„Tűzijáték” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
* ''szikraszökőkút''
* ''bengál égő''
* ''bombettatelepbombetta telep''
*római gyertya
 
A köznyelvben mindenféle tűzijáték termékre használatos a ''petárda'' kifejezés, pedig az igazi [[Petárda (pirotechnika)|petárda]] nem tűzijáték termék, hanem kizárólag hanghatás keltésére szolgáló pirotechnikai eszköz. Veszélyessége miatt mára a legtöbb európai országban (Magyarországon is!) a polgári lakosság számára tiltott mind birtoklása, mind használata!
* 4. pirotechnikai osztály (jelölések: PT-4, Category4/CAT4/KAT4, CE számban: F4)
Színpadi pirotechnikai termékek:
* T1T 1 pirotechnikai osztály
* T2T 2 pirotechnikai osztály
Egyéb pirotechnikai termékek:
* P1P 1 pirotechnikai osztály
* P2P 2 pirotechnikai osztály
A vonatkozó hazai jogszabály alapján a szórakoztató célú pirotechnikai (tűzijáték) termékek közül a következőek vásárolhatók, birtokolhatók és használhatók fel ''engedély nélkül'':
 
Egész évben külön engedély nélkül megvásárolható, birtokolható az 1. pirotechnikai osztályba tartozó (nagyon csekély veszélyességű) termékek a 14év14 év felettieknek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó (csekély veszélyességű) termékek a 16év feletti személyeknek. Az engedély nélküli felhasználás azonban igen korlátozott. Az 1. ill. 2. osztályba tartozó termékeket engedély nélkül nem szabad felhasználni tömegközlekedési eszközön, közutakon (utcákon, tereken, hidakon), sportpályákon, köz- és egyházi intézményekben, kikapcsolódásra és szórakozásra szolgáló helyeken, kivéve december 28. 18.00 és január 1. 06.00 óra között. Egy magánszemély összesen nettó 1 kg robbanóanyagot tartalmazó tűzijátékterméket birtokolhat, és engedély nélkül - gyakorlatilag - csak magánterületen használhatja fel. A 2. osztályba tartozó termékek (telepek és rómaigyertyákrómai gyertyák) már kisebb, de igazi tűzijáték élményt nyújtanak.
 
A 3. pirotechnikai osztályba tartozó (közepes veszélyességű) tűzijáték termékek időszakosan (december 28. és 31. között) engedély nélkül megvásárolhatók és birtokolhatók, de engedély nélkül csak kizárólag szilveszter éjjel használhatók fel. Az ide sorolt termékeket (telepek, rómaigyertyákrómai gyertyák, rakéták) már a nagyobb tűzijátékokban is használatosak.
 
== Források ==
* 173/2011. (VIII.24.) Kormányrendelet
 
== pyrotechnikai osztályok korhoz kötve ==
== További információk ==
14 éves kortól az 1-gyes pyroteknikai osztályú termékeket lehet használni
 
16 éves kortól az 2-tes pyroteknikai osztályú termékeket lehet használni
 
18 éves kortól pedig a 3-mas kategóriát is lehet használni de azt csak az év utolsó napján lehet felhasználni!
 
Az 1 kategóriába tartoznak a kisebb játékos termékek amit 14 évesen már fel lehet használni.
 
A 2 kategóriába tartoznak a kisebb telepek, római gyertyák, (rakéták, Pl.:a jól ismert sikoly),meg még a kisebb, nagyobb előre töltött vetőcsöves AIR BOMB tűzijátékok.
 
a 3 kategóriába meg a nagyobb telepek, a vetőcsöves nagyobb tűzijátékok amit az év utolsó napján lehet csak felhasználni!
 
a kettes és az egyes kategóriába tartozó termékeket év közben is fel lehet használni engedély nélkül.
 
* [http://miert.webclub.hu/miert-szines-a-tuzijatek Miért színes a tűzijáték?]
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü