„Boyd Alexander” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Kurzív tartalmú zárójelek korr., egyéb apróság ld.: WP:BÜ
a (ISBN link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján)
a (Kurzív tartalmú zárójelek korr., egyéb apróság ld.: WP:BÜ)
Alexander egy brit katonatiszt, Boyd Francis Alexander alezredes legidősebb fiaként született; anyai ágon a nagyapja volt David Wilson, az egyik leghíresebb indiai szálloda, a [[kalkutta]]i Great Eastern Hotel alapítója. Tanulmányait részben Radley, részben Sandhurst településeken végezte, majd hivatásos katonaként helyezkedett el; a századforduló körüli években a brit hadsereg többféle egységénél is szolgált.<ref>{{LondonGazette |issue=27442 |supp= |startpage=3900 |date=13 June 1902}}</ref>
 
Hadnagyi rangban kapott lehetőséget egy expedíción történő részvételre, melynek során keresztülutazhatta [[Afrika|Afrikát]] a [[Niger (folyó)|Niger]] folyótól a [[Nílus]]ig, elsősorban a [[Csád-tó]] környékét kutatva. Az utazásra többek között egyik bátyja, G. B. Gosling kapitány és José Lopes kísérte el. 1904 februárjában indultak el a Niger torkolatától, a folyásirány mentén haladva egészen a [[nigéria]]i [[Lokoja]] városáig. Claud az út folyamán [[hastífusz]]t kapott és elhunyt, így a Csád-tó környékét Boyd és Gosling már nélküle járták be. 1906 júniusában Gosling is meghalt a mai [[Kongói Demokratikus Köztársaság]]ban található [[Niangara|Niangarában]], [[malária|maláriás]] eredetű megbetegedésben. Boyd a Kibali folyó folyását követve jutott el a Nílusig, amit az év vége felé ért el, majd 1907 februárjában visszatért Angliába. Útibeszámolóját még ugyanabban az évben publikálta, ''From The Niger To The Nile'' (''(A Nigertől a Nílusig)'') címmel; hároméves expedícióját a Királyi Földtudományi Társulat a szervezet arany érmének átadásával ismerte el.
 
1909-ben Lopesszel együtt visszatért Afrikába, meglátogatták Claud sírját Maifoni településen, majd onnan továbbindultak Ouadai felé. Nyeri közelében azonban Alexander vitába keveredett a helyiekkel, akik megölték. Holttestét francia katonák fedezték fel, ők hantolták el bátyja maifoni sírhelye mellett.
324 451

szerkesztés

Navigációs menü