„Gordon Allport” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
a (Árván (paraméter nélkül) álló {{Személy infobox}} cseréje (WP:BÜ), apróbb javítások)
(2 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10))
 
Tudományos érdeklődésének középpontjában a személyiség összetevőiről és szerveződéséről szóló kutatások álltak, amelyek eredményeképpen az emberi pszichét hierarchikusan felépülő és szerveződő személyiségvonások hierarchiájaként igyekezett leírni. Ez irányú szintézisében elemezte a személyiségfejlődés szakaszait, a személyiség működésének motivációs struktúráját.
Szociálpszichológiai elemzései közül az előítéleteket vizsgáló munkája a legjelentősebb, amely egyebek között a vallásos magatartás és meggyőződés bizonyos elemeit is az előítéletesség szemszögéből tanulmányozza. Kifejezetten valláslélektani kérdésekben [[Abraham Maslow]] mellett Allport volt az amerikai humanista valláslélektani iskola legjelentősebb képviselője, aki a vallási motivációt is szigorúan profán és szekuláris módon, a személyiség egy összetevőjeként, az egyén és a közösség építőköveként vizsgálta és kitüntetett jelentőséget tulajdonított a vallásos meggyőződés viselkedésvezérlő és cselekvésirányító természetének, azt az analitikus elgondolást pedig határozottan elutasította, amely a vallást nem az individualitás építőkövének, hanem romboló hatású személyiségtorzító tünetnek tekintette.<ref>{{Cite web |url=http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/teol/allport.htm# |title=Archivált másolat |accessdate=2014-05-14 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160304192542/http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/teol/allport.htm# |archivedate=2016-03-04 }}</ref>
 
=== Allport felfogása a személyiségről ===
== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}
# https://web.archive.org/web/20160304192542/http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/teol/allport.htm
# http://mek.oszk.hu/04800/04808/04808.pdf
# Jelle, L.A., Ziegler, D.J. (1992). ''Personality Theories: Basic Assumptions, Research, and Applications.'' New York: McGraw-Hill Book Company.
303 099

szerkesztés

Navigációs menü