„Fredericia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nemzetközi katalógusok + portál
18. sor: 18. sor:
A várost [[III. Frigyes dán király]] alapította [[1650]]-ben; nevét is róla kapta.
A várost [[III. Frigyes dán király]] alapította [[1650]]-ben; nevét is róla kapta.


A [[harmincéves háború]] nagy pusztítást vitt végbe a védtelen [[Jylland]]on, így [[IV. Keresztély dán király]] jónak látta, ha épít egy jelentős erődöt. Mivel szeretett vola egy nagyobb várost is alapítani Jyllandon, a két tervet egyben próbálta megvalósítani. Az első erőd azonban nem volt tökéletes, és a [[Svédország|svédek]] támadása során áttörték a védelmet. Az erőd befejezése így III. Frigyesre maradt. A király [[1650]]. [[december 15.|december 15-én]] adományozott kiváltságokat a városnak. [[1651]]-ben a ''Frederiksodde'', majd [[1664]]-ben a máig használatos, [[latin nyelv|latinosított]] Fredericia nevet kapta.
A [[harmincéves háború]] nagy pusztítást vitt végbe a védtelen [[Jylland]]on, így [[IV. Keresztély dán király]] jónak látta, ha épít egy jelentős erődöt a katonailag elavult közeli [[Koldinghus]] várkastély helyett. Mivel szeretett volna egy nagyobb várost is alapítani Jyllandon, a két tervet egyben próbálta megvalósítani. Az első erőd azonban nem volt tökéletes, és a [[Svédország|svédek]] támadása során áttörték a védelmet. Az erőd befejezése így III. Frigyesre maradt. A király [[1650]]. [[december 15.|december 15-én]] adományozott kiváltságokat a városnak. [[1651]]-ben a ''Frederiksodde'', majd [[1664]]-ben a máig használatos, [[latin nyelv|latinosított]] Fredericia nevet kapta.


[[1849]]-ben az [[első schleswigi háború]] során a [[Dánia|dánok]] Fredericia falai alatt verték meg a [[schleswig]]i felkelőket, akik ostrom alá vették a várost ([[Fredericiai csata]]).
[[1849]]-ben az [[első schleswigi háború]] során a [[Dánia|dánok]] Fredericia falai alatt verték meg a [[schleswig]]i felkelőket, akik ostrom alá vették a várost ([[Fredericiai csata]]).

A lap 2018. augusztus 5., 15:31-kori változata

Fredericia
Fredericia címere
Fredericia címere
Közigazgatás
Ország Dánia
RégióSyddanmark
KözségFredericia község
Alapítás éve1650
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség41 243 fő (2023. jan. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság16 m
Időzóna
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 55° 33′ 52″, k. h. 9° 45′ 35″Koordináták: é. sz. 55° 33′ 52″, k. h. 9° 45′ 35″
Fredericia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fredericia témájú médiaállományokat.

Fredericia város Dániában. Az azonos nevű Fredericia község székhelye.

Földrajz

A város a Kis-Bælt jyllandi partján fekszik, Middelfarttal átellenben. Központi fekvése és jelentős kikötője miatt a fővárosi szerepre is pályázhatott, azonban végül a nagyobb népességű Koppenhága maradt a főváros. Fredericia így is az ország egyik legjelentősebb közlekedési csomópontja.

Történelem

Landsoldaten (gyalogos katona) szobra

A várost III. Frigyes dán király alapította 1650-ben; nevét is róla kapta.

A harmincéves háború nagy pusztítást vitt végbe a védtelen Jyllandon, így IV. Keresztély dán király jónak látta, ha épít egy jelentős erődöt a katonailag elavult közeli Koldinghus várkastély helyett. Mivel szeretett volna egy nagyobb várost is alapítani Jyllandon, a két tervet egyben próbálta megvalósítani. Az első erőd azonban nem volt tökéletes, és a svédek támadása során áttörték a védelmet. Az erőd befejezése így III. Frigyesre maradt. A király 1650. december 15-én adományozott kiváltságokat a városnak. 1651-ben a Frederiksodde, majd 1664-ben a máig használatos, latinosított Fredericia nevet kapta.

1849-ben az első schleswigi háború során a dánok Fredericia falai alatt verték meg a schleswigi felkelőket, akik ostrom alá vették a várost (Fredericiai csata).

Gazdaság

Jelentős a település textil- és műtrágyaipara.

Turizmus

  • Landsoldaten: gyalogos katona szobra a Fredericiai csata emlékére, amelyet minden év július 6-án megünnepelnek a városban.

Jegyzetek

További információk

Commons:Category:Fredericia
A Wikimédia Commons tartalmaz Fredericia témájú médiaállományokat.