„Esztergomi prímási pincerendszer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta2)
a (Magyarország 19. századi építményei kategória eltávolítva; Esztergom 19. századi építményei kategória hozzáadva (a HotCattel))
(1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta2))
2007 májusában, amikor dr. [[Erdő Péter]] esztergomi érsek megalapította a [[Prímási Borrend]]et, melynek központjául a hosszú ideje kihasználatlan pincerendszert kívánta megtenni. Tervei szerint itt fogják tárolni a [[Kárpát-medence]] legkiválóbb borászainak munkáit „Vinum Primatis” (Prímás bora) márkanév alatt. Először ekkor fogalmazódott meg felújítás szándéka. Ezután állították össze a pályázatot és készítették el a felújítási terveket.
 
2007 júliusában [[Gyurcsány Ferenc]] bejelentette, hogy a pincerendszert az induló második Nemzeti Fejlesztési Terv keretében felújítják, mint a 271 kiemelt projekt egyikét. A beruházás körülbelül egymilliárd forintba fog kerülni. A kérdéses tulajdonviszonyok és használati jogok rendezése megkezdődött.<ref>[http://epiteszforum.hu/hu/node/6447 Kiemelt projektek 2007-2008-ra – elfogadott kormányhatározat | építészfórum | építészet . város . vizuális kultúra<!-- Robot generálta cím -->]</ref> A támogatási szerződést 2008. augusztus 18-án írták alá a [[Szent Adalbert Központ]] fogadótermében [[Erdő Péter]] és [[Bajnai Gordon]] jelenlétében.<ref>{{Cite web |url=http://www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=25192 |title=Archivált másolat |accessdate=2008-10-31 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110520141422/http://www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=25192 |archivedate=2011-05-20 }}</ref> A restaurálás 2009 áprilisában kezdődött meg.<ref>http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/pezsdulo-elet-a-megujulo-bazilika-toveben-226318</ref> A szigetelési munkálatokkal egy időben elvégezték a Sötétkapu boltozatának tisztítását és pótlását, tereprendezést végeztek a hegyen, akadálymentes vizesblokkot építettek, egy panorámalift készítésével hidalták át a Várhegy jelentős szintkülönbségeit, átalakították a korlátokat, valamint 58 különböző magasságú, archaikus, mészkő oszloptöredéket helyeztek el a hegyen, amik ülőfelületként szolgálnak.
 
Az átadása [[2010]]. július 1-jén volt. Turisztikai fogadóközpontként működik az épületkomplexum, ami kávézót, borozót és üzleteket is magában foglal, de a Prímási Borrend ülései is itt lesznek. Itt mutatják be a magyar szőlészet és borászat emlékeit, történetét, 180 magyar borfajtát lehet megkóstolni. A pincerendszert és a vendéglátó egységeket lift köti össze a bazilikával.
174 184

szerkesztés

Navigációs menü