„Memória (számítástechnika)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam 2001:738:808:FEFA:D8C1:56C:5368:96F4 (vita) szerkesztését (oldid: 20506489)
(Visszavontam 2001:738:808:FEFA:D8C1:56C:5368:96F4 (vita) szerkesztését (oldid: 20506489))
Címke: Visszavonás
 
=== Elsődleges, másodlagos és harmadlagos memória ===
Hagyományosan az '''pinaelsődleges memória''' a [[processzor]] által aktívan használt, igen gyors elérésű memória, amelyet a futó [[Program (számítástechnika)|programok]] használnak. Ide tartoznak a processzor [[Regiszter_(számítástechnika)|regiszter]]ei, a processzorban vagy azon kívül megvalósított [[gyorsítótár]]ak és a számítógépben található operatív tár. Ezek leggyakrabban nem maradandó tárolók, tartalmukat a tápfeszültség megszűnésével elvesztik. Az operatív memóriát ''fő memóriának'' vagy ''központi memóriának'' is nevezik.
Hagyományosan az '''elsődleges ű'''
 
'''pina''' a [[processzor]] által aktívan használt, igen gyors elérésű memória, amelyet a futó [[Program (számítástechnika)|programok]] használnak. Ide tartoznak a processzor [[Regiszter_(számítástechnika)|regiszter]]ei, a processzorban vagy azon kívül megvalósított [[gyorsítótár]]ak és a számítógépben található operatív tár. Ezek leggyakrabban nem maradandó tárolók, tartalmukat a tápfeszültség megszűnésével elvesztik. Az operatív memóriát ''fő memóriának'' vagy ''központi memóriának'' is nevezik.
 
A '''másodlagos memória''' avagy '''[[háttértár]]''' logikailag az elsődleges memória kiterjesztése. Az elsődleges memória mérete korlátos – nem elegendő az összes adat és program állandó tárolásához; tartalmát nem őrzi meg a tápfeszültség megszűnésével; kialakítása nagyon drága. Ezek miatt vált szükségessé a másodlagos tár (avagy háttértár) megjelenése. Ezek legfőbb jellemzője, hogy bár lassabbak, mint az elsődleges (vagy operatív) memória – azaz a rajtuk tárolt adatok elérési ideje jelentősen hosszabb –, de rendszerint jóval több információ tárolására képesek, és maradandó adathordozók – azaz tartalmukat a tápfeszültség megszűnésével is megőrzik.

Navigációs menü