„Al-Dzsazíra” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
bevez jav. kieg.
a (Palotabarát átnevezte a(z) Al Jazeera lapot a következő névre: Al Dzsazíra: Kocsmafali megbeszélés alapján)
a (bevez jav. kieg.)
{{Jegyzetszerű}}
{{TV-csatorna infobox}}
Az '''Al Dzsazíra''' ([[angol nyelv|angolul]]: Al Jazeera, [[arab nyelv|arabul]]: الجزيرة‎) egy 1996-ban alakult [[katar]]i székhelyű pánarab hírtelevízió, mely világszerte számos nyelven sugároz adásokat, 80 helyi stúdiójából (az angol nyelvű adás neve: [[Al Jazeera English]]). A név arabul ''szigetet'' jelent, a [[Dzsazíra]] egy középkori muszlim régió neve is egyben. Az Al Dzsazíra a katari kormány tulajdonában van.
 
A csatorna 80 stúdiót birtokol az egész világon. A név arabul ''szigetet'' jelent, a [[Dzsazíra]] egy középkori muszlim régió neve is egyben. Az Al Dzsazíra a katari kormány tulajdonában van.
 
==Működése==
A televíziócsatorna 1996-ban indult, miután a BBC arab nyelvű hírcsatornája abbahagyta adását. Eredetileg napi 6 órában sugározta adását, azonban 1997-re már 12 órára nőtt az adásidő. Működése kezdetén még olyan talk-show-kat sugárzott a tévécsatorna, amelyek nagyon botrányosnak számítottak, több ország kormánya be is tiltotta az Al Dzsazírát. Ennek ellenére 1999-től kezdve a nap 24 órájában sugároz, weboldala pedig 2001-ben indult el.
 

Navigációs menü