„Gábor Zsazsa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Huckleberry (vitalap | szerkesztései)
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: simple:Zsa Zsa Gabor
40. sor: 40. sor:
[[Kategória:Amerikai színészek]]
[[Kategória:Amerikai színészek]]


[[en:Zsa Zsa Gabor]]
[[en:Zsa Zsa Gabor]] [[de:Zsa Zsa Gabor]] [[eo:Zsa Zsa Gabor]] [[es:Zsa Zsa Gabor]] [[fi:Zsa Zsa Gabor]] [[fr:Zsa Zsa Gabor]] [[ja:ザ・ザ・ガボール]] [[nl:Zsa Zsa Gábor]] [[no:Zsa Zsa Gabor]] [[pl:Zsa Zsa Gabor]] [[pt:Zsa Zsa Gabor]] [[sv:Zsa Zsa Gabor]] [[zh:莎莎·嘉寶]]
[[de:Zsa Zsa Gabor]]
[[eo:Zsa Zsa Gabor]]
[[es:Zsa Zsa Gabor]]
[[fi:Zsa Zsa Gabor]]
[[fr:Zsa Zsa Gabor]]
[[ja:ザ・ザ・ガボール]]
[[nl:Zsa Zsa Gábor]]
[[no:Zsa Zsa Gabor]]
[[pl:Zsa Zsa Gabor]]
[[pt:Zsa Zsa Gabor]]
[[simple:Zsa Zsa Gabor]]
[[sv:Zsa Zsa Gabor]]
[[zh:莎莎·嘉寶]]

A lap 2007. augusztus 25., 04:46-kori változata

Gábor Zsa Zsa (született Gábor Sári névvel Budapesten 1917. február 6-án) magyar származású amerikai színésznő.

Élete

Gábor Zsa Zsa Budapesten született második gyerekként. Apja, Gábor Vilmos katona volt, anyja, Gábor Jolie (született Tilleman Janka (vagy Jancsi) – szülei fiút akartak). Nevét Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsa Zsának neveztek, mert a lánya nem tudta kiejteni a nevét. Gábor Zsa Zsa édesanyja zsidó származású volt, édesapja származásáról eltérőek a vélemények. A Gábor lányok (Magda, Zsa Zsa és Éva) kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Gábor Zsa Zsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungary (Miss Hungaria) szépségkirálynő címet. Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a Der singende Traum ("Az éneklő álom") című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsa Zsa első nyilvános szereplése. 1941-ben, miután házasságának Burhan Belge-el, egy török diplomatával vége szakadt, követte testvéreit Hollywoodba. Itt színésznőként dolgozott (1952-től több mint 50 filmben szerepelt) és hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt. A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Gábor Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok.

Kitüntetések

A Gábor lányok

Mind a két lánytestvére (Magda és Éva) színésznő lett. Éva a szétszórt feleség, Lisa Douglas, szerepében lett ismert a Green Acres című filmsorozatban. 1995-ben halt meg. Magda gyakran szerepelt talk showkban mint a Gábor lányok egyike. 1997-ben halt meg.

Férjek

Gábor Zsa Zsa kilencszer kötött házasságot és hétszer vált el. Egy házassága érvénytelen. Jelenlegi férjével, Frederic von Anhalttal, 1986. augusztus 14-én kötött házasságot. Frederic von Anhalt Marie Auguste von Anhalt hercegnő adoptált fia, a német nemesség tagja és II. Vilmos császár menye. Ez az utolsó a leghosszabb házassága. A férjei (kronológiai sorrendben):

  • Burhan Belge (1937 – 1941) a török követség sajtóreferense volt, később író és diplomata
  • Conrad Hilton (1942 – 1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle van egyetlen gyereke
  • George Sanders (1949 – 1954) színész, aki később Gábor Magdát vette feleségül
  • Herbert Hutner (1962 – 1966) pénzügyi tanácsadó
  • Joshua S. Cosden, Jr. (1966 – 1967) üzletember
  • Jack Ryan (1975 – 1976) a Barbie-baba egyik tervezője
  • Michael O'Hara 1976 – 1982) ügyvéd
  • Felipe de Alba (1982 – 1982) (érvénytelen) a házasság csak egy napig tartott
  • Frédéric von Anhalt (1986 – )

Gyerek

Gábor Zsa Zsa volt az egyetlen a Gábor lányok közül, aki gyereket szült. Könyvében One Lifetime Is Not Enough leírja, hogy Conrad Hilton megerőszakolta és teherbe ejtette. Francesca Hilton (Gabor) már a válásuk után született 1947. március 10-én. 2005-ben az anya lopással és csalással vádolta a lányát egy kaliforniai bíróság előtt[1].

Letartóztatás

1989. június 14-én Gábor Zsa Zsát azzal vádolták meg, hogy arcon ütött egy Beverly Hills-i rendőrt, Paul Kramert, amikor az megállította őt egy közlekedési szabálysértés után[2]. A nagy sajtóvisszhangot kapott tárgyalás során bűnösnek találták és 3 napi börtönbüntetésre, valamint 13 000 $ bírságra ítélték. Gábor Zsa Zsa vallomásában elmondta, hogy a reakcióját a rendőr viselkedése provokálta ki, aki durván bánt vele és obszcén szavakkal inzultálta őt.

Jelen

Gábor Zsa Zsa 2002. november 27-én utasként részese volt egy autóbalesetnek. A korházat csak 2003 januárjában hagyhatta el, azóta folyamatos ellátásban részesül. A baleset után kártérítési pert indított, melyet megnyert és 2 millió $-t kapott. 2005. július 7-én (88 évesen) komoly agyvérzése volt, ami után megműtötték. A korházból július 15-én tért haza és az elmondások szerint a felépülése jól halad.

Források

  1. Zsa Zsa says daughter stole $2m”, Hiba: érvénytelen idő (Hozzáférés ideje: 2007. február 6.) 
  2. http://www.mugshots.net/zsa_zsa_gabor/ Mugshots.net Retrieved on 04-18-07

Külső hivatkozások

Idézetek Gábor Zsazsától