„Skála Metró” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
aNincs szerkesztési összefoglaló
(1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10))
Az áruház a maga idejében világszínvonalúnak számító technikával épült, a homlokzatrendszer kétrétegű: a belső vasbeton falazással és szalagablakokkal készült; ettől 60 centiméterre húzódik a külső héj hang- és fényszűrős, pontmegfogásos ragasztott üvegfala, amelyet acél vázszerkezet merevít. Másik sajátossága a teraszos kialakítás volt, felfelé egyre kisebb szabadtéri teraszok épültek, melyeket lépcsők kötöttek össze, itt vendéglátóipari egységek is üzemeltek, de ide érkezett a közúti felüljáró oldalán kiépült járda is, mely a [[Nyugati pályaudvar]] melletti [[autóbusz]]-végállomással teremtett kapcsolatot. Az áruház pinceszintje zárt vasbeton szerkezetes, a felsőbb szinteken többnyire 7×7 méteres raszterrel kialakított pillérsor adja a szerkezeti vázat. Az aluljárószinten került kialakításra a gépészeti tér. Az épületben nem kevesebb, mint tizenegy lift van: három a földszint és a legfelső szint között, négy a pince és a második emelet között, három az utcaszint és a második emelet között, egy pedig az utca és a galériaszint között jár - a funkciók szintenkénti változásaihoz igazodva. A kazánház a legfelső szintre került. Az épület hiányosságai közé tartozik, hogy rakodáshoz van ugyan egy teherszállítási bejárat a Jókai utca felől, de áruraktár nem épült, ehelyett [[Óbuda (városrész)|Óbudán]] volt bérelt áruraktár. A helytakarékosság jegyében a [[mozdony]]fordítókhoz hasonló [[Tehergépkocsi|teherautó]]-fordító épült, a jó működéshez azonban a beszállítók pontos érkezése is kellett. Másik hiányosság volt, hogy nem épültek parkolóhelyek a vásárlók számára. Ezzel együtt is az áruház megközelítése és a tömegközlekedési kapcsolatai kiválóak, ezen kívül fénykorában a legjövedelmezőbbek közé tartozott: a napi harmincezres vásárlótömeg mellett az étterem is jó üzletre számíthatott, hisz nemcsak kilencszáz áruházi dolgozó, hanem nyolcszáz MÁV-alkalmazott is megfordult az épületben.
 
A Skála Metró hanyatlása több más régebbi nagyáruházéval együtt a [[Rendszerváltás Magyarországon|rendszerváltás]] után a [[1990-es évek|kilencvenes évek]] közepén indult el, miután korszerűbb bevásárlóközpontok és plázák kezdtek épülni, ezek egyike épp a szemközti Nyugati pályaudvar mellé épült, a szintén Demján Sándorhoz köthető [[WestEnd City Center]], eközben az épület több tulajdonosváltáson is átesett.<ref>[http://www.168ora.hu/buxa/skala-metro-vegkiarusitas-meztelen-babakkal-32079.html Skála-Metró: végkiárusítás meztelen babákkal] {{Wayback|url=http://www.168ora.hu/buxa/skala-metro-vegkiarusitas-meztelen-babakkal-32079.html# |date=20160624002947 }} 168 óra, 2009. március 7.</ref> [[1996]]-ban az áruházat némileg felújították, ekkor szüntették meg az utcaszint és a teraszok közti lépcsőket, valamint a felüljáró gyalogjárdájának kapcsolatát, de az épület állagromlása ezután is folyamatosan tetten érhető volt, az árukínálat elavulása mellett, melyeket különböző, főleg ázsiai bérlők kínáltak.<ref name="kadarplaza">[http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20120803-mi-van-a-szocialista-plazakkal.html Kádár János plázáinak nyomában] Üzletrész.hu, 2012. augusztus 8.</ref> A supermarket-részen előbb a [[Kaiser’s]], majd a [[Spar]] létesített áruházat. Az épület más részein gyermekmegőrző játszóház és szórakozóhely is működött, ez utóbbiban 2011-ben [[Tragédia a West-Balkán szórakozóhelyen|tragikus balesetben]] három lány meghalt, mikor a tömegben megfulladtak,<ref>[https://index.hu/bulvar/2011/01/16/harom_lanyt_megoltek_a_west_balkanban/ Három lány meghalt a West Balkánban] Index, 2011. január 16.</ref><ref>[http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20120627-itelethirdetes-a-west-balkan-tragedia-ugyeben.html?pIdx=2 Teljes volt a káosz a halálos West Balkán-buliban] Origo, 2012. június 27.</ref><ref>[http://mno.hu/belfold/west-balkan-tragedia-maradt-a-jogeros-itelet-1214379 West-Balkan-tragédia: marad a jogerős ítélet] mno.hu, 2014. március 6.</ref> a szórakozóhely ezután megszűnt. A Nyugati tér 2014-es felújítása után a Skála Metrót is szeretnék jobban felújítani és korszerűsíteni, de ez egyelőre még várat magára.
 
2016 augusztusában a Skála Metró épületében nyílt meg a [[Decathlon]] 18. [[magyarország]]i sportáruháza és az első, amelyik a belvárosban található. A létesítmény sok új vásárlást segítő digitális eszközzel van felszerelve, egyúttal tesztáruházként is üzemel: minden új, még tesztelés alatt álló vásárlást segítő eszközzel itt ismerkedhetnek meg a vásárlók.<ref>[http://divany.hu/shopaholic/2016/08/26/vegre_decathlon_budapest_kozepen/ A jövő sportáruházát nyitja meg a Decathlon Budapest közepén] Dívány, 2016. augusztus 26.</ref>
300 778

szerkesztés

Navigációs menü