„Black metal” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 012 bájt hozzáadva ,  3 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
 
[[Fájl:Bergen, Fantoft2.jpg|thumb|262px|jobbra|A [[bergen]]i Fantoft fatemplom, a templomgyújtogatások egyik első "áldozata".]]
 
== Magyar zenekarok ==
Ismertebb magyar zenekarok a [[kazincbarcika]]i [https://facebook.com/pages/Frost/221715191341789 Frost], a [[szeged]]i [https://ahrimansanctuary.bandcamp.com/ Ahriman], a [[Budapest|fővárosi]] [https://reverbnation.com/bask%C3%ADria Baskíria], a [[hódmezővásárhely]]i [https://nebrondhr.bandcamp.com/ Nebron], és a [[miskolc]]i [[Aornos]].
 
Az 1993-ban alakult [[szombathely]]i [[Sear Bliss]] nemzetközi elismerést vívott ki magának, különleges, rézfúvósokkal erősített zenéjével.
 
== Alstílusok ==
Bár a black metal minimalista zenének indult, a későbbi zenekarok már mindenféle stílust színesítettek vele, vagy éppen más stílussal színesítették, egyesek pedig külön alstílust is létrehoztak. A besorolást nem kell túl szigorúan venni, egy zenekar akár többe is beletartozhat, és sokszor nehéz is köztük különbséget tenni.
 
* ''atmospheric black metal'' – Másik nevén ''ambient black metal''. Itt még sokkal inkább a hangulat és az atmoszféra a lényeg. Pl. [[Negura Bunget]] és Ygg.
* ''[[avantgarde metal|avantgarde (black) metal]]'' – A black metal-tól indult, bővelkedik [[szintetizátor]]ok használatában és dallamokban, zenei sokféleségben. Pl. [[Arcturus (zenekar)|Arcturus]], Solefald, [[Sigh]].
* ''black & roll'' – Black metal némi rock-os attitűddel előadva. Pl. Kvertelak, [[Vreid]].
* ''blackened death metal'' – A [[death metal|death]] és a black metal keveréke. Pl. [[Behemoth]], Belphegor.
* ''blackened doom metal'' – A [[doom metal]] és a black metal keveréke. Pl. [[Katatonia]].
* ''depressive black metal'' – Hosszabbik nevén ''depressive suicidal black metal'' (DSBM). Mint azt a neve is mutatja, itt a depresszív hangulat uralkodik. Pl. Shining, About Abortions.
* ''szimfonikus black metal'' – Szimfonikus zenei elemeket tesz bele a black metal-ba. Pl. [[Dimmu BorgirEmperor]] és [[SummoningDimmu Borgir]].
* ''industrial black metal'' – [[Industrial]] elemeket tesz bele a black metal-ba. Pl. [[Aborym]].
* ''epic black metal'' – Természetesen epikus hangulat és zeneiség jellemzi. Pl. [[Summoning]], [[Bal-Sagoth]].
* ''[[pagan metal]]'' – A kereszténység előtti hagyományok által inspirált szövegvilág, gyakran népzenei hatások is jellemzik. Pl. [[Primordial]], [[Moonsorrow]], [[Finsterforst]].
* ''melodic black metal'' – Itt nyilván több teret kap a dallamosság, de kevésbé hangsúlyos a szimfonikus megszólalás. Pl. [[Windir]], [[Borknagar]], [[Dissection]], [[Old Man's Child]], [[Taranis (együttes)|Taranis]].
* ''progresszív black metal'' – [[Progresszív rock]]-os hatások jellemzik, illetve nem ritka a tiszta ének, és a dallamosság sem. Hasonló az [[avantgarde metal]]-hoz, de annál kevésbé kísérletezős stílus. Pl. [[Enslaved]], [[Borknagar]].
* ''[[pagan metal]]'' – A kereszténység előtti hagyományok által inspirált szövegvilág, gyakran népzenei hatások is jellemzik. Pl. [[Primordial]], [[Moonsorrow]], [[Finsterforst]].
* ''raw black metal'' – Nyers, egyszerű, és lényegre törő stílus; a kifejezés tulajdonképpen a sokféle "dallamos" zenekartól való megkülönböztetés miatt jött létre. Pl. Satanic Warmaster.
* ''progresszív black metal'' – [[Progresszív rock]]-os hatások jellemzik, illetve nem ritka a tiszta ének, és a dallamosság sem. Hasonló az [[avantgarde metal]]-hoz, de annál kevésbé kísérletezős stílus. Pl. [[Enslaved]], [[Borknagar]].
* ''[[viking metal]]'' – Az [[skandináv mitológia|északi mitológia]] által ihletett szövegek és epikus zene jellemzik. Pl. [[Bathory]], [[Enslaved]], [[Einherjer (együttes)|Einherjer]], [[Falkenbach]], [[Kampfar]].
* ''sognametal'' – Egy kis norvégiai falu, Sogndal népi kultúrájából (is) merít inspirációt, első és legfontosabb képviselője a [[Windir]]. További zenekarok a [[Vreid]], a [[Cor Scorpii]], a Mistur, a Feigd, és a Sygtir.
 
További, kevésbé elterjedt alstílusok a ''blackened crust'' (a black metal és a [[crust punk]] közös leágazása, pl. Iskra), a [[shoegaze]] által is inspirált ''blackgaze'' és aaz kísérletezős"elszállós" ''post black metal'' (e kettőre példa az [[Alcest]], utóbbira a [[Sólstafir]]), és a ''war metal'' (másként ''war black metal'', pl. [[Beherit]]). A szokatlan ötleteké az ''experimental black metal'', például a szövegekben növényekkel foglalkozó és gitárok helyett (torzított) cimbalmot használó Botanist. Ha valamilyen stílust a black metallal színesítenek, általában a blackened jelzőt teszik elé, így létezik még például ''blackened thrash metal'' (pl. Aura Noir) is.
 
A [[viking metal|viking]] és az [[avantgarde metal]] annyira kilép a black metal-ból, hogy már önálló stílusnak tekinthető (és ez fokozottan igaz a [[folk metal]]-ra is), a [[pagan metal]] pedig nem kifejezetten egy zenei stílus, hanem inkább a hozzállásra és a szövegvilágra utal.
 
== Ideológia ==
 
== További zenekarok ==
* [[Arcturus (zenekar)|Arcturus]]
* [[Emperor]]
* [[Gorgoroth]]
* [[Immortal]]
* [[Limbonic Art]]
* Sargeist
* [[Old Man's Child]]
* [[Sigh]]
* [[Ulver]]
 

Navigációs menü