„Thallóczy Lajos” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Én itt olvastam: Vásáry István: VÁMBÉRY, ÖMER FERIDUN ÉS A SZÓZAT TÖRÖKÜL. In: A KÍSÉRLET FOLYTATÓDIK II. Nemzetközi Vámbéry Konferencia 273-274.
(Én itt olvastam: Vásáry István: VÁMBÉRY, ÖMER FERIDUN ÉS A SZÓZAT TÖRÖKÜL. In: A KÍSÉRLET FOLYTATÓDIK II. Nemzetközi Vámbéry Konferencia 273-274.)
[[1883]]-tól az MTA levelező, [[1895]]-től rendes tagja, [[1913]]-tól a Magyar Történelmi Társulat elnöke; a magyar Balkán-kutatás megalapozója volt.
 
[[1885]]-től a közös Pénzügyminisztériumhoz tartozó bécsi udvari kamarai levéltár igazgatója, a [[Theresianum (Bécs)|Theresianumban]] a magyar történet és [[közjog]], a Konzuli Akadémián a magyar közjog tanára volt. Gróf [[Tisza István]] miniszterelnök [[Thaly Kálmán]]<nowiki/>t és Thallóczyt bízta meg Rákóczi hamvai hazahozatalának lebonyolításával (1906 októbere). Thallóczy 1908-tól osztályfőnök a közös Pénzügyminisztériumban. 1912-től valóságos belső titkos [[tanácsos]], [[1916]]-tól a megszállt [[Szerbia]] polgári [[kormányzó]]ja lett. 1916. december 1-jén [[I. Ferenc József magyar király|Ferenc József]] temetéséről hazajövet Magyarország történelmének legsúlyosabb [[herceghalmi vasúti baleset|vasúti szerencsétlenségének]] áldozata lett.
 
==Művei==

Navigációs menü