek, csak úgy, mint briliánsnak tartott reklámkampánya, a Marlboro Man. Az 1954 és 1999 között futó marketingkampány a nőiesnek gondolt szűrős cigarettákat pozícionálta át férfiak által is ismert és fogyasztott termékké, hatalmas piaci sikert hozva ezzel a Marlboronak. A márka szponzorként az autósportokban is régóta ismert.

A világ legnagyobb Marlboro cigarettákat gyártó létesítménye a Virginia állambeli Richmondban található.

Története

Philip Morris londoni cigarettagyáros 1902-ben hozta létre New York-i leányvállalatát, hogy Amerikában is árusítsa cigarettáit, beleértve a Marlborot is. 1924-től a Marlborot női cigarettaként reklámozták, a "Mild As May" ("a lehető leggyengébb") szlogent felhasználva.

Egészen a második világháborúig, ez volt a Marlboro fő reklámstratégiája. A világháború alatt a szállítások szüneteltek és a Marlboro eltűnt az amerikai piacról.

Az 1950-es években a Reader's Digest magazin cikksorozatot közölt, melyben a tüdőrák kialakulását kapcsolatba hozta a dohányzással. Válaszul a Philip Morris és a többi cigarettagyártó vállalat piacra dobta a filteres cigarettát. Az új, filteres Marlborot 1955-ben vezették be.

A Marlboro elnevezés a londoni Great Marlborough Street utcanévből ered, a cég londoni gyárának címe után.

A Human Rights Watch 2010-ben készült jelentése szerint a Marlboronak szállító kazahsztáni dohány ültetvényeken 10 év körüli gyerekmunkások dolgoznak; a növényvédőszerek és a növényből bőrükön át felszívódó nikotin, valamint a visszaélések miatt igen nehéz körülmények között. A jelentésre reagálva a Marlboro bejelentette, hogy megváltoztatná felvásárlási szabályait.[1][2][3]

Választék

  • Marlboro Red (Full Flavor) – Piros: Kings, 100s és 72mm-es doboz
  • Marlboro Medium: Kings és 100s
  • Marlboro Lights: Kings, 100s, és 72mm-es doboz (az Európai Unióban Marlboro Gold néven)
  • Marlboro Ultra Lights: Kings és 100s (az Európai Unióban Marlboro Silver néven)
  • Marlboro Menthol: Kings, 100s, és 72mm-es doboz
  • Marlboro Menthol Lights: Kings és 100s
  • Marlboro Menthol Ultra Lights: Kings és 100s
  • Marlboro Menthol Milds: Kings, 100s, és 72mm-es doboz
  • Malboro: Gold touch
  • Malboro: Silver
  • Marlboro: Gold Touch: Black 20 cigarettes
  • Marlboro: Core Flavour
  • Marlboro: Fuse Beyond (Duplapattintós)
  • Marlboro: Vibe Beyond (Duplapattintós)
  • Marlboro Gold: 100's

Reklámkampányok

Marlboro reklámok a Ferrari Forma-1-csapatnál a 2006-os Bahreini Nagydíjon.

A "Mild as May" volt az a kampány, amiben a Marlboro még füstszűrő nélkül szerepelt. A nőknek szánt terméken szerepelt Mae West aláírása.

A Marlboro cigaretták egyik fajtája ebben az időben piros véggel volt kapható, így nem látszott meg rajta a nők rúzsfoltja.

A korai 1960-as években a Philip Morris reklámügynöksége, a Leo Burnett megálmodta a "Marlboro Country"-t (magyarul: "Marlboro ország"), és "Marlboro Man"-t, a cowboyt. Ez a figura nagy sikert hozott, és a kampány kezdete után 5000%-kal nőtt a Marlboro cigaretták eladási mutatója.

A Marlboro ezenkívül ismert szponzora a motorsportnak. A Penske autók az IRL Indycar szériájában Marlboro felirattal és színben indultak. A Forma-1-ben ma a Ferrari szponzora, előtte számos évig a McLaren csapatot támogatta. Ezen kívül egyes versenyzőket is támogatott, Marlboro World Championship Team néven. Számos pilóta neve szinte összeolvad a márkával, többek között ilyen Jenson Button is, aki az 1999-es Formula-3-as szezonjában volt a Marlboro támogatottja. A Peugeot World Rally csapata is a Marlboro jelvényeit reklámozta autóin. A 2000-es évek közepétől egyre több országban kezdték tiltani a dohány reklámokat, ezért a Ferrari csapata a Marlboro logót egy vonalkódra cserélte, melyet a 2011-es idényig használtak.

Jegyzetek

Külső hivatkozások

Commons:Category:Marlboro (cigarettes)
A Wikimédia Commons tartalmaz Marlboro témájú médiaállományokat.