„Kereskedelmi Világszervezet” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam 84.2.130.130 (vita) szerkesztését (oldid: 20488391)
(Visszavontam 84.2.130.130 (vita) szerkesztését (oldid: 20488391))
Címke: Visszavonás
}}
 
A '''Kereskedelmi Világszervezet''' ([[Angol nyelv|angolul]] ''World Trade Organization'', [[Francia nyelv|franciául]] ''Organisation mondiale du commerce'', [[Spanyol nyelv|spanyolul]] ''Organización Mundial del Comercio'', röviden WTO) egy multilaterális kereskedelmi szervezet, melynek célja a [[Külkereskedelem|nemzetközi kereskedelem]] [[szabadkereskedelem|liberalizációja]] az úgynevezett tarifális kereskedelmi akadályok ([[vám]]ok, [[Szubvenció|exportszubvenciók]]) és a nem tarifális kereskedelmi akadályok (beviteli engedélyek) fokozatos leépítése illetve megszüntetése révén. A WTO [[1995]]. [[január 1.|január 1-jén]] jött létre az [[1947]]-ben megkötött [[Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény]] (GATT) utódaként. Céljai a GATT-éhoz hasonlóak, de állandó szervezet. A létrehozásáról szóló nemzetközi szerződést [[1994]]. [[április 16.|április 16-án]], a [[marokkó]]i [[Marrákes|Marrakesh]]ben írták alá.
 
== Tagjai ==
Jelenleg 164 ország a tagja, utoljára 2016. július 29-én Afganisztán lépett be a szervezetbe.<!--<ref name="members"/>--> Tagja még az [[Európai Unió]] is, [[1995]]. [[január 1.]] óta szerepel a listán. (A 28 tagállam képviselője az [[Európai Bizottság]] kereskedelmi biztosa.)
 
A WTO főigazgatója Roberto Azevêdo.
== Céljai ==
[[Fájl:Cwr lake facade2.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|A WTO központja [[Genf]]ben]]
A WTO céljai között szerepel az életszínvonal emelése, a teljes foglalkoztatás elérése, a jövedelmek és a kereslet folyamatos növelése, továbbá a termelés és a külkereskedelem bővítése oly módon, hogy a világ erőforrásainak felhasználása optimális legyen. Ezen célok elérése érdekében a Kereskedelmi Világszervezet a [[vám]]ok és egyéb kereskedelmi akadályok jelentős mértékű leépítésén és a diszkriminatív elbánás felszámolásán munkálkodik. A kereskedelmi liberalizáció [[Közgazdaságtan|közgazdaság]]i megindoklása a [[szabadkereskedelem]] sokrétű előnyein alapul.
 
== Alapelvei ==
* '''Engedmények intézményesítése''': a WTO írásos szerződésekben rögzíti a világ országai között elért kereskedelmi könnyítéseket, így ezek számonkérhetővé és ezáltal kötelező érvényűekké válnak. Az intézményesítés egyben azt is megnehezíti, hogy esetleges belpolitikai nyomástól vezéreltetve a politikusok utólag visszavonják egy-egy országnak vagy országcsoportnak tett kereskedelmi engedményeiket és újra elkezdjék védeni nemzeti piacaikat.
 
Így megoldhatóvá válik a nemzetközi kapcsolatokra oly jellemző [[fogolydilemma]] (mindkét résztvevő jobban jár, ha kooperál a másikkal – viszont egyiknek sem áll érdekében megtenni az első lépést, mert az csak akkor hoz neki hasznot, ha a másik utána ugyanígy cselekszik) és a [["relativ gains problem"]] (csak addig éri meg egy országnak kooperálni, amíg senki nem tud nagyobb előnyre szert tenni ebből a kooperációból, mint ő maga). Más szóval a Kereskedelmi Világszervezet tevékenysége nem más, mint különféle külkereskedelmi engedmények meghatározott szabályok szerint történő és szerződésben biztosított cseréje. A tárgyalások során természetesen minden állam a saját nemzeti érdekeit próbálja meg érvényesíteni (például bizonyos kulcsfontosságúnak ítélt gazdasági szektorokat védeni), emiatt hosszú évekig elhúzódnak az egyes tárgyalási fordulók.
 
== Tárgyalási fordulók (miniszteri konferenciák) ==

Navigációs menü