„Fredericia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
20. sor: 20. sor:


===A fredericiai csata===
===A fredericiai csata===
1849-ben az [[első schleswig-holsteini háború (1848–1851)]] során a [[Schleswig-Holstein|schleswig-holstein]]i csapatok ostrom alá vették Fredericia erődítményét. A dánok azonban tengeri fölényük révén meg tudták erősíteni a helyőrséget, és a védők 1849. július 6-án éjjel egy órakor támadást indítottak az ostromlók ellen. A csatában fényes sikert arattak, reggelre szétverték az ostromlókat. A [[fredericiai csata]]{{Wd|Q4587924}} évfordulójáról a városban minden évben megemlékeznek. A dán gyalogosok (''landsoldat'') hősiessége emlékére 1858-ban szobrot állítottak, amit a világ első, az „ismeretlen katona” számára emelt emlékművének tartanak.
1849-ben az [[első schleswig-holsteini háború (1848–1851)]] során a [[Schleswig-Holstein|schleswig-holstein]]i csapatok ostrom alá vették Fredericia erődítményét. A dánok azonban tengeri fölényük révén meg tudták erősíteni a helyőrséget, és a védők 1849. július 6-án éjjel egy órakor támadást indítottak az ostromlók ellen. A csatában fényes sikert arattak, reggelre szétverték az ostromlókat. A [[fredericiai csata]]{{Wd|Q4587924}} évfordulójáról a városban minden évben megemlékeznek. A dán gyalogosok (''landsoldat'') hősiessége emlékére 1858-ban szobrot állítottak, amit a világ első, az „ismeretlen katona” számára emelt emlékműnek tartanak.


== Gazdaság ==
== Gazdaság ==

A lap 2018. augusztus 19., 18:15-kori változata

Fredericia
Fredericia címere
Fredericia címere
Közigazgatás
Ország Dánia
RégióSyddanmark
KözségFredericia község
Alapítás éve1650
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség41 243 fő (2023. jan. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság16 m
Időzóna
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 55° 33′ 52″, k. h. 9° 45′ 35″Koordináták: é. sz. 55° 33′ 52″, k. h. 9° 45′ 35″
Fredericia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fredericia témájú médiaállományokat.
Fredericia térképre 1900 körül

Fredericia város Dániában. Az azonos nevű Fredericia község székhelye.

Földrajz

A város a Kis-Bælt jyllandi partján fekszik, Middelfarttal átellenben. Központi fekvése és jelentős kikötője miatt a fővárosi szerepre is pályázhatott, azonban végül a nagyobb népességű Koppenhága maradt a főváros. Fredericia így is az ország egyik legjelentősebb közlekedési csomópontja.

Történelem

Az erőd-várost III. Frigyes dán király alapította 1650-ben; nevét is róla kapta.

A harmincéves háború nagy pusztítást vitt végbe a védtelen Jyllandon, így IV. Keresztély dán király jónak látta, ha épít egy jelentős erődöt a katonailag elavult közeli Koldinghus várkastély helyett. Mivel szeretett volna egy nagyobb várost is alapítani Jyllandon, a két tervet egyben próbálta megvalósítani. Az első erőd azonban nem volt tökéletes, és a svédek támadása során áttörték a védelmet. Az erőd befejezése így III. Frigyesre maradt. A király 1650. december 15-én adományozott kiváltságokat a városnak. 1651-ben a Frederiksodde, majd 1664-ben a máig használatos, latinosított Fredericia nevet kapta.

A fredericiai csata

1849-ben az első schleswig-holsteini háború (1848–1851) során a schleswig-holsteini csapatok ostrom alá vették Fredericia erődítményét. A dánok azonban tengeri fölényük révén meg tudták erősíteni a helyőrséget, és a védők 1849. július 6-án éjjel egy órakor támadást indítottak az ostromlók ellen. A csatában fényes sikert arattak, reggelre szétverték az ostromlókat. A fredericiai csata(wd) évfordulójáról a városban minden évben megemlékeznek. A dán gyalogosok (landsoldat) hősiessége emlékére 1858-ban szobrot állítottak, amit a világ első, az „ismeretlen katona” számára emelt emlékműnek tartanak.

Gazdaság

A város fontos közlekedési csomópont, olajfinomítója, sörgyára is van, valamint itt működik az Electrolux dániai gyára.

Látnivalók

  • Fredericia erődje – szabadtéri múzeum, számos korabeli 24 és 3 fontos ágyúval
  • Landsoldaten: gyalogos katona szobra a fredericiai csata emlékére, amelyet minden év július 6-án megünnepelnek a városban

Forrás

  • Feliratok, tájékoztató táblák az erődben (lefényképezve)

További információk